Yatırımcılar, geçen hafta gelişmekte olan ülkelerin borsalarından toplamda 7 milyar doların üzerinde para çekti. Financial Times'ta yer alan makalede, bu son üç yılda görülen en büyük çıkış olarak gösterilirken, Ortadoğu’daki ayaklanmaların ve yükselen gıda fiyatlarının ekonomik istikrarsızlık korkularını tetiklediği belirtildi. Fakat, yatırımcıların bu piyasalarda pozisyonlarını kapamalarına, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi diğer gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin aşırı ısındığına yönelik korkular da etkili oldu.
95 MİLYAR DOLAR REKORU!
Gelişmekte olan piyasalar geçen yıl, 95 milyar dolar gibi rekor bir para akışına sahne olmuş ve küresel finansal kriz sürecinin yeni yatırım adresi haline gelmişti.
Son dönemdeyse, yatırımcıların ilgisinin sona erebileceği ve yüzlerini krizin darbesini üzerinden atmaya başlayan batıya çevirebilecekleri konuşuluyor.
Yatırım fonlarını takip eden EPFR şirketin küresel piyasalar analisti Cameron Brandt, “2010’un dördüncü çeyreği itibariyle, gelişmekte olan piyasaların hisse senedi piyasalarına olan ilginin gelişmiş piyasalara kaymaya başladığını gördük” diye konuştu.
Brandt, “Değişimin nedenini merak edenler için Mısır güzel bir ipucu olabilir” dedi.
Gelişmekte olan piyasalarda hisse senedi fiyatları bu yıl yüzde 3 oranında düştü. Hindistan ise yüzde 11’lik değer kaybıyla, bu bölgenin en kötü performansını sergileyen ülkesi oldu. Yatırımcıların geçen haftaki çıkışlarından önce, gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında 720 milyar dolarlık fon yer alıyordu.
Yatırımcıların büyük bir kısmı paralarını yeniden ABD, Avrupa ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerin piyasalarına aktardı. Son beş buçuk haftada gelişmiş ülkelere 6.6 milyar dolarlık fon aktarıldığı belirtildi.
Elde edilen veriler, yeni yılda yatırımcı stratejisinde yaşanan değişimin dünyanın en büyük yatırım fonlarının önderliğinde gerçekleştiğini ortaya çıkardı. Gelişmekte olan ülkelerdeki yatırım büyük bir kısmını oluşturan fonlarınsa, piyasadan çıkmak için daha büyük gelişmeleri beklediği belirtildi.
TEK NEDEN ORTADOĞU DEĞİL!
Yatırımcıların yüzlerini yeniden gelişmiş piyasalara çevirmesinin bir diğer nedeni de gelişmekte olan ülkelerde yükselen enflasyon endişesi oldu. Enflasyonun yükselmesindeki en büyük etkenlerse gıda ve emtia fiyatlarındaki artıştı. Diğer yandan, Endonezya Cuma günü, faiz oranlarını yükselterek, Hindistan, Brezilya ve Güney Kore gibi sermaye akışını kontrol etmek adına önlemler alan ülkeler arasına girdi.
HABERTÜRK
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...