Borusan, İstanbul ile Salzburg arasında bu şekilde kurulan kültür köprüsünü pekiştirmek amacıyla festivalin proje sponsoru da oldu.
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Avrupa’nın en önemli ve saygın klasik müzik etkinliği olan Salzburg Festivali’nin açılışında Şef Sascha Goetzel yönetiminde bir konser verecek.
25 Temmuz 2010’da Salzburg Festivali’nin açılış etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek konserinin solisti dünyanın sayılı piyanistlerinden biri olarak tanınan Fazıl Say olacak.
Bu sponsorluk çerçevesinde Salzburg Festivali’nde her yıl Londra Filarmoni, New York Filarmoni gibi dünyanın önde gelen orkestralarının ev sahipliğini Borusan üstlenecek.
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Salzburg Festivali kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Salzburg Festivali, Avrupa’nın en önemli festivali. Müzik, toplumlar arası diyalog için en değerli iletişim araçlarından biri olabiliyor. Müzikle insanlara erişmek daha kolay. Biz de bunu hedefliyoruz. Avusturya kamuoyunda Türkiye’nin AB ile entegrasyonuna olumsuz bakan kitlelerin Türkler ile ilgili önyargılarını kırmak, onları düşünmeye sevk etmek istiyoruz. Hedefimiz orkestramızı Avrupa’nın en iyi 10 orkestrasından biri yapmak.”
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Salzburg Festivali Başkanı Helga Rabl-Stadler ve Direktör Markus Hinterhauser ile Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi (soldan sağa).
GÜNÜN AJANDASI
Gölgedeki kahraman
Bazen böyle olur işte. Romanın veya hikâyenin kahramanı, yazarı gölgede bırakıverir. Sherlock Holmes, bu açıdan en ünlü örnek. Sir Arthur Conan Doyle, Holmes’un gölgesinde kaldı. Hatta bunu kırmak için kahramanını öldürmeye bile kalktı ama buna da kamuoyu karşı çıktı. En önemli hayranlarından biri II. Abdülhamid’di. NTVTarih’teki dosyaya iyi bakıla! NTVTarih, 0212 304 08 75.
Sicilya bahsi
“Eh anlaşılmayacak bir yanı yok bunun” diyecektir Koca Lombardialı, “Biz Sicilyalılar içi hüzün dolu insanlarız.” Bütün kitabı, ‘Hüzünlü Sicilyalılar’ parantezinde okumak mümkün. Bizim merak ettiğimiz şu: Yayın yönetmeni, bu hüznün hangi tarafına denk düşüyor acaba? Sicilya Konuşmaları, Elio Vittorini, Çeviren: Gönül Çapan, Helikopter Yayınları.
İnsan halleri
‘Halİm gibi hal var mı haller içinde’ dediğinde şair, susulmuştu. Yukarıdaki heykele, ‘Penelope Bekleyen Kadın’ diye isim koyduğunda Mehmet Aksoy, bize susmak düşüyor. Kaldı ki, Behçet Necatigil, ‘Susanlara hiçbir şey sormayınız’ demişti vaktiyle. Öyle yapalım. Mehmet Aksoy Sergisi, Galeri Işık, Teşvikiye.
Nasreddin Hoca
Eh, Nasreddin Hoca’nın gölü, Nasreddin Hoca’nın yoğurdu, Nasreddin Hoca’nın eşeği, Nasreddin Hoca’nın nane şekeri olur da üniversitesi olmaz mı? Olabilir. Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Akşehir’e Nasreddin Hoca Üniversitesi kurulması için çalışmalara başlayıp kolları sıvamış bile. Tersi de olabilir elbette. Lakin, bu kadar çok üniversite iyi midir, onu da ayrıca tartışmak gerekir.
Van’da tiyatro
Vanlı-lar tiyatroyu, tiyatrocular Van’ı sevdi. Sistem de şöyle çalışıyor: Halk tiyatroya gelmiyorsa, tiyatro halka gider! Mustafa Çınar yönetimindeki yedi kişilik tiyatro ekibi, Hacivat-Karagöz adlı oyunu, okul okul dolaşarak 15 bin öğrenciye ulaştırmış. Öğrenciler, tiyatrocuları ayakta dakikalarca alkışlamış. Biz de alkışlıyoruz.
Sarkis için
Bu sergi çok konuşuldu, çok etkiledi görenleri. Sarkis’in Site’sinden söz ediyoruz. Modern Sanatlar Müzesi’ndeki sergisini görebilmek için son dört gün. Bugün giderseniz eğer, Sarkis’i orada bulup zihninize takılan soruları da sorabilirsiniz. Üstelik, Eren Aydoğan’dan piyano resitali de var.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...