Türkiye, ‘one minute’ krizinin birinci yıldönümünde Davos’a yine damgasını vurdu. İsviçre Alpleri’ndeki Davos kasabasında devam eden Dünya Ekonomik Forumu’nda bir açıklama yapan Nobel iktisat ödülü sahibi Joseph Stiglitz, ABD Başkanı Barack Obama’ya reformlara karşı çıkan bankaları düzeltmesi için Türkiye’den yardım almasını önerdi. Stiglitz’in bu sözleri Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gazze saldırısı dolayısıyla geçen yıl İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e yaptığı ‘one minute’ çıkışının birinci yıldönümünde Türkiye’yi yine Davos’un gündemine taşıdı.
Stiglitz, sağlam bankacılık yapısı ve güçlü denetim mekanizması nedeniyle Türkiye’yi Hindistan ve Brezilya ile birlikte örnek gösterdiği konuşmasında ABD’li bazı bankaları ‘zombi’lere benzetti. Joseph Stiglitz uluslararası mali işlemlerin vergilendirilmesi kadar, sanayi ülkelerindeki mali denetleme mekanizmasının revizyondan geçirilmesinin de kaçınılmaz olduğunu savunarak Batılı sanayi ülkelerinin Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerden çok şey öğrenebileceklerini söyledi. Stiglitz “Kalkınma halindeki ülkelerde bankalar ve tanzim kurumları ABD’dekinden çok daha iyi denetlendi. Brezilya, Hindistan ve Türkiye’nin ABD’ye ekonomik politika ve mali denetleme alanlarında teknik yardım yapmasını öneririm” dedi.
ZOMBİLERE PARA AKTARMAYIN
Obama’nın bankacılıkla ilgili planını başarılı bulan Joseph Stiglitz, devletin bankalara can simidi atmasının, yüksek riskli işlerle dünya ekonomisini uçurumun kenarına sürükleyen bankerlere verilmiş yanlış bir sinyal olacağı görüşünü savundu. Stiglitz “Zombi bankalara akıtılan milyarlar, on yıllardır vergi mükellefinin parasıyla şişirilmiş bir ekonomik sektörü teşvik etmekten başka bir şey değildir” dedi.
Çok şanslısınız sizin kriziniz 2001’deydi
Stiglitz, Türkiye’nin pek çok ülkeden daha şanslı olduğunu belirterek “Bunun nedenlerinden biri, sizin kriziniz 2001’deydi. Siz Amerika’dan daha iyi uygulamalar ortaya koydunuz. Buna rağmen, sizin bazı ticari ortaklarınız bunu pek iyi başaramadı” dedi. Türkiye ile IMF anlaşmasına ilişkin olarak Stiglitz “Eğer bu birkaç yıl önce olsaydı, şüpheci olurdum” diye konuştu.
Davos’a gitmiş kadar olduk
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze saldırısı dolayısıyla geçen yıl Şimon Peres’e yaptığı ‘one minute’ çıkışı nedeniyle Türkiye’nin bu yıl katılmadığı Davos zirvesine Türkiye gitmiş kadar oldu. Özellikle zirve sırasında yapılan Arap panellerinde Türkiye zirveye katılmadığı halinde en çok konuşulan ülke oldu. Bu arada Davos sırasında Küresel Risk Raporu da açıklandı. Rapora göre, 2010 yılındaki küresel riskler ‘daha önceki krizlerde etkili olan varlık fiyatlarının daha da düşmesi, dünyanın büyüme motoru Çin’in büyümesinin yavaşlaması (özellikle büyüme oranının yüzde 6’nın altına inmesi), ortaya çıkabilecek mali krizler, kronik hastalıklar’ olarak sıralandı.(star)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...