Henüz 4G Türkiye'de yeni yeni dillenmeye başlamışken 5G'ye geçiyoruz haberi halkta büyük şaşkınlık uyandırdı.Peki gerçekten 5G'ye geçecek miyiz? En yakın tarih ne? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "4G ile hiç zaman kaybetmeyelim. 3G'de 2 yıl daha sabredersek, 5G'ye geçeriz. Aksi takdirde 4G'ye geçersek Türkiye çöplük haline döner" dedi ve teknoloji dünyasında tartışma başladı.
Yıllardır 4G için hazırlıklar yapan ve son aylarda reklam çalışmalarına başlayan GSM operatörleri şimdi verilecek kararlara odaklandı.
4G ihalesi ne olacak?
Öte yandan Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, mobil iletişimde 4G yetkilendirme ihalesini Mayıs ayında tamamlayıp yıl sonunda hizmete sunacaklarını söylemiş, ihalede yeni bir operatöre de yer açılacağını dahi açıklamıştı.
Hatta 4G'de ihale ve yetkilendirme sürecindeki tüm detaylar paylaşıldı. Buna göre; 26 Mayıs'ta ihalesi yapılacak olan 4G teknolojisi, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hizmete sunulacak. İhaledeki 20 paketin asgari değer toplamı KDV hariç yaklaşık 2,3 milyar euro olarak belirlendi. Yetkilendirme süresi ise 30 Nisan 2029'a kadar geçerli olacak.
Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla yol haritası detaylarıyla çizilen 4G teknolojisinin akıbeti merak konusu oldu. Şimdi her şeye kaldığı yerden devam mı edilecek? Yoksa 5G için beklenecek mi? Peki, 5G teknolojisine ne zaman geçilecek?
5G henüz bir taslak
Teknoloji uzmanlarının açıklamalarına göre, 5G için bir standart bulunmuyor ve 2020 yılından önce yaygın kullanıma sunulması da beklenmiyor. Dünyanın farklı ülkelerinde farklı kurum ve devletler tarafından çeşitli denemeleri yapılan 5G teknolojisinde teorik olarak 1 Gbps hızlara ulaşılabiliyor. Yapılan testlerde bu hızın da üzerine çıkıldığı durumlar olmuş ancak bunların büyük bir çoğunluğu ideal şartlarda gerçekleştirilen testlerde elde edilen rakamlar. Gerçek dünyada bu değerleri elde etmek çok zor.
All Jaazera'ın ilgili haberine göre ise, 5G ile ilgili çalışmaları yapan kuruluşların başında NGMN (Next Generation Mobile Networks - Gelecek Nesil Mobil Ağlar) birliği geliyor. Dünya çapında 25 operatörün üye olduğu birliğe, 34 üretici ve 25 üniversite ve araştırma şirketi de katkıda bulunuyor. Birliğe Türkiye’den Turkcell de üye. 5G standartları konusunda çalışmaları olan birlik, 2020 yılı ve sonrasında bu teknolojiyi kullanıma sunabilmek adına standartları oluşturmaya çalışıyor. Birliğin hazırladığı yol planına göre 2016 ve 2017 yılları arasında 5G standartları oluşturulacak. 2018 yılında 5G ile ilgili geliştirmeler yapılacak. 2019 ve 2020 yılında ise testler ve denemeler yapılacak. Yeni teknolojinin 2020 yılından sonra kullanıma sunulması bekleniyor.
Turkcell olarak, ülkemizin her köşesinde en hızlı ve en kolay şekilde iletişim sağlamak ve böylece bilgiye erişimde fırsat eşitliğine katkıda bulunmak en büyük hedefimiz. Bu motivasyonla bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güçlü 3G altyapısını kurduk ve 3G hızını 3 kat artırarak bugün dünyada sunulan en yüksek 3G hızı olan 63,3 Mbps’i sunabilen ilk ve tek operatör olduk.
Turkcell: 5G çalışmalarını yakından takip ediyoruz
Konuyla ilgili açıklama yapan ilk GSM operatörü ise Turkcell oldu. Yaklaşık 5 yıldır 4G çalışmalarını sürdürdüğünü ve tamamladığını belirtilen Turkcell açıklamasında, 5G çalışmaları yapan NGMN'nin yönetim kurulunda oldukları belirtildi.
Turkcell'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
4G’de yaklaşık 5 yıldır yaptığımız testlerle bu teknoloji ile ilgili hazırlıklarımızı tamamlarken, 5G hazırlıkları kapsamında da yönetim kurulunda yer aldığımız NGMN (Next Generation Mobile Networks) çatısı altında gelişmeleri yakından takip ediyor, bu konuda dünya standartlarının oluşmasına yön veriyoruz. Bu alandaki öncülüğümüzü ve yeni nesil mobil iletişim teknolojilerini Türkiye ile tanıştırma konusundaki liderliğimizi 5G’de de sürdüreceğiz.
Yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da ülkemizi başarıyla temsil eden bir Türkiye markası olarak, ülke menfaatlerine hizmet eden her hamleye var gücümüzle destek olmaya devam edeceğiz. Bu vizyonla her zaman daha çok çalışmaya ve daha büyük sorumluluklar almaya talibiz. Çünkü ülkemizin daima en iyisine layık olduğunu düşünüyoruz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...