Ramazan ayı sonrası fazla yemek yeme, hazımsızlık ve mide problemlerine yol açıyor. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktörlerden biridir. Ancak, ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler. Kimi kişiler kendilerini hâlâ oruç tutuyor zannederken, kimi kişiler ise “Oruç bitti, şimdi yeme zamanı” diyerek aşırı miktarda besin tüketirler. Ramazan ayı sonrası aşırı yemek yemeyle bazı problemler kaçınılmaz olur. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir.
SÜTLÜ VEYA MEYVELİ TATLILARI TERCİH EDİN
Özellikle bayram süresince ve sonrasında, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine, sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Günde en az iki porsiyon meyve tüketilmelidir. Meyveler vücudunuza karbonhidratı yeterli oranda almanızı sağlayacağından, tatlı isteğinizde de azalma olacaktır.
GÜNE KAHVALTIYLA BAŞLAYIN
Yeterli enerji ile güne başlarsanız, gününüz daha güzel seçimlerle geçer. Kahvaltınızdan esmer ekmek ve bol çiğ sebzeyi eksik etmeyin.
BESİNLERİ İYİ ÇİĞNEMEYE DİKKAT EDİN
Besinleri iyi çiğneyerek küçük lokmalar halinde getirmeliyiz. Bu sayede yediklerimiz daha kolay sindirilecek ve kullanılacaktır. Sindirim şikâyetleri yaşamayacak, şişkinlik, hazımsızlığın önüne geçmiş olacaksınız.
BOL BOL SU TÜKETİN
Bayram boyunca çay, kahve, meşrubat tüketiminin artmasıyla su içmek ikinci plana atılıyor. Oysaki düzenli bir sindirim sistemi ve metabolizmayı canlandırmak için yapmanız gereken en önemli beslenme kuralı, günde 8-10 bardak su içmektir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde iki fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları önerilmektedir.
BU HATALARI YAPMAYIN!
Yetersiz sıvı tüketmek Yemek için açlık hissinin olmasını beklemek Öğün atlamak Şeker, tatlı, çikolata gibi besinleri fazla tüketmek Yetersiz sebze ve meyve yemek Yemekleri çiğnemeden, hızlı bir şekilde yutmak Düzenli egzersiz yapmamak Düzenli uyku uyumamak Mutlu, sağlıklı bir bayram diliyorum.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |