Kan basıncının insan sağlığına zarar verecek düzeylere kadar yükselmesi hipertansiyon olarak tanımlanıyor. Türk Kardiyoloji Derneği verilerine göre her yıl 9.4 milyon insan hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise her 3 kişiden 1’inde hipertansiyon görülürken, hipertansiyona kadınlarda erkeklerden daha sık rastlanıyor. Ancak T.C. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her 3-4 ölümden 1’inin tansiyonun kontrol edilmesiyle önlenmesi mümkün.
Günümüzde yapılan çalışmalara göre; hastaların sadece yüzde 70’inin hipertansiyonunun farkında olduğunu, çoğu kişinin de tansiyonu ölçerken dikkat edilmesi gereken kuralları bilmediğinden doğru sonuç alamadığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, oysa hastalığın farkında olmanın ve tedaviyi düzenli sürdürmenin hayati önem taşıdığının altını çiziyor.
Günümüzde yaşa bakmaksızın giderek yaygınlaşan ve sinsince ilerlediğinden yıllarca görünür bir şikayete yol açmayabilen hipertansiyon, buna karşın sağlığı ciddi ölçüde tehdit eden bir hastalık. Öyle ki yüksek tansiyon; kalp ve damar, beyin damarları, böbrek ve göz damarları başta olmak üzere birçok organın olumsuz etkilenmesine yol açarak inmeden kalp krizine dek çok ciddi ani komplikasyonlara neden olabiliyor.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, şikayeti olsun ya da olmasın kişilerin mutlaka düzenli ve doğru şekilde tansiyonlarını ölçmeleri gerektiğini belirtiyor. Ne yazık ki birçok kişi tansiyonu ölçerken dikkat edilmesi gereken kuralları bilmediğinden doğru sonuç alamıyor. Prof. Dr. Dağdelen, tansiyon ölçerken doğru ölçüm alınabilmesi için şu kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor:
DOĞRU TANSİYON ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?
Tansiyon ölçülürken ilk ölçümü kesin almamak gerekiyor. Ardışık 4-5 gün istirahat halinde ve yatar değil mutlaka oturur pozisyonda olunması gerekiyor. Kolun kalp hizasında olması gerekiyor. Tanisyon ölçülürken hareket edilmemesi ve konuşulmaması bir diğer önemli kural. Bu kurallara dikkat edilerek alınan düzenli tansiyon ölçümleri sonucunda, 4-5 günlük tansiyonlarınızın ortalaması alınıyor. Sonuç 135/85 mmHg veya daha yüksek ise tansiyon hastası olduğunuz orotaya çıkıyor ve yüksek olasılıkla bir tedavi almanız gerekiyor. Yeni nesil tansiyon ölçüm cihazları, tansiyon ölçümünüzden kolayca doğru sonuç alabilmenizi sağlıyor. Tansiyon ölçümü sırasında, atriyal fibrilasyon olasılığını tespit edebilen yeni nesil cihazlar, sağlık verilerinizi izlemenizi ve paylaşmanızı da sağlıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...