Reuters haber ajansının Mısır olaylarına ilişkin analizinde, "Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesi halinde, Mısırlıların ve diğer Arap ülkelerinin gözlerini, İslamiyet ve demokrasinin evliliğine ilişkin ipuçlarını yakalamak üzere Türkiye'ye çevirebilecekleri" belirtildi.
Göreceli istikrarı, canlı ekonomisi ve muhafazakarlarca yönetilen Türkiye'nin sık sık, Müslüman bir ülkede demokrasiye ve bölgedeki Batı etkisine ilişkin örnek olarak gösterildiğine işaret edilen analizde, "Tunus'tan Ürdün'e ve Yemen'e dek yayılan ayaklanma dalgalarının ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e acilen reform çağrılarının yapıldığı bir aşamada Orta Doğu analistlerinin dikkati, yükselen bir diplomatik güç olarak Türkiye'ye çevrildi" denildi.
London School of Economics'den, Orta Doğu politikaları ve uluslararası ilişkiler profesörü Fawaz Gerges, "Orta Doğu'da etkili ve işler tek modelin Türk modeli olduğunu" belirterek, "Türkiye modeli benzer toplumlara bir temel sunuyor. Süren protestolar çerçevesinde Araplar, evrensel bir hükümet biçimi olarak İslami değerleri ve demokrasiyi bütünleştiren Türk modeline bir kez daha bakacaklardır" dedi.
Fakat bazı analistler de, AB üye adayı ve NATO üyesi Türkiye ile, siyasal özgürlük kültürü zayıf olan Arap Orta Doğu ülkeleri arasında belirgin bir fark olduğunu ifade ederek, Türkiye modelinin bu ülkelere olduğu gibi kopya edilemeyeceğine dikkati çekti. Londra'daki Chatham House adlı düşünce kuruluşundan akademisyen Fadi Hakura, "Türkiye örneğinin Tunus veya Mısır'a ilham kaynağı olabileceğine ilişkin bir kuşku olamaz, ancak bir Arap ülkesi Türkiye'yi model olarak alırsa, Türkiye'nin siyasal ve ekonomik gelişmişlik düzeyine benzemesi onyılları bulur" dedi.
Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali'nin gitmesinden sonra, Mısır'da da Hüsnü Mübarek sonrası dönemde İslami grupların siyasette ana rolü üstlenebileceği, bunun, otokratik Arap yönetimlerini desteklemiş olan ABD için bir kaygı kaynağı olduğu, ancak Türkiye'de bütün siyasal akımların demokrasi akımına kanalize olabildiği belirtildi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...