Paralardaki sıfırların atılmasıyla 1 Ocak 2005'te hayatımıza giren YTL'ler yılbaşından itibaren tedavülden kalktı. Sadece TL kullanılmaya başlandı.
Banknotların değişimi büyük oranda tamamlandığı için sıkıntı yaşanmazken, madenî paraların yarısının halen YTL olması küçük esnafa yarıyor. Kredi kartının çok kullanıldığı büyük marketler eski madenî paraları kabul etmiyor. Bu yüzden birçok müşteri, tedavülden kalkan madenî paraları kullanmak için bakkalları tercih ediyor. Aynı mahallede bulunan esnaflar da YTL'leri biriktiriyor ve her gün bir esnaf, toplanan eski paraları bankaya götürüp TL'lerle değiştiriyor.
İstanbul Yenibosna'da market işleten İlhan Dirican, yılın ilk günlerinde eski para almadığını, ancak müşterilerden çok sayıda YTL geldiğini görünce, eski paraları aldığını söyledi. Dirican, "Alışverişe gelen müşterinin çok azı TL'yi getiriyor. Biz müşteriden eski para alıyoruz ama müşteriye eski para vermiyoruz. Bu durumda da kasamızda ciddi anlamda bozuk para birikiyor." dedi. Esnaf piyasada yaşanan bozuk para sıkıntısına kendi arasında ilginç bir çözüm yolu bulmuş. Her dükkân gün içinde biriktirdiği paraları kasasında topluyor. Dört ya da beş dükkân bir araya gelerek bu paraları birleştiriyor ve içlerinden bir esnaf da toplanan eski paraları bankaya götürüp yeni para ile değiştiriyor.
Oflu Unlu Mamulleri'nin sahibi Mehmet Öztürkcan ise her gün kendilerine yaklaşık olarak 100 liralık eski madeni para geldiğini ifade etti. Tedavülden kalkan para ile hâlâ alışveriş yapıldığını anlatan Öztürkcan, "Ocak 2010 itibarıyla piyasada eski para olmamalıydı. Büyük marketler YTL'yi almıyor. O zaman bu paralar kasalardan nasıl çekilecek?" diye konuştu. İşletme sahibi Öztürkcan, dükkânına, "1 Ocak 2011'e kadar ekmek karşılığında eski paralarınız alınır, yalnız değiştirilmez." diye yazmış. Krizden dolayı zor günler geçiren esnaf bu şekilde hem vatandaşa yardımcı oluyor hem de satışlarını artırıyor.
Tedavülden kalkmasına rağmen piyasadaki madeni paraların yüzde 50'si hâlâ YTL. 1 Ocak 2010 tarihi itibarıyla tedavülden kalkan YTL banknot ve madeni paraların, 25 Aralık itibarıyla dönüşüm oranı, tutar olarak banknotlarda yüzde 96 iken, bu değişim madeni paralarda yüzde 50 olarak gerçekleşti. Öte yandan kâğıt banknotların 10 yıl boyunca, 1 YTL ve Yeni Kuruş (YKr) madeni paralar ise 1 yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilebilecek
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...