Şu an aile hekimliğinin uygulandığı 24 ilde sistem 1 Ekim 2008 tarihinde, diğer illerde ise iki yıl içerisinde tamamen hayata geçmiş olacak. GSS sisteminin dışında, ikameti Türkiye’de olmayanlar, askerlik hizmetini yapanlar ve tutuklularla mahkumlar kalmaktadır. Son iki grubun sağlık hizmetleri ise devlet tarafından ayrıca karşılanacak.
HERKES SİSTEME DAHİL OLACAK
GSS sisteminin yeniliklerini sıralayacak olursak;
1.18 yaşın altındaki tüm nüfus, sosyal güvence aranmaksızın GSS sisteminde olacak. Ayrıca eğitim gören çocuklar orta öğretim için 20, yüksek öğretim için 25 yaşlarına kadar GSS kapsamında yer alacaklar. Mevcut uygulamada yaşları ne olursa olsun çalışmayan ve aylık almayan kız çocukları hak sahibi olarak sağlık yardımlarından yararlanabiliyordu. Ancak reform yasasıyla birlikte bunlar da erkek çocuklarla aynı şartlara tabi olacaklardır.
2.Memurlar, işçiler ve kendi nam ve hesabına çalışanlar GSS primi kesilmek suretiyle sisteme dahil edilecekler.
3.Bir ailede kişi başına düşen net gelir asgari ücretin üçte birinden (203 YTL) az ise bunların primi devlet tarafından ödenecek ve ücretsiz olarak GSS’- den yararlanacaklar. Kişi başı net gelir asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar 24 YTL, asgari ücretle asgari ücretin iki katı arasında olanlar ise 73 YTL GSS primi ödeyecekler.
4.Yeşil Kart uygulaması 1 Ekim 2008’den itibaren iki yıl daha devam edecek. Ancak daha sonra bunlar yukarıda sayılan şartları taşımaları koşuluyla GSS sistemine dahil olacaklar. Bugün için yeşil kart şartlarından birisi, aylık net gelirin 145 YTL’nin altında olmasıdır. Ancak iki yıl sonra bu şart asgari ücretin üçte birine (203 YTL) çıkacaktır.
PROTEZLERDE DURUM NEDİR?
Protezlerde katılım payı çalışanlar için düşüyor, emekliler için artıyor.
1.Protez ve ortezlerde mevcut uygulamada çalışan memur, işçi veya Bağ-Kur’lunun katılım payı 600 ila 900 YTL civarında değişirken, GSS sisteminde katılım payı asgari ücretin % 75’i, yani 456 YTL ile sınırlandırılmıştır. Emekliler için de aynı tutar uygulanacağından, onlar için katılım payında bir artış olacaktır.
2.Genel sağlık sigortası dışında olanlar da acil durumlarda, salgın hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında her türlü sağlık yardımlarından ücretsiz yararlanacaklar. Yine SGK ile anlaşması bulunmayan sağlık kuruluşları da bu tür durumlarda kişinin sağlık güvencesini sorgulamaksızın ücretsiz yardım yapacaklar.
3.O güne kadar sağlık güvencesi açısından SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ayrımı vardı ve sağlık kurumlarında size hangi sosyal güvenceye sahip olduğunuz sorulurdu. Bundan sonra ise hastanelerde "memur musun, işçi misin veya esnaf mısın" soruları ile karşılaşmayacaksınız. Sadece GSS sistemine dahil olup olmadığınıza bakılacak.
EN KÂRLISI BAĞ-KUR’LULAR
Yeni sistemde staj süresi kısaldı, bu durumdan en kârlı çıkan da Bağ-Kur’lu oldu. Buna göre;
Staj süresi olarak da bilinen ve belirli bir süre prim ödedikten sonra sağlık yardımlarından yararlanma hakkı veren sistem SSK’lılar için 90 gün, Bağ-Kur’lular için ilk tescilde 240 gün, ikinci tescilden itibaren 120 gün olarak uygulanmaktaydı. Memurlar için böyle bir bekleme süresi bulunmuyordu. GSS sitemiyle birlikte bekleme süresi 30 güne çekilmiş bulunuyor.
Şimdiki adıyla Bağ-Kur’lu yeni adıyla 4/b’li olarak adlandırılan bağımsız çalışanların GSS sisteminden yararlanabilmeleri 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının olmamasına bağlanmış durumda. Dolayısıyla bu kesimin borcunu zamanında ödemesi sağlık ve genel olarak sosyal güvenlik sisteminden yararlanabilmeleri için ön koşul.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |