Ban, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen İklim Eylem Zirvesi 2016’nın açılışında konuştu.
Fransa’nın başkenti Paris’te geçtiğimiz yıl düzenlenen BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Toplantısında (COP21 Zirvesi) dünyanın geleceğiyle ilgili kabul edilen anlaşmanın yaklaşık iki hafta önce BM Genel Merkezi’nde 175 ülkenin temsilcilerince imzalandığını hatırlatan Ban, Paris’te verilen sözlerin bir an önce eyleme dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.
"Harekete geçmeye ihtiyacımız var" diyen Ban, dünyanın ortalama sıcaklığının yükseldiğini, buzulların eridiğini ve kuraklık, fırtına ve sel baskınlarının Fiji’den Filipinler’e, Tayland’dan Teksas’a kadar insanların hayatlarını ve üretkenliğini olumsuz etkilediğini anlattı.
Ban, şimdi iklim değişikliği eylemini bir sonraki aşamaya taşımaları gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hedefimiz, içinde bulunduğumuz yüzyılın ikinci yarısında küresel ekonominin radikal bir şekilde karbonsuz bir dünyaya dönüşümünden başka bir şey olmamalı. Bu, burada (ABD) ve dünya genelinde daha önce görülmemiş boyutta bir seferberliği gerektiriyor. Hem ABD hem de Çin bu vazifede çok önemli ülkeler. Her ikisi de sera gazları salınımını önemli ölçüde aşağı çekme sözü verdi."
Ban, ancak radikal değişikliklerin ne olması gerektiğine açıklık getirmedi.
Washington'daki zirvede Paris’te verilen taahhütlerin yerine getirilmesi çabalarını ele alacaklarını belirten Ban, sürdürülebilir enerji ve toprak kullanımı, şehirler, ulaşım ve karar vermede etkin araçlara odaklanacaklarını kaydetti.
ABD ve Çin, dünyanın en büyük iki sera gazı salgılayıcıları olarak biliniyor.
"ÇOK BÜYÜK ENDİŞE DUYUYORUM"
Zirvenin diğer açılış konuşmasını yapan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim de Paris’te varılan tarihi iklim anlaşmasının risk altında bulunduğuna dikkati çekti.
Ülkelerin kömür kullanımını sürdürme planlarının anlaşmayı altüst ettiğini vurgulayan Kim, Vietnam’ın kömürlü termik santral yapma planlarına değindi.
Kim, "Eğer Vietnam 40 gigavat kömürlü santralle devam ederse, eğer tüm bölge kömüre dayalı mevcut planlarını hayata geçirirse, sonumuz geldi. Eğer öyleyse ve bunu yaparlarsa ve biz ivedi bir şekilde harekete geçmezsek bu bizim için, çocuklarımız için ve tüm gezegen için yıkımın habercisi olacak." ifadesini kullandı.
"Çok büyük endişe duyuyorum" ifadesini kullanan Kim, ülkelere iklim anlaşmasının şartlarının yerine getirilmesi çağrısında bulunarak, kaybedecek zamanları olmadığını bildirdi.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |