ÖSYM, 2009 yılından itibaren sınav sisteminde değişikliğe gitti. Sınavlarda adaylara ilköğretim de dâhil olmak üzere ortaöğretimde görmüş oldukları derslerden sorular sorulacak. Sınav sorularıyla adayların bilgi, kavrama ve uygulama becerileri ölçülecek. Bu becerilere sahip olmak için sürece erken başlamak, ertelememek, basit gerekçelere takılmamak ve zamanı verimli kullanmak gerekiyor. Dershanelerinin sürece erken başlaması ve hazırlık çalışmalarının Ramazan ayına gelmesi öğrencilerde çalışmayı erteleme düşüncesi oluşturdu. Bu düşünce öğrencilerde eğer telafi edilmezse zaman kaybına neden olacaktır. Bu zaman diliminde yapılacak stratejik çalışmalar, hedefe ulaşma adına daha da önem arz edecektir.
Zamanın planlanması gerekir
Bayram sonrası yeni bir planlama yapmak durumundasınız. Yapılacak zaman planlamasıyla gün daha verimli hale getirilebilir. Planlama yapılırken, hedefe yönelik ders çalışma süreleri, yapılacak sosyal etkinliklere ayrılacak zaman, yatış ve kalkış saatleri ile uykuda geçecek toplam süreyi öncelikle belirlenmeli ve ölçünün dışına da çıkılmamalıdır. Zamanı kullanma becerisi kazanabilmek için önce, çalışma çizelgesi hazırlanmalı, çizelgede, derse ve diğer aktivitelere ayıracak zamanlar belirlenmelidir. Çalışılacak dersler uygun saatlere yerleştirilmelidir.
Öğle sonrası uyku, kişiyi rahatlatacaktır
Yapılan araştırmalarda gün içinde 60 ile 90 dakika arasında uyumanın beyni 8 saatlik bir gece uykusu kadar dinlendirdiği belirtiliyor. Bilim adamları, öğle uykularının beyni dinlendirmesinin yanında öğrenme yeteneğini de artırdığını vurguluyorlar.
DAĞINIK ODA DAĞINIK ZİHİN DEMEKTİR
Dağınıklık, insanın kendisini rahatsız hissetmesine neden olacağı için böyle bir ortamda çalışma yapmak boşa zaman harcamaktır. Çalışma yapılacak yerin mümkün olduğunca düzenli, dikkatin dağılacağı fazla obje olmamasına özen gösterilmelidir. İlginin sadece çalışılan konuya yönelmesi dikkat yoğunlaşmasını sağlayacak artıracak önemli bir durumdur.
Fazla yemek, uykuyu getirir
Gereğinden fazla alınacak gıdalar ders çalışmayı olumsuz etkiler. Zihnin daha zinde olabilmesi için dengeli gıda alımına özen gösterilmelidir. Başarıyı engelleyen faktörlerden birisi de ertelemedir. "Hele bir Ramazan geçsin" ya da "Bayramdan sonra!" düşüncesi uygun bir çözüm yolu değildir. Yapılması gereken ders tekrarlarının birikmeden günlük olarak yapılmasıdır. *FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...