Tarımsal ürünlerin yanı sıra süt sığırcılığı konusunda da yüksek potansiyele sahip kentte yaklaşık 217 bin süt sığırı bulunduğu ve yılda ortalama 300 bin ton süt üretimi yapıldığı bildirildi.
Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre, 2007 yılında 333 bin 777 ton süt üretimi yapılan Samsun'da üretilen sütlerin önemli miktarı ise şehir dışındaki süt fabrikalarına gönderiliyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk, yaptığı açıklamada Samsun'un süt üretiminde ciddi bir potansiyeli olduğunu vurguladı.
Bu potansiyelin iyi değerlendirilemediğini savunan Öztürk, ekonomik krize rağmen kentte, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yapılan desteklemelerle süt sığırı sayısının ve süt üretiminin arttığını belirtti.
Kentte üretilen sütlerin özellikle Tokat'taki bir süt fabrikasına gönderildiğini ve orada değerlendirildiğini anlatan Öztürk, “Üretilen sütlerin başka illere gönderildiği Samsun'un bir süt fabrikasına ihtiyacı var. Sadece Çarşamba, Salıpazarı, Tekkeköy ilçelerinde üretilen sütler bile bir fabrikanın ihtiyacını karşılayabilir” dedi.
Samsun'daki küçük çaplı işletmelerin üretilen sütün tamamını değerlendiremediklerini, üreticinin ise sütlerinin para etmemesinden şikayetçi olduklarını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, şöyle devam etti:
“Kavgamız, Samsun'un süt üreticileri, sütlerinin para etmediğinden şikayetçi. Dolayısıyla daha fazla süt üreticisine daha fazla gelir kazandırmak, süt üreticisinin sürdürülebilirliğini, devamlılığını sağlamak adına bu gerekli. Sadece Samsun'un bir kaç ilçesi bir fabrikayı kaldıracak kapasiteye sahip. Samsun bunu hak ediyor, Samsun şu anda her alanda olduğu gibi değerini bulmamış bir şehir. Çok yüksek potansiyele sahip. Süt sığırcılığının devamı için bir süt fabrikasına ihtiyacımız var.”
ÜRETEN DEĞİL İŞLEYEN PARA KAZANIYOR
Hayvansal ürünleri, üretenden çok işleyenlerin para kazandığına işaret eden Prof. Dr. Öztürk, sanayicilerin, yeni teşvik paketi kapsamında, Samsun'u bu açıdan iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.
Samsun'daki marketlerin raflarındaki sütlere bakıldığında hepsinin uzak illerden geldiğinin görüldüğüne işaret eden Öztürk, “Tekirdağ'dan gelen süt kazandırır da Samsun'da üretilen süt Samsun'da nasıl kazanmaz. Bu potansiyelin ve sunulan imkanların iyi değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu.
Genel olarak Türkiye'nin pazarlama sıkıntısı olduğunu, ülkede “kola kadar süt tüketilmediğini” söyleyen Prof. Dr. Öztürk, kişi başı yıllık süt tüketiminin dünya ortalaması ve Avrupa ortalamasının altında olduğunu belirtti.
Öztürk, tüketiciye uygun fiyatta süt sunulması ve kişi başı yıllık süt tüketiminin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...