Çocuklar için tatil anlamına gelen yaz, aynı zamanda onlara bazı tatsız sürprizler de hazırlıyor. Güneş yanığı ve çarpması, düşme, boğulma, böcek sokması ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu tür kazalar kimi zaman ölümle de sonuçlanabiliyor. Araştırmalara göre çocuk ölümlerinin yüzde 50'sini 10-14 yaş, 44'ünü de 5-9 yaş arasındakiler oluşturuyor. Ölümlerin yüzde 66'sı boğulma, yüzde 52'si bisiklet, yüzde 49'u düşme, yüzde 41'i ise araba çarpmasından kaynaklanıyor. Uzmanlar ise bazı yöntemlerle çocukların yaz kazalarını herhangi bir sağlık sorunu meydana gelmeden atlatabileceğini söylüyor. Güneş yanıklarında vazelin ve yoğurt yerine soğuk kompres uygulamak, bisiklet kazalarında ise boyun ve bel bölgesini desteklemek en iyi yol.
Erdem Hastanesi'nden Operatör Dr. Mirza Zafer Dağtaş, bisiklet kazalarında genellikle el ve kol bölgesinde basit cilt yaralanmaları veya acil ameliyat edilmesi gereken çok parçalı kırıkların oluştuğunu söylüyor. Dağtaş, bisiklet kazalarında hastanın hayati bölgeleri olan bel ve boyun bölgesine çok dikkatli yaklaşmak gerektiğini belirtiyor. Ani çekiştirmelerin faydadan çok zarar getireceğini ifade eden Dağtaş, "Kırık mı, çıkık mı?' diye itiştirmeler yapılmamalı, herhangi bir müdahalede bulunulmamalı. Sağlık personeli gelene kadar beklenmeli. Yanlış bir müdahale kazazedeye daha çok zarar verir. Sadece boyun ve bel bölgesi desteklenmeli." dedi. Dağtaş, "Kırılan bir vücut bölgesinde basınç artışı olur. Alçı ise sabit tutar ve genişlemeyen bir yapıdadır. Ancak alçılı kol veya bacak kalp seviyesinden aşağı tutulursa uzun bir süre, alçı sıkma yapar ve parmaklarda da şiddetli ağrı gelişir. Müdahale edilmezse ciddi problemler oluşur." diye konuştu.
Hiç yara olmasa da 2-3 gün kontrol altında tutulmalı Bisiklet kazalarında dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise görünürde herhangi bir sağlık sorunu olmasa da kazazedeyi birkaç gün kontrol altında tutmak. Bu tür kazalar yara bere olmamasına rağmen bağırsak delinmelerine yol açabiliyor. Bağırsak delinmesinin sonuçları 2-3 gün içinde karın ağrısı, şişkinlik, kusma ve büyük abdest yapamama gibi nedenlerle ortaya çıkıyor. Bağırsakta meydana gelen hasar zamanında tedavi edilmezse yaşam boyu sorunlara sebep oluyor. Tedavisi geciken vakalar da ilerleyen yaşlarda bağırsak yapışıklığı görülürken bazılarında ölümle dahi sonuçlanıyor.
Bilmediğiniz suya girmeyin En çok görülen diğer bir yaz kazası ise suda boğulmalar. Uzman Dr. Hale Usluer Gönüllü, boğulan kişinin büyük bir panik içinde kurtulmak için çırpınmaya başladığını ve nefesini tuttuğunu belirtiyor. Kişinin yüzeye çıkarken nefes almaya çalıştığını dile getiren Gönüllü'ye göre kişi su yutuyor aynı zamanda bir miktar su da nefes borusuna kaçıyor. Oksijensiz kalan kişide bilinç kapanıyor ve kalp duruyor. Soğuk suda boğulmada ise soğuk suyun etkisi ile kalp ya duruyor ya da ritim bozuklukları meydana geliyor ve kalbin çok hızlı atması sonucu kişi hayatını kaybediyor.
Çocuğu sudan çıkarır çıkarmaz hemen hava yolunu açıp akciğerlerin havalanmasını sağlamak gerektiğini söyleyen Gönüllü, "Eğer çocuk baygın değilse sakinleştirilmeli ve üzerine bir şeyler örtülmeli, ısı kaybı önlenmeli. Çocuk sırtüstü yatırılmalı, vücudunun üst yarısı ve başı bir yana çevrilmeli, böylece yutulan suyun bir kısmı çıkar. Eğer baygın ise sırtüstü yatırılıp ensesinin altına destek konularak hava yolu açılmalı, çenesi aşağı ve geri çekilmeli, hemen suni solunum ve gerekli kalp masajı uygulanmalı. Tabii tüm bunlardan önce boğulma olaylarında mutlaka acil sağlık ekiplerine haber verilmeli. Suni solunum ve kalp masajına doktora haber verildikten sonra ancak doktor gelene kadar devam edilmeli." şeklinde konuştu.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |