Türkiye'nin bir süredir El Nino hava sisteminin etkisi altında olmasından dolayı adeta mevsimler iç içe geçmiş durumda.
Hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde mevsim normallerinin 4 ila 6 derece üzerine çıkması ve termometrelerin 40 dereceyi göstermesi bekleniyor. Hava sıcaklıklarının artacağı iller arasında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yer alıyor. Yapılan tahmine göre Edirne'nin 41 derecenin üzerine çıkması bekleniyor.
SICAK ÇARPMASINA KARŞI UYARI
Uzmanlar sıcak çarpmasına karşı uyarıda bulundu. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Alanlı, düşük ve yüksek ısının insan vücudu üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, "Özellikle vücudumuz sıcak havanın insan sağlığına yapabileceği zararlı etkileri azaltmak için bazı fizyolojik cevap mekanizmaları oluşturmaktadır. Mesela hava sıcaklığı artmaya başladığı zaman vücutta terleme mekanizması ortaya çıkmaktadır. Vücutta ortaya çıkan fazla ısı terleme yoluyla düşürülmeye çalışılmaktadır. Dolaşım sistemindeki fazla kanın cilde gönderilmesi sağlanmaktadır. Bu sayede vücut dış ortamın oluşturacağı zararlı etkiyi azaltmayı hedeflemektedir" dedi.
SIVI KAYBI ÖNLENMELİ
Sıcak havanın özellikle dolaşım sisteminde değişikliğe neden olduğunu kaydeden Alanlı, "Örneğin; sıcak havada terleme nedeni ile aşırı su kaybı yaşanır ve vücutta 'dehidratasyon' dediğimiz sıvı açığı oluşabilmektedir. Bu da özellikle tansiyon, böbrek hastalığı, şeker ya da inme gibi kronik hastalıkları olanlarda vücut direncini düşürebilmektedir. Buna bağlı en sık gördüğümüz durum yorgunluk, halsizlik, sersemlik ve daha ileri aşamalarda bayılma durumunu görmekteyiz. Bir diğer durum; aşırı terlemeye bağlı olarak 'eloktrolit' dediğimiz sodyum benzeri maddelerin azalması. Bu da en çok kaslarda kramp, kasılma ve ağrılarla kendini gösteren bir tablo oluşturmaktadır. Bu yüzden biz genelde aşırı sıcağa maruz kalanlarda sıvı kaybını yerine koymaları için su içmeleri ile birlikte elektrolit yani tuz ve benzeri mineralleri de takviye etmelerini önermekteyiz” ifadelerini kullandı.
“Herhangi bir kronik hastalığı olsun ya da olmasın sıcağa aşırı maruz kalması durumunda 'sıcak çarpması' dediğimiz tablo oluşabilmektedir. Bu tablo da genelde terleme ya da cilde giden kan akımının vücut sıcaklığını yeterince düşürememesi sonucunda oluşmaktadır” diyen alanlı, sıcak çarpması yaşayan vatandaşlara öncelikle bulundukları ortamdan daha serin bir yere geçmesini, dinlenmesini ve sıvı almasını önerdi.
BEYİN KANAMASI RİSKİ VAR
Güneş çarpmasında beyin kanaması rahatsızlığının da söz konusu olduğunu vurgulayan Dr. Alanlı, "Güneş çarpmasında beyin kanaması rahatsızlığı da söz konusudur. Burada şöyle bir risk var; özellikle dolaşan kan volümü azaldığı için tansiyon ve ritim problemi gelişebilmekte ve ayrıca vücutta sıvı kaybı olduğu için damarda dolaşan kan hacminin azalması pıhtılaşma eğilimi yaratabilmektedir. Bu tablo da inme ya da damar tıkanıklığı gibi bir probleme zemin oluşturabilmektedir. Öncelikle sıcak havalarda öğle saatlerinde dışarı çıkılmamasını tavsiye ediyorum. Eğer çıkılması gerekiyorsa şapka ve güneşten koruyucu giysilerin giyilmesi ve mümkünse güneşe karşı açık renkli kıyafetlerle çıkılması ve gün içinde yeterince sıvı alınması önerilmektedir" dedi. (DHA)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |