Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Lehman Brothers'ın iflasının ardından, aralarında Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlanda, Rusya ve Meksika'nın da bulunduğu yaklaşık 40 ülkenin kredi notunun toplamda 100 defa düşürüldüğünü belirterek, 'Böyle bir ortamda, ülkemizin kredi notu artırılan az sayıdaki ülkeler arasına girmiş olması ve özellikle kredi notumuzdaki artırımların bir tanesinde iki kademe olmak üzere dört farklı kredi derecelendirme kuruluşu tarafından çok kısa aralıklarla gerçekleştirilmesi şüphesiz ki çok önemli bir başarıdır' dedi.
Babacan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Standard and Poor's (S&P) kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak BB'ye yükseltmesini değerlendirdi. Ali Babacan, Standard and Poor's'un not artışını, ekonomi yönetiminde gösterilen başarı, Orta Vadeli Programın açıklanması ve bu programın içerdiği gerçekçi varsayımlarla öngörülebilirliğin artırılması, Türkiye'nin borç yükünün son yıllarda istikrarlı bir şekilde düşürülmesi sonucu ekonomi politikalarında kazanılan esneklik, bankacılık sektörünün düzenleme, uygulama ve sermaye yeterliliği konularında gösterdiği güçlü performans, 2008 yılında önemli bir sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilmesi ve 2009 yılında finansman ihtiyacının ağırlıklı olarak borç yaratmayan fon akımları ile sağlanabilmiş olması gibi nedenlere bağladığını anlattı.
Diğer taraftan, S&P kredi notunun görünümü durağandan pozitife çevirdiğini bildiren Babacan, şöyle devam etti:
'Bu durum ekonomi politikalarımızın öngörüldüğü çerçevede yürütülebilmesi durumunda, önümüzdeki dönemde yeni bir not artışının gündeme gelme olasılığını göstermektedir.
Bazı Avrupa ülkelerinin aşırı borçluluk nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığı, ağırlıklı olarak kredi notu indirimlerinin gerçekleştiği ve hatta gelişmiş ülkelerin bile kredi notlarının sorgulandığı bir dönemde ülkemiz kredi notunun dört kredi derecelendirme kuruluşu tarafından artırılması, doğru ekonomik politikaların ülkemiz ekonomisine yansımasının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Krizin miladı diyebileceğimiz Lehman Brothers'ın iflasının ardından, aralarında Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlanda, Rusya ve Meksika'nın da bulunduğu yaklaşık 40 ülkenin kredi notu toplamda 100 defa düşürülmüştür. Böyle bir ortamda, ülkemizin kredi notu artırılan az sayıdaki ülkeler arasına girmiş olması ve özellikle kredi notumuzdaki artırımların bir tanesinde iki kademe olmak üzere dört farklı kredi derecelendirme kuruluşu tarafından çok kısa aralıklarla gerçekleştirilmesi şüphesiz ki çok önemli bir başarıdır.'
-'KÜRESEL KRİZ ORTAMI ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN BİR TEST OLDU'-
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yaşanan küresel kriz ortamının bir anlamda ülke ekonomisi için bir test olduğunu kaydetti. Not artışlarının, krize karşı ekonominin göstermiş olduğu performans ile sergilediği dayanıklılığının ve uygulanan politikaların başarısı ile Hükümetin piyasalara verdiği güvenin uluslararası camia tarafından teyit edildiğinin bir göstergesi olduğunu bildiren Babacan, 'Ülkemizin son kredi notu artırımları, piyasa ile kredi derecelendirme kuruluşları arasında oluşmuş olan değerlendirme farkının azalmaya başladığını göstermesi açısından da önemlidir' diye konuştu.
-'EKONOMİNİN ULAŞTIĞI NOKTA, NOTLARIN BELİRTTİĞİ SEVİYELERİN ÜZERİNDE'-
Ülke ekonomisinin ulaştığı noktanın mevcut kredi notlarımızın belirttiği seviyelerin üzerinde olduğunun bilincinde olduklarını bildiren Babacan, şunları söyledi:
'Piyasa göstergeleri de bunu yansıtmaktadır. En son gerçekleştirdiğimiz Eurobond ihracı, yurt içi borçlanma ihalelerinde yakalanan başarı da bu görüşü destekleyen güzel bir örnek olmuştur. Biz, geçmişte olduğu gibi, en doğru ve etkili politikaları uygulamak adına bugün ve gelecekte de yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Mali disiplinin korunması ve Orta Vadeli Program'da belirttiğimiz yapısal reformların hayata geçirilmesi de dahil, doğru ve tutarlı ekonomik politikaların izlenmesine devam edilmesi önceliğimiz olmaya devam edecektir.
Hatırlanacağı üzere, 3 Aralık 2009 tarihinde Fitch Ratings kredi derecelendirme kuruluşu kredi notumuzu ülkemizin küresel finansal krize karşı gösterdiği güçlü duruş, bankacılık sektörümüzün güçlü pozisyonu ile enflasyon, cari açık ve politik risklere ilişkin kaygıların azalmasının bir sonucu olarak iki not birden artırarak BB+ seviyesine yükseltmişti.
Fitch'ten hemen bir ay sonra, Moody's de beş yıl aradan sonra 8 Ocak 2010 tarihinde, ülkemizin finansal krizin olumsuz etkilerini asgariye indirmede gösterdiği başarı, kamu finansmanının istikrarlı seyri ve uyguladığımız politikaların güvenilirliğine atıfta bulunarak kredi notumuzu bir kademe artırarak Ba2 seviyesine yükseltmişti. 1 Şubat 2010 tarihinde ise Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, ülkemizin kredi notunu BB-'den BB'ye yükseltmişti.'
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...