Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Orta Vadeli Program (OVP) hazırlık sürecinde vergi adaletini güçlendirecek şekilde doğrudan vergilerin payının artırılması konusunda uzlaşı sağlandığını ve bu politikanın Eylül 2023'te ilan edilen OVP'ye dahil edildiğini açıkladı. Yılmaz, hazırlıkları süren ve etki analizleri tamamlandıktan sonra Meclis’e sunulacak olan vergi düzenleme taslaklarının bu politikayı yansıttığını belirtti.
Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:
Geçen yıl Orta Vadeli Program (OVP) hazırlık sürecinde; çalışan ve işveren kesim temsilcileri ile yaptığımız istişarelerde, üzerinde uzlaşılan önerilerden biri, vergi adaletini güçlendirecek şekilde doğrudan vergilerin payının artırılması olmuştu.
2023 Eylül ayında ilan ettiğimiz OVP’de bu politikayı resmi dokümanımıza dahil ettik ve kamuoyu ile paylaştık.
Bir süredir hazırlıkları yapılan, etki analizleri tamamlandıktan sonra Meclis’imizin takdirine sunulacak olan vergi düzenleme taslakları, esas itibarıyla bu politikayı yansıtmaktadır.
VERGİ DÜZENLEMELERİ VE ETKİ ANALİZLERİ
Yılmaz, "Teknik çalışmalarda doğal olarak çeşitli alternatifler değerlendirilmektedir. Çalışmalar tamamlanıp resmi bir teklif niteliği kazanmadan yapılacak yorumlar, spekülasyondan öteye geçmeyecektir," ifadelerini kullanarak, kaynakları şeffaf olmayan haberlere ve yetkili kişi ve kurumlar dışında yapılan paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
BÜYÜME, İHRACAT VE İŞSİZLİK
Yılmaz, 2024 yılı başında milli gelire oranla yüzde 6,4 olarak öngördükleri bütçe açığının, yıl sonunda geçen yılki orana yakın düzeylerde gerçekleşmesini beklediklerini ve 2025 yılında deprem harcamalarının azalacağı döneme girileceğini ifade etti. Ayrıca, dış dengede iyileşmenin devam ettiğini belirterek, 12 aylık mal ihracatının 260 milyar doları aştığını ve turizm gelirinin yıl sonunda 60 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Geçen yıl milli gelire oranla yüzde 4 olan cari açık için 2024 beklentisinin yüzde 2-2,5 seviyelerinde olduğunu belirtti.
ENFLASYON VE EKONOMİK HEDEFLER
Yılmaz, işsizlik oranının Nisan ayında yüzde 8,5’e indiğini ve Aralık 2012 sonrası en düşük seviyede olduğunu vurguladı. 2024 ilk çeyrekte yüzde 5,7 olan büyümenin, program ile uyumlu olarak tüketimin katkısının azalırken dış talebin pozitif katkı verdiği daha dengeli bir yapıya kavuştuğunu belirtti. Eylül ayında güncellenecek OVP’de temel politika çerçevesi ve yaklaşımın korunacağını ve rakamsal değerlerin dünya ve ülkemizde yaşanan gelişmeler ışığında yeniden şekillendirileceğini ifade etti.
Yılmaz, "Büyüme, ihracat ve istihdam artışı sürdürülürken, bütçe açığının ve cari açığın düştüğü, rezervlerin ve risk göstergelerinin iyileştiği sağlam bir zeminde; Haziran ayından başlamak üzere aylık ve yıllık enflasyon oranlarında belirgin düşüş göreceğiz," dedi. Temmuz-Eylül döneminde baz etkisinin de katkısıyla enflasyon oranında düşüşün hızlanmasını ve yıl sonunda oranın Merkez Bankası tahminlerine yaklaşmasını beklediklerini söyledi. 2025 yılında yüzde 20’nin altında, 2026’da ise tek haneli enflasyon için kararlı ve koordineli bir şekilde programlarını hayata geçirmeye devam edeceklerini vurguladı. Para politikalarının yanı sıra, maliye politikaları ve yapısal reformlarla hedeflerine ulaşacaklarını belirtti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |