Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Derneği (VKGB)'ne yönelik operasyon, Danıştay saldırısı ve İstanbul Ümraniye'de ele geçirilen 27 el bombasıyla ilgili soruşturmaya uzandı. "Örgüt kurmak, dolandırıcılık ve provokatif eylemler düzenlemek" gibi 40 ayrı suçlamayla cezaevine gönderilen zanlılar, Türkiye'yi sarsacak iddialarda bulundu.
Bu şebekeye talimat veren 'bir numara'nın, Muzaffer Tekin grubunu da yönlendirdiği öne sürüldü. Polisin peşine düştüğü 'bir numaralı vatansever'in, İstanbul'da yaşayan emekli bir güvenlik görevlisi olduğu iddia ediliyor. Söz konusu kişinin, her iki grubu birden kumanda ettiği ileri sürülüyor.
VKGB Genel Başkanı Taner Ünal'ın ifadesi ise çarpıcı bilgiler içeriyor. Alınan bilgilere göre Ünal, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Danıştay saldırısını, Ümraniye'deki bombalar sebebiyle tutuklanan Muzaffer Tekin grubunun yaptığını savundu. Bu gruba mensup kişilerin olaydan iki gün önce Ankara'ya gelerek bir toplantı yaptığını belirten Ünal, "Büyük bir eylem yapacaklarını söylediler.
'Bir numaralı vatansever' gruplar üstü
Vatanseverler'e yönelik operasyonda yakalanan zanlılar, Türkiye'yi sarsacak iddialarda bulundu. Bu şebekeye talimat verdiği gerekçesiyle polisin aradığı 'bir numaralı vatansever'in, Muzaffer Tekin grubunu da yönlendirdiği öne sürüldü.
'Danıştay saldırısını Tekin grubu yaptı'
Dernek Başkanı Taner Ünal, Danıştay'a yönelik saldırıyı, Muzaffer Tekin grubunun yaptığını söyledi. Ünal, "Olaydan önce Ankara'ya gelerek toplantı yaptılar. Sonra Danıştay saldırısı oldu. Bizim üzerimize yıkmak için tetikçinin cebinden VKGB kartviziti çıktı." dedi.
İran-Suriye-Türkiye hattında silah ticareti
Tutuklu Halit Bozdağ'ın İran-Suriye-Türkiye hattında silah ticareti yaptığı iddia ediliyor. PKK'nın, cephanelik yüklü trene Bingöl'de yaptığı saldırıdan sonra panik yaşayan Bozdağ'ın, VKGB genel başkan yardımcısını arayarak "Bizim silahlar mı?" dediği belirlendi.
Ondan sonra Danıştay saldırısı oldu. Hadiseyi bizim üzerimize yıkmak için tetikçi Alparslan Arslan'ın cebinden VKGB kartviziti çıktı." dedi. Ümraniye'deki cephanelik evde ele geçirilen, 'devletin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili faaliyetler' adlı belgede Taner Ünal'ın da isminin geçtiği öğrenildi.
'Vatanseverler'le ilgili soruşturmayı derinleştiren polis, özellikle İstanbul'da gözaltına alınarak tutuklanan Halit Bozdağ ve Salih Zeki'nin bağlantılarına özel önem veriyor. Bozdağ'ın polisin teknik takibine takılmamak amacıyla özel tedbirler aldığı ortaya çıktı. Farklı kişilerle görüşmek için 5 ayrı sim kart kullanan Bozdağ'ın, İranlı ve Suriyeli iki silah tüccarıyla irtibatlı olduğu ve İran-Suriye-Türkiye hattında silah ticareti yaptığı iddia ediliyor. Bazı askerî birliklerin gıda, giyim ve malzeme alım ihalelerine girdiği tespit edilen Bozdağ'ın askerî ilişkilerini kapsayan dosya, Genelkurmay Askerî Savcılığı tarafından araştırılacak. Telefonları dinlenen Halit Bozdağ ve Salih Zeki'nin, PKK'nın, cephanelik yüklü trene Bingöl'de düzenlediği bombalı saldırıdan sonra büyük panik yaşadığı belirlendi.
Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce yürütülen 'Girdap' operasyonunda her gün yeni bilgilere ulaşılıyor. Soruşturma sırasında Taner Ünal'a Ümraniye operasyonu, Danıştay saldırısı ve Muzaffer Tekin grubuyla ilgili sorular da yöneltildi. Polisin peşine düştüğü 'bir numaralı vatansever'in kimliğini, Taner Ünal grubundan sadece beş kişinin bildiği öğrenildi. Vatanseverler ve Muzaffer Tekin grubunun daha önce birlikte hareket ettiği; ancak bir süre sonra ayrıldığı belirtildi.
Polis, özellikle İstanbul'da yakalanan Halit Bozdağ ve Salih Zeki'nin bağlantılarına yoğunlaşıyor. Halit Bozdağ'ın, polisin teknik takibine takılmamak amacıyla özel tedbirler aldığı soruşturmada ortaya çıktı. Bozdağ'ın, kişiye özel sim kart kullandığı tespit edildi. Bozdağ'ın, VKGB Genel Başkan Yardımcısı Salih Zeki ile yaptığı görüşmeleri hep aynı sim kart ve telefonla gerçekleştirdiği, bu kart ve telefonla başka hiç kimseyle görüşmediği belirlendi.
Telefon görüşmelerinde milyon dolarlık alım-satımdan bahseden Halit Bozdağ'ın üzerine kayıtlı mal varlığı bulunamadı. Bozdağ nüfusta, "Gaip" diye görünüyor. Bozdağ, ifadelerinde, ayrıca, "Ben silah tüccarıyım" dedi; ancak silahları kimden alıp kime sattığını söylemedi.
Girdap operasyonunda telefonları dinlemeye alınan zanlıların Bingöl'de, PKK'nın cephanelik yüklü trene düzenlediği bombalı saldırı sonrasında, büyük panik yaşadığı saptandı. Olay sonrası Halit Bozdağ'ın, VKGB Genel Başkan Yardımcısı Salih Zeki'yi arayarak, "Bizim silahlar mı?" diye sorduğu belirlendi. Ancak yük trenindeki silahların kendilerine ait olmadığını anlayınca Vatanseverler'in rahatladığı telefon görüşmelerinden saptandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Taner Ünal, Ahmet Cinali, Vehbi Şanlı, Salih Zeki ve Halit Bozdağ adlı zanlıların, üst düzey subaylarla olan irtibatlarıyla ilgili dosyayı ayırarak Genelkurmay Askerî Savcılığı'na gönderdi. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda 'çok gizli' ibareli çok sayıda belge bulundu. Halit Bozdağ, yaptığı telefon görüşmeleri ve ele geçirilen belgelerle ilgili, "Bunlar devlet güvenliğini ilgilendiren konular. Polise bilgi vermeyeceğim." dedi. Devlet güvenliğini ilgilendiren belge ve bilgilerin çokluğu nedeniyle, soruşturma dosyasının büyük bir bölümünün, Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın görev alanına girdiği bildirildi. VKGB Genel Başkanı Taner Ünal'ın evinde yapılan aramada, bazıları porno içerikli 700'den fazla CD ele geçirildi. Çetenin telefonları dinlenirken bazı yargı mensuplarının da dinlemelere takıldığı ve zanlılara yardımcı olduğu öne sürüldü.
Şehit eşinin, 60 bin YTL'sini dolandırmış
Tutuklanarak cezaevine konulan eski VKGB Genel Başkan Yardımcısı Vehbi Şanlı'nın, şehit Yüzbaşı Abdülkadir Özaydın'ın eşi Mehtap Özaydın'ı 70 bin YTL dolandırmasının ardından, yüzbaşının eşinin parayı kurtarmak için Konya'da görevli bir yarbayı devreye koyduğu soruşturmada bildirildi. Yarbay'ın araya girmesi sonucu Şanlı'nın sadece 10 bin YTL'yi ödediği öğrenildi. Şanlı daha sonra şehit eşini, "Bir daha üzerime askerleri salma. Yoksa, 'ilişkimiz var' diye yayarım. Konya'da yaşayamazsın" diye tehdit ettiği belirlendi.
Soruşturmayı terör savcısı yürütecek
'Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturdukları' iddiasıyla önceki gün tutuklanan Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği (VKGB) Başkanı Taner Ünal'ın da aralarında bulunduğu 12 kişinin soruşturması terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce yürütülecek.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen 'Girdap' operasyonu kapsamında önceki gün adliyeye sevk edilen 18 kişiden 12'si tutuklanmıştı. Zanlıları sorgulayan Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan, dün yaptığı değerlendirme sonucunda, görevsizlik kararı vererek, soruşturma dosyasını terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne gönderdi.
Adliyeye önceki gün çıkarılan VKGB Başkanı Taner Ünal ile dernek yöneticileri Ahmet C. Vehbi Ş. Salih Zeki B. Yasin A.Levent B. Mesut S. Halit B, Savaş K, İlhami D. Mehmet Doğan B. ve Hüseyin T. adlı kişiler, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, suç örgütüne üye olmak, yağma, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, dolandırıcılık, tarihî eser kaçakçılığı, yasa dışı yardım toplama, kaynağı belli olmayan gelirlerle suç örgütünü finanse etme, devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engelleme'' suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Bu arada, Ünal'ın, daha önce tutuklanarak konulduğu Ulucanlar Cezaevi'nde Mustafa Taştan grubu tarafından dövülüp zorla senet imzalatıldığı belirlendi. Taner Ünal'ın eşine, "Nusret Baba'ya git, konuyu anlat" dediği, bunun üzerine, Nusret Baba denilen eski savcının Kürt Ahmet grubuna haber gönderip, "Onu rahat bıraksınlar mesajı" verdiği evinden çıkan CD'lerden anlaşıldı. Ünal'ın, "Nusret Baba devreye girdi. Cezaevinde sonra rahat ettim. Krallar gibi yaşadım." değerlendirmeleri belirlendi.
Milli Savunma Bakanlığı, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi (VKGB) adlı derneğe yönelik yapılan 'Girdap' operasyonda 'bakanlık personelinden bir mimarın da tutuklandığı' yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, önceki gün basında Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği üyelerine yönelik operasyonda bir MSB personelinin de gözaltına alındığı yönünde bilgiler içeren haberler yayınlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Söz konusu soruşturma kapsamında gözaltına alınan veya tutuklanan Milli Savunma Bakanlığı personeli bulunmamaktadır." denildi.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |