Başbakan Binali Yıldırım, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İsrail ve Rusya ile ilişkilerimizi normale döndürdük. Ama eminim ki Suriye ile de biz normal ilişkilere döneceğiz" dedi.
Arap basını, bu ve benzer açıklamaları, 'sürpriz' ve 'U dönüşü' gibi kavramlarla yorumladı.
El Vatan'a konuşan Suriyeli yetkili: Ankara'nın açıklamaları yeterli değil
Suriye'de hükümete yakın El Vatan gazetesi konuya bugünkü sayfalarında geniş yer ayırdı.
Haberde Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağın gazeteye şu açıklamayı yaptığı aktarıldı:
"Ankara'nın, Şam'a yönelik tutumunda geri dönüşüne ilişkin yaptığı son açıklama yeterli değil. Gerekli olan, Türkiye'nin, Suriye'ye sızan teröristlere desteğini durdurması ve Suriye sınırını tamamen kapatmasıdır."
Gazete, Suudi Arabistan'ın Suriye politikasının ne olacağının da merak edildiğini yazdı: "Ankara, Şam'a yönelik U dönüşünü tamamladı. Peki ya Riyad?"
El Vatan, 'Türk hükümetinin önemli bölgesel ve stratejik oyunculara Suriye'ye yönelik tutumlarını değiştirme çağrısı yaparken üstü kapalı bir biçimde Suudi Arabistan'a mesaj verdiği' yorumunu yaptı.
El Safir: Şam, Türkiye'nin nabzı yoklamalarını değerlendiriyor
Suriye hükümeti yanlısı Lübnan gazetesi El Safir de U dönüşü yorumunu yaptı.
El Safir, 'konuyla ilgili bilgisi olan kaynakların, Başbakan Binali Yıldırım'ın iki kez nabız yokladıktan sonra bir cevap veya bir karşılık beklediğini aktardığını' yazdı ve ekledi: "Şam ise bu işaretleri herhangi bir karşılıklı ilişki olmadan değerlendiriyor."
El Safir, bu kaynakların şunları söylediğini de belirtti:
"Türkiye vekâlet savaşı üzerinden beş yıldır Suriye'ye, İsrail'in 70 yıldır vermeyi başardığından daha fazla zarar verdi. Bununla birlikte devam eden savaşı durdurmak, Şam için en önemli mesele".
El Hayat: Moskova Ankara'yı ikna etti
Suudi Arabistan medyası Türkiye'den gelen Suriye'yle ilgili son açıklamaları 'normalleşme' kavramıyla yorumladı.
Londra merkezli, Suudi Arabistan sermayeli El Hayat, konuyla ilgili haberinde, 'Moskova, Şam'la ilişkilerini normalleştirmesi için Ankara'yı ikna etti' başlığını kullandı.
El Hayat, 'Ankara'nın Suriye muhalefetine, Cenevre'deki barış görüşmelerinin yeni turuna katılması ve bu sefer, Suriye'deki birlik hükümetinin parçası olmayı kabul etmesi için baskı yapmasının olası olduğunu' yazdı.
El Şark El Awsat: Erdoğan Suriye muhalefetine sırtını dönüyor
Yine Suudi Arabistan sermayeli, Londra merkezli El Şark El Awsat ise ana sayfasında, "Erdoğan Suriye muhalefetine sırtını dönüyor ve Esad'la normalleşmeye doğru gidiyor" diye yazdı.
Gazete, Binali Yıldırım'ın Suriye'yle ilişkilerinin normalleşmesi gerektiğine dair açıklamasını 'gerçek bir sürpriz' olarak yorumladı.
Halid Hoca: Yıldırım'ın açıklamaları uygun değil
Türkiye merkezli, Suriyeli muhalif internet sitesi Enab Baladi ise Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu eski başkanı Halid Hoca'nın Yıldırım'ın açıklamasını yorumladığı bir açıklamasını yayımladı.
Hoca, Yıldırım'ın sözlerinin 'uygun olmadığını' söyledi.
İran gazetesi Keyhan: Stratejik zafer
Bu arada Yıldırım'ın açıklamaları İran medyasında da yer tuttu.
'Şahin kanattaki' Keyhan gazetesinin sayfalarında şu yoruma yer verildi:
"IŞİD'in ana destekçisi olarak değerlendirilen bir ülkenin geri adım atması çok önemli. Bu, Beşar Esad, İran ve hatta Türkiye için stratejik bir zafer olarak görülebilir."
BBC Türkçe
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...