Bilimsel çalışmalar hamilelikte sigara içen annelerin bebeklerinin solunum yolu hastalıkları ile dünyaya geldiğini gösteriyor.
Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı, Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çocuklarda giderek daha fazla astım hastalığı görülmesinin en önemli sebebinin annenin içtiği sigara olduğunu söyledi. Pasif tütün dumanı solumanın çocukların solunum yollarında önemli sağlık sonuçları oluşturduğunu, bunların başında da hırıltılı solunum, astım, solunum yolu enfeksiyonları ve solunum işlevinde bozulmanın meydana geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Dağlı, “Çok sayıda bilimsel çalışma, bebeklerde görülen solunum yolu hastalıklarının yarısına yakın kısmının erişkinlerin kullandıkları tütün ürünlerinin dumanına bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu bilgi dikkate alınmadan büyütülen çocuklar istismar ediliyor sayılmalıdır” dedi.
RİSK İKİYE KATLANIYOR
Prof. Dr. Elif Dağlı, geçtiğimiz günlerde Münih'te yapılan Avrupa Solunum Derneği Kongresi(ERS 2014)'nde “Çocuklarda pasif sigara içiciliği ile ilişkili solunum bozuklukları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumu ile ilgili önemli bilgileri paylaşan Prof. Dr. Dağlı, “1985-2012 yıllarında yapılmış 71 bilimsel araştırma sonuçları annenin hamilelikte sigara içmesinin doğan çocuğun 18 yaşına kadar hırıltılı nefes alma riskini 1.5 kat arttırdığını göstermiştir. Annenin hamilelikte sigara içmesi 2 yaşına kadar astım riskini 1.9 kat arttırmaktadır” dedi.
BABALAR DA SORUMLU
Annenin doğumdan sonra sigara içmesinin beş yaş altı çocuklarda hırıltı riskini 1.7 kat arttırmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Dağlı, hırıltılı solunum olasılığını babanın sigara içmesi 1.4 kat, evdeki herhangi başka bir aile bireyinin i içmesi 1.3 kat arttırmaktadır ifadesini kullanarak şunları söyledi:
“Çocuğun astım olmasından sigara içen baba da sorumludur. Pasif sigara dumanına maruz kalması çocuğun daha fazla solunum yolu enfeksiyonları geçirmesine sebep olmaktadır.”
ANNE BABALAR
ÇOCUĞUNUZU DÜŞÜNÜYORSANIZ HEMEN BIRAKIN
Pasif sigara dumanının çocukların solunum yolu işlevleri üzerine etkisini araştıran 24 çalışma yayınlandığını ifade eden Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı, Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, annenin sigara dumanına maruz kalan bebeklerin akciğerlerinde hava akımının azaldığının altını çizerek; “Anne ve babanın çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce tütün ürünü kullanmamaya karar vermeleri, bebeğin doğumundan sonra kimsenin evde sigara içmemesi ve bebeğin tütün dumanı bulunan yerlere götürülmemesi son derece önemlidir” dedi.
türkiye
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |