Ancak araştırmalara göre, sigarayı bırakmak isteyenlerin yalnızca yüzde 15'inin bilimselliği kanıtlanmış yöntemlere başvurduğunu aktaran Kılınç, bu yöntemler dışındakiler nedeniyle başarısız olan kişilerin bu konuda umutsuzluğa kapıldığını ifade etti.
Prof. Dr. Kılınç, sigara bağımlılığının bir hastalık gibi değerlendirilmesi ve kesinlikle sağlık profesyonellerinden destek alınması gerektiğine işaret ederek, "Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybediyor ve ülkemizdeki tüm ölümlerin yüzde 23'ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle oluyor." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'deki 15 milyon bağımlıdan, 2,2 milyonunun geçen senelerde çeşitli desteklerle sigarayı bıraktığını ama gençler arasında da önüne geçilemeyen bir artışın söz konusu olduğunu vurgulayan Kılınç, şöyle devam etti:
"Tütün kullanımı bu şekilde devam ederse, 2030 yılında tütün kullanımı nedeniyle ölenlerin sayısının 8 milyonu aşması bekleniyor. Ramazan ayı bu ölümcül bağımlılıktan kurtulmak için iyi bir fırsat. Ramazan dolayısıyla gün boyunca herhangi bir maddenin tüketilemediği bir sürece giriliyor. Bu süreçte bağımlılar sigaradan uzaklaşabilirler, bağımlılıklarını kontrol altına alabilirler. Bağımlıların, tedavilerini ramazan süresince planladıkları, sigara bırakma poliklinikleri ve hekimlerden yardım aldıkları takdirde bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerle sigarayı bırakmaları kolaylaşabilir."
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...