Barselona’da düzenlenen Dünya Telekom Kongresi ve Telekom sektörünün Türkiye’deki gelişimini değerlendiren Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 1 Nisan’da Türkiye’de devreye alınacak 4.5G teknolojisine geçişi 7 yıldır beklediklerini söyledi. 1 Nisan’dan itibaren ses, internet ve görüntünün artık tek şebeke üzerinden verilmeye başlanacağını vurgulayan Öğüt, Türkiye’de her tarafa interneti ulaştırma imkânı sunan bir sürecin başlayacağını kaydetti.
Yeni döneme çok iddialı girdiklerini vurgulayan Öğüt, arkalarında Vodafone’un uluslararası deneyimi bulunduğunu, bu nedenle kendilerini şanslı hissettiklerini dile getirdi.
Vodafone’un şu anda 19 ülkede 3G ve 4G alt yapısıyla hizmet verdiğine dikkat çeken Öğüt, Türkiye’de ise 4.5G’ye geçiş sürecinde uluslararası ekibin desteğinden yararlandıklarını belirtti. Öğüt, “Dünya çapındaki deneyimimizi Türkiye’ye taşıma heyecanı yaşıyoruz” dedi. Türkiye’nin şu anda internet hızı ve kalitesi bakımından çok gerilerde olduğuna dikkat çeken Öğüt, “4G’ye geçen ülke sayısı 140’a yakın. 4.5G’ye başlarsak bu teknolojide 40. sıralarda yarışa başlamış olacağız. Japonya ve Güney Kore 5G’ye geçmek üzereler. Kore’nin yüzde 98’inde fiber altyapısı var. Japonya olimpiyatlara 5G ile geçmek istiyor” dedi.
800 MHZ BANDINA GÜVENİYORUZ
1 Nisan itibariyle başlayacak yeni dönemin detayları üzerinde duran Öğüt, ilk adımda A1 bandında 800 Mhz ile kaliteli ve yüksek hızlı teknolojiyi her ülkenin her tarafında vermek olacağını dile getirdi. En geniş ve en yaygın olan bu banda çok güvendiklerinin altını çizen Gökhan Öğüt, “Türkiye’de en geniş kapsamaya sahip operatör olacağımızı taahhüt ediyoruz. Daha yaşanılabilir ve daha sürdürülebilir bir toplum için bu adımlar gerekli. Bunun için şirketlerin dijitalleşmenin öncüsü olması lazım. Sadece evde ve ofiste değil, her tarafı kapsayan, kılcal damarlara kadar ulaşabilen bir altyapıya ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.
1 NİSAN’I HEYECANLA BEKLİYORUZ
En iyi deneyimlerini bir aksama yaşatmadan bütün müşterilerine sunmaya hazır olduklarını kaydeden Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, şunları kaydetti: “Kendimize güveniyoruz. Herkese şebekemizin nasıl güçlü olduğunu göstermek istiyoruz. 1 Nisan sabahı bu heyecanı herkese yaşatmak için biz de heyecanlanıyoruz. 1 Nisan sabahını beklemeden heyecanımızla 4.5G uygulama tırımızı yola çıkardık.”
SANAYİ 4.0’I ISKALAMAMALIYIZ
Türkiye’nin Sanayi 4.0’ı ıskalamaması gerektiğine işaret eden Vodafone CEO’su Öğüt, “Diğer dünya ülkeleriyle birlikte bu sanayileşmede var olmalıyız. Bunun için mobil altyapısı ve hızı çok önemli. Bunun heyecanını yaşıyoruz. Bu birikimi Türkiye’nin her tarafına yaymaya hazırız. Geniş bandın yayılması için engelleri aşacağımıza inanıyoruz” şeklinde umutlu konuştu.
Strateji belgesini bu yıl bekliyoruz
AK Parti’nin seçim vaatleri arasında bulunan ‘Ulusal Geniş Bant Strateji Belgesi’nin bu yıl tamamlanmasını beklediklerini belirten Gökhan Öğüt, şunları dile getirdi: “Bu strateji 130 ülkede var. Ülke hedeflerinin belirlendiği bir strateji olduğu için bu çok önemli. Türkiye’nin telekom endüstrisinde belirlediği hedefe ulaşması için bunun gerekli olduğunu düşünüyoruz. 1 Nisan itibariyle başlayacak olan seferberlik bizi bir noktaya getiriyor ancak yetersiz. Ama bunu sürdürmemiz gerekir.”
Çok kullandık çok öderiz endişesine gerek yok
Gökhan Öğüt, internetteki hız ve kalite artışının faturalara etkisine ilişkin olarak ise şunları söyledi: “Evet daha çok hızlı bayt kullanım anlamına geliyor. Fakat fiyatlarda bir indirime gidilebilir. Ekstra bir ücret alınmayacak. Data kullanımı artacak. Sürümden kazanma olacak. Müşterilerin de operatörlerinde kazanacağı bir süreç başlıyor. ‘Çok kullandık daha çok öderiz’ endişesine gerek yok. Bunun önlemlerini düşünüyoruz. Buna ilişkin paketlerimizi güncellemeyi düşünüyoruz.”
Türk Telekom’un hem rakibi hem iş ortağıyız
Türk Telekom’un hem rakipleri hem de iş ortakları olduğunu belirten Öğüt, şunları kaydetti: “İhaleyle Türkiye’nin altyapısı onlara teslim edildi. Ancak evlere giden fiberde büyük bir eksiklik var. Türkiye’de 22 milyon hanenin 9.2 milyonunda internet kullanımı var. Fiberi olan hane oranı ise sadece yüzde 1.6 düzeyinde. Bu önümüzde büyük bir fırsat olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin fiber altyapısının tamamlanması yani 14 milyon haneye daha fiber altyapısı ulaştırmak için 26 milyar TL gerekiyor. Bunu tek bir firmanın ulaşması mümkün değil ve adil de olmaz. O nedenle herkesin aynı noktaya gelmesini istiyoruz. Sadece Türk Telekom’a bırakılmaması lazım.”
türkiye
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...