DYP ile birleşme projesinin mimarlarından merkez karar ve yönetim kurulu üyesi Hüseyin Kocabıyık, "Oylamaya katılmazsak Anavatan 28 Şubat'taki rolüne devam ediyor anlamı çıkar. Parti bu izi silemez." dedi. Genel Başkan Erkan Mumcu'nun danışmanlığını da yapan Kocabıyık, Meclis'e gitmemenin Cumhuriyet'in ilkelerine ters düşeceğini vurguladı. Ardından da şu uyarıda bulundu: "Eğer oylamaya katılmazsak Özal'ın cumhurbaşkanlığı seçimini nasıl izah edeceğiz?"
29 Ekim 1920'de Cumhuriyet ilan edilirken 287 kayıtlı milletvekilinden sadece 156'sının oylamaya katıldığını hatırlatan Kocabıyık, 84 yıldır hiç kimsenin Türkiye Cumhuriyeti'nin meşruiyetini tartışmadığının altını çizdi. Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyelim ki Anayasa Mahkemesi 367 ile ilgili menfi karar verdi. O halde Özal'ın mahkemeye atadığı yargıçların verdiği kararlar nasıl geçerli olacak? Anavatan'ın Meclis'e girmesi Cumhuriyet'in ruhuna sadakattir, inançtır. Abdullah Gül ya da Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı Cumhuriyet'in bir zaferidir."
Hüseyin Kocabıyık'ın dikkat çektiği süreçte Mesut Yılmaz liderliğindeki ANAP, oy oranını yüzde 20'lerden yüzde 5'lere düşürdü. Mart 96'da kurulan ANAP-DYP koalisyonu uzun sürmedi. Ardından kurulan Refahyol hükümeti ise 28 Şubat postmodern darbesinin hedefi oldu. Ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, DYP'ye verilmesi beklenen hükümeti kurma görevini ANAP'a verdi.
Mesut Yılmaz, DYP'den istifa eden vekillerin oylarıyla Anasol-M hükümetini kurdu. Yılmaz, '28 Şubat kararları'nı tek tek uyguladı. Yılmaz, ANAP'ın 1987'deki yüzde 36'lık oyunu 1991'de yüzde 24'e, 1995'te yüzde 19'a, 1999'da yüzde 13'e, 3 Kasım 2002'de ise yüzde 5'e düşürdü.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...