Orta Doğu Solunum Sendromu yani kısa adıyla MERS, ilk defa 2012 yılında Suudi Arabistan'da tanımlanan ve yeni bir coronavirüsün neden olduğu bulaşıcı solunum yolu hastalığı olarak biliniyor. Bağışıklık sistemleri zayıflamış olanlar, yaşlı insanlar ve kanser, şeker hastalığı, kronik akciğer hastalığı olanlarda hastalık daha şiddetli gözlemleniyor.
MERS VİRÜSÜ NEDİR?
MERS (Middle East respiratory syndrome) ya da ODSS (Orta Doğu solunum sendromu) bir koronavirüs enfeksiyonudur. Bu hastalığa sebep olan virüs MERS-CoV’dır. Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yüzde 35-40’ı hayatını kaybetti. Bazı bünyeler hastalığı hafif belirtilerle atlatabilir. Hastalıktan kurtulanların virüsü bulaştırma riski bulunmuyor.
MERS VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?
Ateş, titreme, baş ağrısı, baş dönmesi, boğaz ağrısı, kuru öksürük, nefes darlığı, kas ağrısı gibi genellikle solunum yolu hastalıklarının ortak özellikleri ilk şikayetler olarak ortaya çıkıyor.
Ayrıca kusma, ishal gibi gastrointestinal semptomlar da görülüyor. Bazı vakalarda kanlı balgam görülebiliyor. Ateş olmadan hafif solunum yolu hastalığı ve zatürre gelişmeden önce ishal ile gelen atipik vakalar da bildirildi. Hastalık şiddetli olduğunda yoğun bakım ve solunum cihazına gerek duyuluyor. Bazı hastalarda da özellikle böbreklerde organ yetmezliği meydana geldi. MERS-CoV vakalarının yaklaşık %40'ı hayatını kaybetti.
MERS VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Şu an için MERS-CoVirüsünün develerden kaynaklandığından şüphelenilmektedir. Ancak hastalığın insanlara nereden ve nasıl bulaştığı henüz kesin olarak bilinmiyor. Hastalık insandan insana yakın temas ile bulaşabilmektedir ancak şu an için hızla yayılmıyor. İnsandan insana olan bu bulaşma aile bireyleri, hastanelerdeki hastalar ve sağlık çalışanları arasında olmuştur.
MERS VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?
İlk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edildi. Türkiye’de MERS sebebiyle ilk ölüm vakası ise 2014 yılının Ekim ayı içerisinde Suudi Arabistan’da çalışan Hatay ili nüfusuna kayıtlı olan bir kişinin Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra hayatını kaybetmesi olayıdır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |