New Scientist dergisine açıklama yapan Canavero işlemi maymunlar ve insan kadavraları üzerinde denediğini söyledi.
Independent gazetesinde yer alan habere göre, Canavero deneylerinin bir insan kafasını başka bir bedene nakletme planının doğru yolda olduğunu gösterdiğini savundu.
Canavero'ya göre kafa nakli işlemi 2017 yılı bitmeden hazır olacak. Beyin cerrahı, işlemin bütünüyle felçli hastaları tedavi edebileceğini düşünüyor.
Canavero "İlerlemek için elimizde pek çok veri var. İnsanlar artık bunun imkansız olduğunu düşünmeyi bırakmalılar. Bu kesinlikle mümkün ve bunun için çalışyıoruz" dedi.
Canavero'nun ekibi kafa nakli yapılmış bir maymunun video görüntülerini ve resimlerini yayınladı. Görüntülerde ayrıca omurilik sinirleri hasar görmüş, sonra da bu sinirleri birbiriyle kaynamış farelerin bacaklarını hareket ettirebildiği görülüyor.
Çin'de yapıldı
Bağışlanmış bir bedene kafa nakli yapılırken en kilit nokta omuriliği kaynaştırabilmek. Projede çalışan bilim insanları omuriliği özenle kestikten ve hücre zarını koruyan ve bağlantılarını iyileştiren polietilen glikol (PEG) kullandıklarını açıkladı.
Dr. Canavero maymun kafa naklinin Çin'de Harbin Tıp Üniversitesi'nde gerçekleştirildiğini söyledi.
Maymunun operasyondan "herhangi nörolojik bir yara olmaksızın" canlı olarak çıktığını söyleyen Canavero, hayvanın etik nedenlerden ötürü 20 saat sonra öldürüldüğünü belirtti.
Bu maymunlar üzerinde denenen ilk kafa nakli değil.
Robert J. White aynı işlemi 1970 yılında bir maymunda denemişti. Maymun başta operasyona iyi yanıt verdi ancak dokuz gün sonra beden kafayı reddettiği için öldü.
Mali kaynak için Zuckerberg'e gidecek
Canavero'nun başarısı ilk kafa nakli yapılacak insan olarak seçilen Rus hasta Valery Spriridonov'un operasyonu için mali kaynak sağlama olarak görülüyor.
Canavero cerrahlardan ve bilim insanlarından oluşan büyük bir ekip için yüklü bir miktar paraya ihtiyaç duyduğunu ve bunun için Mark Zuckerberg'e başvuracağını söyledi.
Bilim dünyası şüpheyle bakıyor
Kafa naklinin video görüntüleri ve fotoğrafları olmasına karşın bulguların diğer bilim insanları tarafından incelenmesine izin verilmemesi eleştirilere neden oldu.
Bazı bilim insanları iddiaları "Halkla ilişkiler faaliyeti" olarak niteleyerek bunların insanları "iyi bilimden" uzaklaştırdığını savunuyor.
Canavero ise bulguların önümüzdeki aylarda bilimsel dergilerde yayınlanacağını açıkladı.
(Kaynak: BBC Türkçe)
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...