"Kemaliz Anayasa'dan çıkartılmalı” sözleri tartışma başlatan AK Parti'nin Mersin Milletvekili Zafer Üskül, fikirlerinin açık ve net olduğunu söyledi. Anayasa profesörü olan Zafer Üskül, “Biz baştan beri, laikliğin demokrasinin zorunlu bir gereği olduğunu söyledik. Sosyal hukuk devleti konusunda da gerçekte herhangi bir tartışma söz konusu değil. Biz bu düşüncelerimizi koruyoruz. Kemalizm veya başka bir ideoloji, Anayasa'da yer almamalı. Anayasa, cumhuriyetin kurucu ilkelerini koruyan ve onlara sahip çıkan, demokratik bir Anayasa olmalı diye düşünüyoruz” dedi.
AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, tartışma yaratan sözlerini seçim bölgesi Mersin'de değerlendirdi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaretinden önce gazetecilere konuşan Prof. Dr. Üskül, sivil Anayasa önerisinin, AK Parti'nin seçim bildirgesinde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Yeni demokratik sivil Anayasa konusunda görüşlerim açık ve net. Siyasetin temel değerlerine, yani buna uygun bir Anayasa yapılması önerisi söz konusu AK Parti bildirgesinde de ortaya konuldu. Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti, Cumhuriyet'in kurucu ilkeleri olarak korunacak. AK Parti'nin benimsediği ve mutlaka korunması gerektiğini düşündüğü, ilkelerle birlikte Cumhuriyet ve üniter devlet yapısı korunacak. Ancak, Anayasa yapılırken bu ilkeleri koruyan ama ideolojik dayatmalara da yer vermeyen renksiz bir Anayasa olmasını düşünüyorum.”
Anayasa'nın Avrupa standardında olması gerektiğini de savunan Prof. Dr. Üskül, şöyle devam etti:
“Türkiye AB'ye girmek isteyen bir ülke. Avrupa standartlarında temel hakları ele alan, planlayan, koruyan, klasik parlamenter sistemden vazgeçmeyen, hukukun üstünlüğünü öne çıkaran, hukuk devleti anlayışını gerçekleştiren, demokratik bir Anayasa tasarlıyoruz. Bunlar yeni şeyler de değil. Benim baştan beri söylediğim hususlar. Bu konuda diğer siyasi partilerimizle de bu temel ilkeler üzerinde de bir tartışma olacağını zannetmiyorum. Onlar da bu temel değerleri benimsiyorlar. Zannediyorum ki çok fazla gerginlik ortamı olmadan uzlaşarak, bu ülkenin ihtiyacı olan sivil Anayasa'yı yapabiliriz.”
LAİKLİK, DEMOKRASİ İÇİN ZORUNLU
Laikliğin demokrasinin zorunlu bir gereği olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Üskül, bu konudaki düşüncelerini şöyle noktaladı:
“Biz baştan beri laikliği savunduk. Laikliğin demokrasinin zorunlu bir gereği olduğunu söyledik. Sosyal hukuk devleti konusunda da gerçekte herhangi bir tartışma söz konusu değil. Biz bu düşüncelerimizi koruyoruz. Kemalizm veya başka bir ideoloji, Anayasa'da yer almamalı. Anayasa, Cumhuriyet'in kurucu ilkelerini koruyan ve onlara sahip çıkan, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucu Ata olarak öğelerini ortaya koyan ve onlara bağlı kalan demokratik bir Anayasa olmalı diye düşünüyoruz.”
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |