Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin gerçekleştirdiği 'Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği'nde, üzüm pekmezi geleneksel yöntemi ayak ile ezme ile yapıldı.
Çiftlik Müdürü Doç. Dr. Nurdan Şahin Demirbağ, bağ bozumunun eylül ayı içerisinde sararıp olgunlaştığı zaman toplandığını belirtti. Demirbağ, "Hasat edilen ürünler geleneksel olarak ayaklar altında eziliyor, ezilen üzümün şırası yani suyu çıkartılıyor. Çıkan suyu topluyoruz ve bağ ateşimizi yakıp kaynatıyoruz. Üzüm şırası, suyu uzun bir süre kaynatılması gerekiyor ve üzüm pekmezi elde ediliyor." dedi.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği’ni Ankara Üniversitesi’nin Kalecik Araştırma İstasyonu’nda gerçekleştirdi. Şenliğe Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet Çolak ve üniversite öğretim üyeleri katıldı. Rektör İbiş, ilk üzüm asmasını keserek bağ bozumunu başlattı. Toplanan hasat ayak ile ezilerek şırası çıkarıldı. Daha sonra ateşi yakılan kazana atılarak kaynatıldı ve üzüm pekmezi haline getirildi.
Çiftlik Müdürü Doç. Dr. Nurdan Şahin Demirbağ, bağ bozumunu eylül ayı içerisinde sararıp olgunlaştığı zaman bağdaki üzümlerin toplanması şeklinde açıklayarak "Hasat edilen ürünler geleneksel olarak ayaklar altında eziliyor, ezilen üzümün şırası yani suyu çıkartılıyor. Çıkan suyu topluyoruz ve bağ ateşimizi yakıp kaynatıyoruz. Üzüm şırası suyu uzun bir süre kaynatılması gerekiyor ve elde edilen de üzüm pekmezi oluyor." ifadelerini kullandı.
"MANİLER EŞLİĞİNDE HASAT GERÇEKLEŞTİRİLİR"
Akyurt Tarım Kredi Müdürü Mehmet Özgan ise çiftçilerin şenlik havasında üzüm, asma bağı bozumu gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Bin derde deva olan pekmezlerin ilk halidir. Maniler eşliğinde hasat gerçekleştirilir. Üzümü hasat etmek için özel makaslar vardır. Sap kısmından asmaya zarar vermeden koparılmalıdır." diye konuştu.
"140 ADET ÜZÜM ÇEŞİDİ VAR"
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet Çolak da yaklaşık 140 civarında üzüm çeşidi olduğunu söyleyerek şunları ifade etti: "Hem 35 dönümlük Kalecik karası yetiştirme alanı hem de diğer sofralık çeşitlerin bulunduğu bir koleksiyon bahçesi. Örneğin sultani çekirdeksiz, İzmir üzümü, ismiyle yaygın olan bir üzüm çeşidimiz var. Bu çeşit daha ziyade kurutma için kullanılır. Onun dışında kardinal üzümü, horoz karası, dimrit üzümü, şiras gibi çeşitler de var. Üzümde verim önemli ama verimden çok üzümün kalitelisi önemli. Öküz gözü ve boğaz kere başta saymam gereken üzüm çeşitleridir. Daha ziyade Elazığ yöremize ait 2 çeşittir. Öküz gözünde iri ismine benzeyen bir yapısı vardır. Boğaz kere ise boğazda birazcık burukluk yaratan tada sahiptir."
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...