EDİRNE
Bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazı tatlı ve çeşitleriyle bayram sofralarında ikram edilen yiyeceklerin sağlık açısından küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesi öneriliyor.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, metabolizmanın ramazan boyunca vücudu koruma amacıyla yavaşladığını söyledi.
Bayram ile birlikte beslenme ve uyku düzeninin ramazan öncesi dönemdeki sisteme döneceğini belirten Yorulmaz, "Bu da vücudun kendisini koruma çabasıyla psikolojik olarak daha fazla yemek tüketme isteğini ortaya çıkarabilmektedir. Vatandaşlar ramazan sonrasında aşırı yemek isteğine karşı dikkati olmalıdırlar. Metabolizmadaki yavaşlama bayram ile hemen normal hızına dönmemektedir. Bu nedenle bayramda aşırı yemek tüketmeyle hazımsızlık, mide ve bağırsak problemleri olmak üzere sindirim sistemi rahatsızlıkları daha sık yaşanır." diye konuştu.
Bayramın ilk günlerinde hem psikolojik hem de gelenekler açısından normal beslenme düzeninin dışına çıkıldığını anlatan Yorulmaz, şunları kaydetti:
"Geleneklerimize bağlı olarak bayramda tatlı, hamur işleri, çay ve kahve tüketimi artmaktadır. Bayramda birdenbire aşırı miktarda yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek sindirim sistemi ve çeşitli organlarda ani rahatsızlıklara neden olur. Özellikle bayram ziyaretlerinde beslenme büyük titizlik ve özen gerektirmektedir."
Bayramda fazla ve dengesiz beslenmenin en çok kalp, damar, pankreas, mide ve bağırsakları etkilediğini dile getiren Yorulmaz, 3 öğün yemek düzeni oturana kadar porsiyonların az miktarda tüketilmesi gerektiği önerisinde bulundu.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |