Türkiye’de yaklaşık 6 milyonu ilgilendiren asgari ücret tartışması yapılacak toplantıların ardından. Geçtiğimiz günlerde toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısından bir sonuç çıkmamıştı. Bu pazarlıkta işçi sendikaları ve hükümet kanadının talepleri görüşüldü. Tarafların bir sonraki toplantıda anlaşmaya varıp asgari ücreti belirlemeleri bekleniyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere toplantılar yapıyor. İşçi sendikaları ve hükümet temsilcilerinin katıldığı toplantılarda asgari ücretin ne kadar olacağı belli olacak.
Geçen senelerde asgari ücreti belirleme toplantıları dört veya beş toplantının ardından neticelenmişti. AK Parti'nin 1 Kasım Seçimi öncesi açıkladığı "asgari ücreti 1300 liraya yükseltme" vaadi nedeniyle bu yıl ki görüşmelerin önceki yıllardan farklı olarak, kısa sürede uzlaşmayla sonuçlanması bekleniyor.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise Türk-İş temsil ediyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıyor. Asgari ücretin ne kadar olacağına oy çokluğu ile karar veriliyor. Oylar eşit çıktığı takdirde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor ve başkanın tarafının belirlediği ücret uygulanıyor.
ASGARİ ÜCRET ŞU ANDA NE KADAR?
Asgari ücret, 2015 yılında bekar bir işçi için brüt 1273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 1082 lira 47 kuruş olarak hesaplanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 1496 lira 36 kuruş düzeyinde. Bunun 1273 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret oluştururken, 197 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 25 lira 47 kuruşu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
ÖZEL SEKTÖRE YÜZDE 12 ASGARÜ ÜCRET ZAMMI
Yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması halinde şirketler çalışanlarının maaşlarına ortalama yüzde 11,7 zam yapacak.
Toplam 517 şirketin katıldığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması halinde şirketler çalışanlarının maaşlarına ortalama yüzde 11,7 zam yapacak.
Global insan kaynakları yönetim danışmanlığı şirketi Hay Group Türkiye tarafından Kasım ayında 517 şirketin katılımıyla "Olası Asgari Ücret Değişiminin Etkileri" başlıklı bir araştırma gerçekleştirildi.
Şirketlerin, asgari ücretin artması halinde mevcut ücret politikalarını nasıl değiştireceklerine ilişkin soruların yanıtlarının arandığı araştırmanın sonuçlarına göre, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması halinde şirketlerin çalışanlarına yüzde 11,7 oranında maaş artışı yapması öngörülüyor.
Zam oranının yerli sermayeli şirketlerde ortalama yüzde 11,9, yabancı sermayeli şirketlerde ise yüzde 11,3 olması bekleniyor. Şirketler, Ocak 2016 asgari ücret artışı sonrası, 'mavi yaka' kadrolarda ortalamada yüzde 17,1, idari personelde yüzde 12,8, uzman kadrolarda yüzde 10,1, yönetim kadrolarda yüzde 9,6 ve üst yönetim kadrolarında yüzde 8,7'lik artış senaryoları üzerinde çalışıyor.
Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 34'ü olası asgari ücret değişimi için alternatif bütçeye çalışırken, yüzde 28'i henüz bütçelerini revize etmemiş durumda. Yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 24'ü alternatif bir bütçe için çalışırken, yerli sermayeli şirketlerin yüzde 44'ü ise asgari ücret artışı için hazırlıklarını yapmış durumda.
Asgari ücrette 200 liralık 2 formül
YIL başından itibaren 1300 TL olması planlanan asgari ücrette işverene maliyetin nasıl azaltılabileceğine ilişkin çalışmalar hız kazandı. Hafta sonu hem iş dünyasının, hem de ekonomi yönetiminin gündemi asgari ücret olurken; birçok seçenek üzerinde çalışıldığı ancak 2 formülün öne çıktığı belirtiliyor.
Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre, pazar günü iş dünyası temsilcileriyle sessiz sedasız bir zirvede bir araya gelindi. Hazine’de yapılan toplantıya iş dünyası örgütlerinin başkanları katılırken, hükümetin yeni açıkladığı 2016 yılı eylem planıyla birlikte asgari ücretteki artış için atılabilecek teşvik adımları değerlendirildi. İş dünyası rekabet gücünün azalmaması için bu konuda ciddi bir teşvike ihtiyaç duyulacağını belirtirken, ekonomi yönetimi de “Çok seçenekli çalışmalarımız sürüyor” mesajı verdi. Görüşler alındıktan sonra toplantı iş dünyasına kapatıldı ve yönetim durum değerlendirmesi yaptı.
Asgari ücretle ilgili teşvikte asgari geçim indirimi (AGİ) formülü, son günlerde en çok öne çıkan model. Çocuk ve eşin çalışıp çalışmamasına göre, çalışanların aldığı AGİ tutarı değişiyor. Gelir Vergi Kanunu ise Bakanlar Kurulu’na AGİ tutarlarında artış veya indirim yapma hakkı veriyor. Bu nedenle yasal bir değişiklik yapılmadan AGİ tutarının yükseltilmesi Bakanlar Kurulu kararıyla mümkün gözüküyor. Bu durumda çalışanlara 200 liraya yakın AGİ verilmesi söz konusu olacak. Ancak bürokrasinin, “AGİ’de sistem oturmuş durumda, çocuk ve eş durumuna göre AGİ tutarı farklılaşıyor. Bu sistemi bozmanın sıkıntıları olabilir” kaygısını dile getirdiği öğrenildi. Bakanlar Kurulu’na verilen artış yetkisi oranının, işverenin istediği teşvik için yeterli gelip gelmediği de araştırılıyor.
200 LİRA AİLE YARDIMI
Dile getirilen bir diğer formül ise asgari ücrete 200 liralık bir aile yardımı ödenmesi. Böylece asgari ücretli çalışanın işverene maliyeti sınırlı kalacak. Bu yardımın süresi başlangıçta 1 yıl olarak öngörülüyor. Süreç içinde yardımın nasıl ücretlere yansıtılacağı ve kalıcı hale getirileceğine ilişkin bir formül üretilecek. Ancak aile yardımı modelinin, birçok mali çıkmazı beraberinde getireceğine dikkat çekiliyor. Kulislere göre AGİ ile aile yardımını birleştiren formül de çıkabilir.
PRİM İNDİRİMİ HEP MASADA
İŞVERENİN yükünün azaltılması için ilk gündeme gelen SGK işveren payının düşürülmesi oldu. Çalışanlar için işveren yüzde 15.5 SGK payı ödüyor. Bunun 3 puan indirilmesi önerildi. Eğer 3 puanlık indirim asgari ücretliler için olursa bunun maliyeti yıllık 3 milyar lirayı bulacak. Ancak hükümet buna sıcak bakmıyor. Hükümet tarafından yapılan projeksiyonlarda da, emekli maaşları artışındaki maliyetin asgari ücretin primlerindeki artışla dengelenebileceği bilgisine yer veriliyor. Bu nedenle de işveren payında indirim yapılacaksa bile bunun küçük bir oranda olabileceği tahmin ediliyor.
ENFLASYONA ETKİSİ DE OLACAK
Asgari ücretin 1300 liraya çıkması ile enflasyonun 1.5 puan artacağı hesaplanıyor. Maliyetin hükümetle paylaşılması halinde enflasyona 0.8 etki yapması tahmin ediliyor. Tüm tartışmaların merkezinde olan asgari ücretle ilgili olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu 18 Aralık’ta 3. kez toplanacak.
ASGARİ ÜCRET 1522 LİRA OLABİLİR
Asgari ücret 1522 TL'ye çıkabilir!
1.300 TL'lik asgari ücrete AGİ dahil edilmezse dört çocuklu ve eşi çalışmayan biri için 222 TL AGİ yatırılacak ve maaş 1.522 TL’ye çıkacak.
1.300 TL'lik asgari ücrete asgari geçim indirimi (AGİ) dahil edilmezse bekar bir çalışan maaşa ek olarak 123 TL AGİ alacak. Bu tutar dört çocuklu ve eşi çalışmayan biri için 222 TL’ye ulaşacak.
Akşam'dan Okan Güray Bülbül yazdı;
Asgari ücretteki artış yalnızca çalışanları ilgilendirmiyor. İşsiz kalanlar, 65 yaş aylığı alanlar, genel sağlık sigortalıları, BES’liler artıştan etkilenecek. Hatta evinde gündelikçi çalıştıranların bile ödedikleri prim yükselecek.
Çalışma hayatında asgari ücret yalnızca bu ücretle çalışanları değil, herkesi ilgilendiriyor. Sosyal güvenlikte prime esas kazanç asgari ücrete endeksli. Bir çalışan SGK’ya en düşük asgari ücretten, en yüksek ise asgari ücretin 6.5 katından bildirilebilir.
Asgari ücret artınca prime esas kazanç alt limiti de artıyor. Dolayısıyla SGK’ya prim ödeyen herkesin primi yükseliyor.
BAĞ-KUR'LUNUN PRİMİ ARTACAK
Bağ – Kur’luların da ödedikleri prim miktarı Ocak ayı itibarıyla artacak. Yani sadece işverenlerin değil, küçük esnafın prim yükünde de artış olacak.
Bugün itibarıyla Bağ – Kur’a ödenen en düşük prim miktarı 439,36 TL. Bu rakam Ocakta 567 TL’ye yükselecek.
GÜNDELİKÇİYİ DE ETKİLİYOR
Nisanda uygulanmaya başlayan ve ay içerisinde 10 günden az gündelikçi çalıştıran ev sahiplerinin çalıştırdıkları gün üzerinden ödedikleri prim de artacak.
Bu kapsamda ödenen primin miktarı bugün itibarıyla 80 Kuruş. Bu rakam Ocak ayında 1 TL’ye çıkacak.
GSS'DE GELİR SINIRI 549 LİRA
Asgari ücretle beraber, GSS primleri de artıyor. Genel sağlık sigortası (GSS) uygulamasında hane içerisinde kişi başına düşen gelir 424,5 TL’nin üzerindeyse kişiye GSS borcu çıkıyor. Ocak sonrasında bu rakam 549 TL’ye yükselecek.
DAHA ÇOK KİŞİ YARARLANACAK
Asgari ücretin etkilediği bir diğer konu da, 65 yaş aylığı. Bir kişiye 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için gerekli koşullardan biri de kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin net tutarının üçte birinden az olması.
Dolayısıyla ocak itibarıyla daha fazla kişinin 65 yaş aylığından yararlanmaya başlayabileceğini söyleyebiliriz.
Ocakla birlikte limit 433,3 TL’ye yükseleceği için bugün diğer kriterleri sağlamakla beraber gelir sınırına takılan kişilerin de 65 yaş aylığı almaya başlayabileceğini söyleyebiliriz.
Ücretleri de etkileyebilir Asgari ücretin artması ile birlikte bu paraya çalışanların yanında diğer kişilerin ücretlerinin de artması söz konusu.
Örneğin bugün 1.400 TL'ye çalışan biri; asgari ücretin 1.300 TL olması sonrası zam isteyebilir. Bu nedenle genel olarak piyasadaki ücretlerde bir artış bekleyebiliriz.
AGİ konusunda kafalar karışık
1.300 TL’ye asgari geçim indiriminin dahil edilip edilmeyeceği konusundaki hesaplarda henüz netleşen bir durum yok. Ancak asgari geçim indiriminin bütün çalışanlar için en üst seviyeden hesaplanması formülü gündemde.
Bu şekilde bir düzenleme yapılırsa bütün işçiler tavandan asgari geçim indirimine tabi olacaklar. Diğer yandan çalışanın eline geçen rakamın 1.300 TL’nin üzerine çıkması da söz konusu olacak.
Yani 1.300 TL’lik vaadin üzerinde bir artış yaşanacak. Ancak bu şekilde bir düzenlemenin hayata geçmesi halinde vergi gelirlerinin ciddi oranda azalması söz konusu olacağı için bu seçenek üzerindeki görüşmeler yapılacak hesaplamalar sonrasında kesinleşecek.
Yeni işsizlik maaşı 1.317 TL
Asgari ücret, işsizlik maaşı açısından da belirleyici olduğu için ocak ayı itibarıyla işsizlik parasında artış olacak. İşsizlik sigortasından maaş almaya hak kazanmış bir kişinin maaşı ne olursa olsun, alabileceği en yüksek işsizlik parası asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’idir.
Asgari ücret artınca bu rakam da artacak ve yaklaşık1.317 TL civarında olacak. Dolayısıyla işsiz kalan kişilerin de eline daha fazla para geçebilecek. Diğer yandan prime esas kazançlar da artacağı için işsiz kalan herkesi maaşında bir artış olacağını söylemek mümkün.
BES katkı payı yükselecek
Asgari ücret artınca, bireysel emeklilikte devlet desteğinin üst limitinde de güncelleme yapılacak.
Bireysel emeklilikte ödenen devlet katkısında asgari ücretin bir yıllık brüt tutarı ile sınırlı. Bu rakam artınca BES’teki devlet desteği de artmış olacak.
Dolayısıyla BES’ne dahil olmuş kişiler 2015 yılında devlet desteğinden daha fazla yararlanabilecekler.
TUİK: ASGARİ ÜCRET 1599 LİRA OLMALI
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısı sona erdi. Toplantıda, TÜİK'in hesaplamalarına göre net asgari ücretin ağır işlerde bin 599 lira olması gerektiği paylaşıldı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016'da geçerli olacak asgari ücretin belirlemesi çalışmaları kapsamında üçüncü kez toplandı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, işçi kesimini Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil etti. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığında basına kapalı gerçekleşen toplantı, yaklaşık 1,5 saat sürdü.
AĞIR İŞLERDE 1.599 TL OLMALI
Toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) asgari ücret hesaplaması paylaşıldı. Buna göre, net asgari ücretin, ağır işlerde bin 599 lira, orta ağır işlerde bin 427 lira, hafif işlerde ise bin 326 lira olması gerektiği belirtildi. Komisyon, gelecek hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve tarafların programının uygun olduğu bir gün, dördüncü kez toplanma kararı aldı.
TOBB BAŞKANI'NDAN ASGARİ ÜCRET UYARISI
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu 1300 liralık asgari ücrette devlet hiç destek vermezse KOBİ'lerin kârlılığının üçte ikisinin yok olacağını, küçüleceklerini söyledi.
1 Ocak'ta 1300 TL'ye çıkacak olan asgari ücretle ilgili olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çarpıcı uyarılarda bulundu. Hürriyet'in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan ve asgari ücrette artışa da çalışana daha çok ücret verilmesine de karşı olmadıklarını vurgulayan Hisarcaklıoğlu "Böyle bir algı oluşsun istemeyiz. Ancak destek verilmeli. Destek verilmezse KOBİ'lerin kârlarının üçte ikisi gider" dedi. Böyle bir durumda KOBİ'lerin 40.5 milyar TL'lik gelirinin 25 milyar TL'sinin kaybolacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Destek verilmezse küçülme de kaçınılmaz olur" dedi.
KAMU 500 TL'SİNİ ALIYOR
Hisarcıklıoğlu asgari ücretin işveren için zaten 1500 lira olduğunu ama 500 lirasını kamu aldığını hatırlatarak şöyle devam etti: "İşçiye 1000 lira kalıyor. Asgari ücretle çalışanların çok büyük bölümü KOBİ'lerde. Asgari ücretin neti 1300 liraya çıkarıldığında işverene maliyeti 1940 liraya ulaşıyor. Yani aylık net asgari ücreti 300 lira artırmak için işveren üzerine ilave 440 lira, yıllık ise 5280 lira civarında ek maliyet yükleniyor." Asgari ücret kapsamında yaklaşık 5 milyon kişi bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu bu durumda KOBİ'ler için ilave 22-26 milyar lira arasında maliyet artışı geleceğine işaret etti. KOBİ'lerin 2014 yılında 40.5 milyar lira gelir (vergi öncesi dönem kârı) ürettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu "2015 rakamları henüz çıkmadığından 2014'ü baz aldığımızda, asgari ücret artışı KOBİ'lerin kârlılığında üçte ikilik bir kayıp ortaya çıkarıyor. Eğer asgari ücret artışından kaynaklanan yük tamamen reel sektöre yüklenirse, KOBİ'ler ürettikleri net gelirin yüzde 62'sini kaybediyor.
"KOBİLER KÜÇÜLÜK"
Kârlılıklarının üçte ikisini kaybedecek KOBİ'ler ilave istihdam, yatırım, yeni pazarlara ulaşma gibi faaliyetlerinde çok büyük sıkıntılar yaşayacak" diye konuştu.TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: "Asgari ücretin artmasıyla oluşacak yükün tamamıyla KOBİ'lere yüklenmesi hem adil olmayacak, hem de pratikte çok büyük sorunlar doğuracak. Genel fiyat artış oranının 3 katının üzerindeki asgari ücret artışından kaynaklanacak ilave maliyeti pek çok KOBİ yüklenemeyecek. Rekabete açık piyasa ortamında bu artışın satış fiyatlarına yansıtılması da çok mümkün değil. Dolayısıyla özellikle emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren firmalar olumsuz etkilenecek ya yatırım ve istihdam harcamalarını kısacaklar ya da işlerini küçültecekler. Tüm bu nedenlerle Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun da vurguladığı gibi, asgari ücretteki artışın KOBİ'lere daha az yansımasını sağlanmalı." Hisarcıklıoğlu , destekle ilgili gerekli yasal düzenlemelerin Bütçe Kanunu içine konarak hemen çıkartılabileceğini de sözlerine ekledi.
DESTEKSİZ ARTIŞIN OLASI MALİYETİ
KOBİ'ler için ilave 22-26 milyar lira arasında maliyet artışı gelecek. KOBİ'lerin kârlılığında üçte ikilik bir kayıp ortaya çıkacak. KOBİ'ler ürettikleri net gelirin yüzde 62'sini kaybedecek.Ya işlerini küçültecekler ya harcamalarını kısacaklar. (Kaynak:Hürriyet)
medya365
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...