Avrupa, Yunanistan’ın riskini bilerek gizleyen Goldman Sachs’ı, ülkenin bütçe açıklarını AB kriterlerine uygun göstermek için yardım etmekle suçluyor.
Yatırım bankası Goldman Sachs’ın, 2002’de Atina’nın bütçe açıklarını gizlemek amacıyla eski tarihli kurlar kullanarak yaptığı “swap” anlaşmasını daha sonraki tahvil ihraçları açıklama notlarında kullanmadığı ortaya çıktı. Swap, dış borçta ana para veya faizin başka bir döviz cinsine dönüştürülmesi anlamına geliyor. Goldman’ın yaptığı 10 tahvil ihracından Bloomberg’in ele geçirdiği 6 tanesinin açıklama notunda, 2002’deki swap anlaşması yoluyla 1 milyar dolara fonlama operasyonundan söz edilmiyor. Oysa, 2002’deki swap anlaşmasında Goldman, Yunanistan’ın dolar ve yen olarak çıkardığı 10 milyar dolarlık borç kâğıdını eski tarihli bir kur kullanılarak Avro’ya dönüştürülmüş, Yunanistan’ın borçları düşük gösterilirken Goldman da Yunanistan’a 1 milyar dolarlık ön ödeme yapmıştı.
Goldman’ın bu yolla tahvil ihraçlarında daha iyi bir fiyat aldığı, Yunanistan’ın da açıkları düşük göründüğü için daha ucuz borçlanabildiği belirtiliyor. Ancak Goldman ve Yunanistan için kârlı olan bu durum, gerçeği tam olarak bilmeden bu tahvilleri satın alan yatırımcıların aldatıldığı anlamına geliyor.
Avrupa Birliği (AB) liderleri Goldman Sachs’ı, Yunanistan’ın bütçe açıklarını AB kriterlerine uygun göstermek için yardım etmekle suçluyor. Almanya’da hükümetin mali işler sözcüsü Michael Meister, Goldman’ın Maastricht ruhunu zedelediğini söyleyerek Avro bölgesi ülkelerini ve bankaları, kamu maliyesi üzerinde etkili olabilecek tahvil piyasası türev işlemleri konusunda açıklama yapmayı zorunlu hale getirmek için yeni kurallar koymaya çalışacaklarını açıklamıştı.
Hollanda da ‘Yunanistan çıksın’ dedi
Öte yandan, Hollanda gazetesi De Telegraaf’ın anket sonuçları, Yunanistan’ın Avro bölgesinden çıkarılmasını isteyenler arasında Hollandalıların da olduğunu ortaya çıkardı. Toplam 5 bin 300 kişinin katıldığı ankette, yüzde 92 gibi büyük bir kısım Yunanistan’ın Avro bölgesini terk etmesi gerektiğini söyledi. Almanların yaptığı ankette de katılımcıların yüzde 53’ü Yunanistan’ın bölgeden çıkması yönünde fikir belirtmişti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...