Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, IMF anlaşması yapıldığı taktirde kur politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Hisarcıkloğlu Zaman'a yaptığı açıklamada, Türkiye ilk defa kendi şartlarında IMF ile bir anlaşma yapabilecek kapasitede olduğnuu, anlaşma akdedilmesi ise halinde kur politikasının mevcut haliyle bırakılması durumunda Türkiye'nin ithalat cennetine döneceği uyarısında bulundu.
Gazetemiz İzmir Temsilciliği ziyareti sırasında 2010 yılında ekonomik gelişmeler ve IMF ile olası bir anlaşma konularını değerlendiren Rifat Hisarcıklıoğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu. IMF ile yapılacak anlaşma görüşmelerinin olumlu sonuçlanması durumunda bir pozitif bir negatif taraf olduğunun altını çizen Rifat Hisarcıklıoğlu, 2009'da Dünyadaki global krize bağlı olarak Türkiye'deki bütçe açığının, 10 milyar Türklirası'ndan 52 milyar Türk Lirası'na yükseldiğini hatırlattı. 52 milyar Türk Lirası'nı Hazine'nin içerden borçlanarak karşıladığını anlatan TOBB Başkanı, "İçerden borçlandığı zaman bu sefer reel sektöre akacak kaynağı devlet almış oldu, Türkiye'de malesef o zaman yatırım yapamadı. Bankacılık sisteminin otomatikman fonladığı yer devlet oldu." dedi.
TOBB Başkanı'nın verdiği bilgelere göre bütün dünyada olduğu gibi önce devletin fonlanması, Devletin en garanti yer olarak görülmesinden dolayı finans sistemi tarafından öncelikli tercih oluyor. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'da açıklamasında IMF ile anlaşma sözkonusu olursa Türkiye'nin buradan alacağı kaynağı bütçe açıklarını kapatmada kullanılacağını ifade etmişti. Piyasadan borçlanma olmayınca bankaların elindeki kaynağında otomatikman reel sektöre akacağını ve böylece reel sektörde yatırımın artacağını aktaran TOBB Başkanı, "Bu açıdan bakarsak pozitif." dedi. Ancak anlaşmanın negatif yönünün de olduğunu işaret eden Hisarcıklıoğlu, rekabet gücümüzün, özellikle Türkiye'nin bu krizde ve önümüzdeki dönemde işsizlik sorununun çözebilmek için ihracat odaklı üretimi devam ettiriyor olması gerektiğini kaydetti.
İşte IMF anlaşmasının en büyük bize getirmiş olduğu sıkıntının da burada ortaya çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Böyle bir anlaşma olacak olduğu zaman, asgari ücret, enerji fiyatlarınız, girdileriniz hepsi otomatikman artıyor. Ama sattığınız malın parasal değeri aşağı indiği için de rekabet güçünde ihracat piyasasında rekabet edemiyorsunuz. Dışardan bir kaynak geldiği zaman otomatikman ne oluyor. Sizin dövizinizde yukarı doğru bir hareketlenme olmuyor." dedi.
Sanayiciler olarak, özellikle ihracata dayalı sanayiciler olarak beklentilerinin ihracatın devam edebilmesi için müthiş bir kaldıraç olan kur politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Kur politikasını mevcut haliyle bırakırsak Türkiye ithalat cenneti haline dönüşüyor. Negatif tarafı da bu." dedi. Türkiye'nin bu devrede en somut göstergelerinden birinin bu krizi atlatırken IMF anlaşmasına bağlı olmaksızın politikalar geliştirdiğini hatırlatan Başkan Hisarcıklıoğlu, "Bu çok önemli. Bu tabi uluslararası puan veren kuruluşlar tarafından hemen görüldü."
2010 beklentilerine de değinen Başkan Hisarcıklıoğlu, 2009'a göre 2010'un daha iyi bir sene olacağını söyledi. "Olması da lazım. Güzel bir söz var. İyi beklersen iyi olur, kötüyü beklersen kötü olur. Onun için de pozitif olmaya ihtiyaç var." diyen Hisarcıklıoğlu daha iyi olması için de atılması gereken adımlar olduğunu ifade etti. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bunları da Hükümetle, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı ile paylaşıyoruz. İnşallah bu noktalarda alınacak tedbirlerle beraber iyi olacak. Ama daha iyi olabilmesi için de tedbirleri alacaklarına inanıyorum." şeklinde konuştu.
ÜÇ ODADAN ORTAK VERGİ ÖDÜLÜ
Öte yandan İzmir'de bulunuş sebebinin İzmir'de ilk kez üç odanın ortak bir vergi ödül töreni yapması olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Sizin de bugün çıkan haberinizde vurguladığınız gibi birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Biraraya geldiğimizde rahmet ve bereket buluyorsun. İzmir bu birlikteliği EXPO 2015'te yakaladı. Aslında EXPO'yu kaybetti ama ortak hareket edebilme kültürünü yakaladı. Herkes ayrı hareket ettiği zaman hiç kimse bir yol haritası bulamıyor." dedi. Birlik ve beraberlik ziyarete de yansıdı. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na eşlik etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...