Sosyal güvenlik sistemimizde “rücu” adı verilen bir uygulama söz konusu. Örneğin bir işçi iş kazasına maruz kalır da yaralanır ya da ölürse, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) kazalının kendisine veya ölümü halinde eş ve çocuklarına gerekli yardımları yapar. Ancak SGK yaptığı masrafları, kazaya sebep olan işveren ya da üçüncü kişilere dönerek onlara ödettirir. Bu uygulama şimdiye kadar sadece SSK’lı işçileri kapsıyordu ve iş kazası, meslek hastalığı, hastalık halleriyle sınırlıydı. Ancak 1 Ekim 2008 sonrasında uygulama hem tüm çalışanlara (memur, işçi, işveren, esnaf, isteğe bağlı sigortalı) teşmil edilecek, hem de malullük ile dul ve yetim aylıklarında da uygulanacak.
Adam öldürürken iki kere düşünün!
Uygulamanın genişletilmesi şu demek: bir kişi cinayet işleyerek sosyal güvencesi olan birini öldürürse, SGK ölenin dul eşine ve çocuklarına maaş bağlayacak. Ancak bağladığı aylıkların peşin değerinin yarısını, cinayeti işleyenden alacak. Fail hem cezasını çekecek hem de SGK’nın çıkardığı faturayı ödeyecek. Öldürülen kişinin ücretine ve statüsüne göre değişmekle birlikte bu fatura 100-150 bin YTL olabilecektir. Umarız bu uygulama cinayet olaylarında azalmaya katkı sağlar.
Okur sorularına cevaplar...
Soru: Annem 1.1.1988 tarihinde tarım sigortasına giriş yaptı. Daha sonra isteğe bağlı olarak 10 yıl prim ödedi ve 2003 yılında emeklilik için müracaat etti. Ancak bize “tescil kaydı ve prim ödemesi olmadığı için emekliliği kabul edilmedi” diye bir yazı verildi ve ödediğimiz primler tarafımıza iade edildi. Annemin emekliliği için bize ne önerirsiniz? Erol.
Cevap:Erol Bey, yapmanız gereken “Hizmet İhyası” talebiyle ilgili müdürlüğe dilekçe vererek aldığınız primleri Kuruma iade etmek. Bu sayede, prim ödediğiniz döneme ilişkin hizmet canlanmış olur. İlgili müdürlük bunu kabul etmezse yetkili iş mahkemesine başvurunuz. Davayı %99 ihtimalle kazanırsınız ve annenizin hizmetleri dikkate alınır.
Soru:Babam nüfusta 6 yaş küçük yazıldığı için prim gününü doldurmasına rağmen yaş küçüklüğü dolayısıyla Bağ-Kur’dan emekli olamıyor. Nüfustakini değil de gerçek yaşı dikkate alınsa emekli olamaz mı? Memduh Kayıklık.
Cevap:Memduh Bey, sosyal güvenlik mevzuatında kişilerin yaş şartını yerine getirip getirmediğine bakılırken, ilk defa prim ödemeye başladığında nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi esas alınır. Babanız prim ödemeye başlamadan önce yaş düzeltmesi yapmadığı için bu konuda yapacağınız bir şey maalesef yok. Yaş şartını doldurmasını bekleyeceksiniz.
Soru: Sadettin Bey, reformla ilgili yazı dizisinde, 1 Ekim’den sonra isteğe bağlı sigortalıların eşlerinin sağlık güvencesinden yararlanamayacağını ve %12 sağlık primlerini kendilerinin ödeyeceğini yazmışsınız. Bu %12’lik prim ne kadar yapıyor ve bunla ilgili nereye başvuracağız? Ali Uyanık.
Cevap: Ali Bey, bu oran asgari ücretin brütü üzerinden hesaplanmaktadır. O da 71,96 YTL yapıyor. Buna ilaveten %20 de emeklilik primi olmak üzere toplamda 194,56 YTL ödeyeceksiniz. Eylül ayı içinde size en yakın müdürlüğe giderek bilgi alabilirsiniz.
BUGÜN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...