E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Vatandaşın Cebine 2.300 $ Girecek! 

Başbakan Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kaderini değiştirecek "umut hamlesi" projesi ile 26.7 milyar YTL harcama yapılacağını açıkladı Başbakan Erdoğan bölgede kişi başına düşen milli gelirin proje ile yüzde 209 artacağını belirtti. Böylece, ortalama 1.100 $ olan kişi başı milli gelir 3.400 $'a ulaşacak ..

28.05.2008 - 10:27
Vatandaşın Cebine 2.300 $ Girecek!

Başbakan Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kaderini değiştirecek "umut hamlesi" projesi ile 26.7 milyar YTL harcama yapılacağını açıkladı Başbakan Erdoğan bölgede kişi başına düşen milli gelirin proje ile yüzde 209 artacağını belirtti. Böylece, ortalama 1.100 $ olan kişi başı milli gelir 3.400 $'a ulaşacak ..

Türkiye'nin en büyük entegre kalkınma projesi GAP, yeniden doğuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Diyarbakır'da "GAP Eylem Planı"nı açıkladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kaderini değiştirecek "umut hamlesi" kapsamında 26.7 milyar YTL harcama yapılacak. Hali hazırda 7.3 milyar YTL düzeyindeki ödeneğe ilave olarak 2008-2012 döneminde bütçeden 14.5 milyar YTL daha kaynak akıtılacak. Ayrıca, 4.8 milyar YTL de bütçe dışı kaynak bulunacak. Doğu ve Güneydoğu'nun yanısıra bölgesel kalkınma kapsamında İç Anadolu ve Karadeniz de yatırımlardan payını alacak. Ağırlıklı olarak GAP illerinin çehresini değiştirecek yatırımlarla 3.8 milyon kişiye istihdam sağlanacak, 1 milyon hektar alan sulu tarıma açılacak, 27 milyar kilovat saat enerji üretilecek. Başbakan Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre bölgede kişi başına milli gelir yüzde 209 artacak. Bu sayede, ortalama 1.100 dolar olan kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 3.400 dolara ulaşacak. Başbakan Erdoğan'ın 12 bakanla birlikte açıkladığı GAP Eylem Planı'nın ana hatları şöyle:

2 YILDA 2 BARAJ İNŞA EDİLECEK
* TOPRAK SUYA KAVUŞACAK: GAP'ta 1 milyon 820 bin hektarlık sulama hedefinin 2012 yılına kadar 1 milyon 60 bin hektarlık kısmı tamamlanacak. Cizre, Zilvan Barajı 2 yılda bitirilecek.

* DAMLAMA SULAMA: Güneydoğu ve Konya Ovası projesinde sulama sistemi değişecek. Topraklar yağmurlama ve damlama ile sulanacak.

* TOPLU KONUT ATAĞI SÜRECEK: Bölge illerinde TOKİ faaliyetleri yoğunlaşacak. Altyapı çalışmalarıyla paralel konut ihtiyaçları karşılanacak.

* SINIR TİCARET BÖLGESİ KURULACAK: Sınır bölgelerinin tamamında sınır ticaret bölgeleri faaliyete geçecek. Ayrıca Gaziantep, Urfa, Mardin'de üç adet kalkınma ajansı kurulacak.

DOĞALGAZ YAYGINLAŞTIRILACAK
* ELEKTRİK ŞEBEKELERİ YENİLENECEK: Bölgede tamamlanacak santrallerden 27 milyar kilovat enerji üretilecek. Ömrünü tamamlayan köy elektrik şebekeleri yenilenecek. Güzergâhları uygun olmayan hatlar rehabilite edilecek. Yeni şehir elektrik şebekeleri yapılacak. Ilısu Barajı'nın inşaatına başlanacak ve hidroelektrik santrali faaliyete geçecek.

* DOĞALGAZ YAYGINLAŞTIRILACAK: Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa illerine doğalgaz sağlayacak hatlar tamamlandı. Bu illere abonelere doğalgaz bağlantısı sağlanacak. Kilis'te doğalgaz dağıtım lisansı verildi. Mardin ve Şırnak illerine yapılması planlanan bağlantı hatları ise Irak'tan getirilmesi planlanan doğalgazla beslenecek.


GAP Eylem Planı'nın amacı dünyanın tahıl silosu olmak

GAP projesi ile bölgede 1.8 milyon hektarlık alan sulanacak. Proje ile buğday üretimi 4-5 kat artacak. Amaç bölgenin dünyanın tahıl silolarından biri haline getirilebilmesi..

Küresel piyasalarda izleri belki de yıllar sürecek gıda krizi ile birlikte tarım dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Tam bu aşamada, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın açıkladığı GAP Eylem Planı ile Türkiye önümüzdeki on yılların en stratejik sektöründe önemli bir adım attı. Bu planın tamamlanması ile Türkiye'nin dünyanın tahıl silosu haline gelmesi hedeflenirken, önümüzdeki yıllarda petrol kadar stratejik bir ürün olacak olan buğday üretiminin 4-5 kat artırarak kriz yaşanan gıdada, büyük oyunculardan biri olmayı da planlıyor. GAP Eylem Planı'nın yeniden Türkiye güdemine gelmesi ardında yatan gerçeğe dikkat çeken Ankara'daki kaynaklar 1.8 milyon hektar alanın sulanmasıyla birlikte, GAP'ın dünyanın tahıl silolarından biri olmasının hedeflendiğini belirtiyorlar. Başbakan'ın dünkü konuşmasında da belirttiği gibi önümüzdeki dönemde başta buğday olmak üzere tahıl, en az petrol kadar stratejik bir ürün olacağı için Türkiye'nin GAP'a özellikle hız verdiği belirtiliyor.

SADECE % 20'Sİ SULANABİLİYORDU
GAP'ta sulamaya açılması planlanan toplam arazi 1.8 milyon hektar. Bir başka değişle halen GAP'ın sadece yüzde 20'si sulanabiliyor. Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde toplam 14.8 milyar hektar toprak bulunuyor. Ancak bu miktarın yalnızca 1.4 milyarlık bölümü tarıma uygun niteliklere sahip. Kötü haber ise her yıl bu rakamın da 100 bin kilometre karelik bölümünün erozyon, yerleşim ve sanayi alanı açma gibi nedenlerden dolayı kaybediliyor olması. İşte Türkiye'nin gerçekleştirmeye çalıştığı GAP Projesi bu gelişmeler ışığında sadece kendisi için değil küresel tarım sektörü için de büyük bir önem taşıyor. Aslında planın amacının ne kadar büyük olduğunu şu rakam net anlatıyor; Türkiye GAP eylem planı ile sulu tarıma açacağı yeni yaklaşık 1.4 milyon hektar. Bu rakam dünyada bulunan 1.4 milyar hektarlık tarıma uygun arazinin binde 1'ine denk geliyor. Bir başka karşılaştırma yapmak gerekirse, Gelen bilgilere göre Türkiye'nin halen 25.75 milyon hektar sulanabilir alanı bulunuyor. Ancak bunun gerçekten sulanan bölümü ise yalnızca 5.1 milyon hektar seviyesinde bulunuyor. GAP Eylem Planı hayata geçerse mevcut alanın yüzde 27'si kadar yeni araziler kullanılacak.

SABAH

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memura Ek Ödeme Müjdesi
Geçen yıl denge tazminatı alan 1 milyon 400 bin memura Hükümet'ten müjdeli haber geldi..
500 Milyon $'lık Gıda Paketi
Amerikalararası Kalkınma Bankası (IADP), 71 milyon kişinin açlık tehlikesiyle ...
Batık Korkuttu, Çözüm Yolda:
Parti kapatma tartışmaları ve erken seçim beklentileri arasında Meclis ...
 
Ve Türkiye Dünya Lideri...
Petrol fiyatlarındaki yükseliş, benzinde otomatik fiyat sistemi uygulayan ...
Sigara Yasağı Fast-Food Satışlarını da Kesti
Sigara yasağı alışveriş merkezlerindeki yiyecek servisi yapan restoranların ...
Serbest Piyasada Sınır Olmaz
Kredi kartı faizlerine sınırlama getirilmesine dönük tartışmaları değerlendiren ...
 
Çukurova Sevinidirdi..Verim Yüzde 30 Arttı
Türk çiftçisinin kuraklık korkusu Çukurova'dan gelen haberle yerini sevince bıraktı.
Maaşı Düşük Memura Müjde!
Geçen yıl denge tazminatı alan 1 milyon 400 bin memura Hükümet'ten müjdeli ...
Bankalar Personel Alımına Başladı
Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASS) Adana Şube Başkanı Ömer Faruk ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
trabzonspor
şampiyonlar Ligi
Torku Konyaspor
ygs puan hesaplama
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
Okan Buruk
Slaven Bilic
Edward Snowden