DIŞİŞLERİ: BİLGİLENDİRDİK
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’deki tartışmaların kendilerini “derinden üzdüğünü" belirterek, “Kıbrıs Türklerinin geleceğinin kurtarılması ve Türkiye’nin yarım asırlık AB ilişkilerinin rayından çıkarılması çabalarının boşa çıkarılması hamlelerimizin ‘bilgi verildi-verilmedi’ tartışmalarıyla gölgelenmesi çok acıdır" ifadesini kullandı.
Açıklamada Türkiye-AB ilişkileri ve Kıbrıs Türklerinin geleceği ile ilgili çok kritik bir süreç yaşandığı belirtilerek “Bakanlık olarak özveri ve sorumluluk duygusu içinde büyük bir diplomasi mücadelesi verdiğimiz bir dönemde Türkiye içindeki tartışma bizi derinden üzmektedir denildi. Açıklamada şöyle devam edildi:
“Kıbrıs Türklerinin geleceğinin kurtarılması ve Türkiye’nin yarım asırlık AB ilişkilerinin rayından çıkarılması çabalarının boşa çıkarılması hamlelerimizin ‘bilgi verildi-verilmedi’ tartışmalarıyla gölgelenmesi çok acıdır. Milli çıkar ve menfaatlerimizin korunmasının bu kadar önemli olduğu bir dönemde devlet kurumları arasında güven bunalımı çıkartma gayretleri ülkemizin yüksek çıkarlarına hizmet etmemektedir."
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün talimatıyla “devlet kurumlarını süreçle ilgili olarak en iyi şekilde bilgilendirildiğiniö vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
“Bakanlığımız ve Genelkurmay Başkanlığı Türkiye’nin güvenliği ve milli meselelerini ilgilendiren her konuda geleneksel yakın işbirliği ve yeri geldiğinde ortak çalışmalar yapan iki önemli kurumdur. Bu işbirliği hiçbir yanlış anlama ve yoruma mahal bırakmayacak şekilde her zaman olduğu gibi güvene dayalı biçimde sürdürülmektedir ve sürdürülmeye devam edecektir.
Kurumlarımız arasında noksan işbirliği ve güven eksikliği varmış gibi oluşturulan hava Türkiye’nin yüksek menfaatlerine hizmet etmemektedir."
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın Hürriyet'e yaptığı açıklamaların kamuoyuna yansıdığı önceki gün hükümet üyeleri sessiz kalırken, akşam saatlerinde hem Genelkurmay Başkanlığı'nın hem de Cumhurbaşkanlığı'nın bilgilendirildiği gayrı resmi olarak duyurulmuştu. Eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan ile yeni müsteşar Ertuğrul Apakan'ın önerisi AB'ye iletilmeden bir gün önce Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'u bilgilendirdikleri duyumu haber merkezlerine ulaşmıştı.
GENELKURMAY’DAN İKİNCİ YALANLAMA
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan haberde Dışişleri'nin "Genelkurmay'a konuyla ilgili bilgi verildi" yönündeki açıklamasının ardından Genelkurmay yetkililerinin açıklamasına yer verildi.
Genelkurmay yetkilileri, eski Dışişleri Müsteşarı Ali Tuygan ile yeni Müsteşar Ertuğrul Apakan'ın Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'u, 'Tuygan'ın veda etme amacıyla' ziyaret ettiklerini, bu ziyarette hükümetin yeni Kıbrıs önerisiyle ilgili herhangi bir bilgi vermediklerini ileri sürdü.
Dışişleri çevreleriyse veda ziyaretlerinin yalnız yapıldığını belirterek "Tuygan neden yanında Apakan'ı götürsün. Ertuğrul Apakan'ı devlet katında tanımayan kimse yok ki?" açıklamasını yaptı.
Gazetede dün Çankaya Köşkü'nden yapılan "Cumhurbaşkanı bilgilendirilmedi" açıklamasıyla ilgili olarak bir Dışişleri yetkilisinin, "Köşk, Dış Politika Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanı Sezer'in Özel Kalem Müdürü Sermet Atacanlı aracılığıyla bilgilendirildi" şeklindeki sözlerine de yer verildi.
SEZER: "BİLGİLENDİRİLMEDİM"
Dışişleri kaynakları da, Genelkurmay'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı'nın da bilgilendirildiği yönünde basına bilgi vermişti. Ancak dün, Köşk'ün bilgilendirildiği yönündeki haberlerden rahatsız olan Sezer'in talimatıyla Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
"Türkiye'nin bir deniz ve havalimanının Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kullanımına açılması ile ilgili olarak Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'na yapılan öneri konusunda Cumhurbaşkanı'nın bilgilendirildiğine ilişkin bugün kimi basın organlarında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Öneri hakkında Sayın Cumhurbaşkanı, doğrudan ya da dolaylı hiçbir biçimde bilgilendirilmiş değildir." Dış politikadaki önemli gelişmelerde hükümet bugüne kadar Sezer'i iki şekilde bilgilendiriyordu. Bunlardan birincisi; dışişleri bakanı veya müsteşarının Sezer'e doğrudan brifing vermesiydi. Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Danışmanı Sermet Atacanlı'ya yazılı ya da sözlü bilgi iletilerek yapılan "dolaylı bilgilendirme" de diğer yöntemi oluşturuyordu.
Alınan bilgilere göre Sezer, öneriden basına yansıdıktan sonra haberdar oldu. Bu duruma tepki gösteren Sezer'in dolaylı olarak haberdar edilmesi de, olay basına yansıdıktan sonra Dışişleri'nin Atacanlı kanalıyla Köşk'e bilgi iletmesiyle oldu.
Köşk kaynakları, Sezer ile Büyükanıt arasında konuya ilişkin bir görüşme yapıldığı iddialarını yalanladılar. Finlandiya Başbakanlık Sözcüsü'nün Türkiye'nin önerisini dünyaya duyurduğu perşembe günü Çankaya Köşkü'ndeki "Milli Komite" toplantısında buluşan Sezer, Büyükanıt ve Başbakan Tayyip Erdoğan arasında Türkiye için hayati önem taşıyan bu konunun konuşulmamış olması dikkat çekti.
Genelkurmay'ın öneri öncesinde bilgilendirildiği duyurulmasına karşın Erdoğan'ın dün Afyonkarahisar'da, "Yazılı metin olmadan ilgili kurumlara mı soracağız?" şeklindeki çıkışı, Büyükanıt'ın rahatsızlığının asıl nedeninin "TSK'ya bilgi verilmemesinden" değil "Genelkurmay'ın resmi görüşünün alınmaması"ndan kaynaklandığı yorumlarını güçlendirdi.
ERDOĞAN: ÇANKAYA'YA MI SORACAĞIZ?
Köşk'ün bu açıklamasının ardından, Afyon'da bulunan Başbakan Erdoğan Türkiye'nin son Kıbrıs önerisi hakkında Cumhurbaşkanı Sezer'e önceden bilgi verilmemesi konusuna değinerek, Finlandiya Dönem Başkanlığı'nın getirmiş olduğu teklif üzerinde bazı sözlü görüşmeler yaptıklarını hatırlatmıştı.
Erdoğan, ''Biz bu sözlü görüşmeler için de Çankaya'ya mı soracağız? Veyahut da ilgili bazı kuruluşlara mı soracağız? Kusura bakamasınlar da Türkiye Cumhuriyet Hükümeti'nin başında olanların her halde şu ana kadar oluşmuş olan altyapı ile ilgili olarak bazı birikimi var, bazı bilgileri var, onları biz sözlü olarak konuşuruz'' demişti.
Dışişleri ise, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, Köşk ve TSK'ya konuyla ilgili bilgi verdiklerini belirtmişti.
TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİ
Türkiye, dün Avrupa Birliği'ne Kıbrıs konusunda 12 aylık geçici bir çözüm paketi önerdi. Pakete göre:
* Türkiye bir limanını Rumlara açacak.
* Gazimagosa Limanı KKTC yönetiminde uluslararası ticarete açılacak.
* Türkiye bir havaalanını Rum uçaklarına açacak.
* Ercan Havaalanı uluslararası sivil uçuşlara açılacak.
Türkiye Avrupa Birliği'nden 12 ayda sona erecek kapsamlı çözüm süreci için de adadaki iki lidere, Papadopulos ve Talat'a çağrıda bulunmasını istiyor.
Ancak çözüm zemininin yine BM çatısı altında kalması, AB'nin de bu sürece destek vermesi gerektiği birkez daha vurgulandı.
Kağıda geçirilmeyen öneriler Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomuoja 'ya sözlü olarak iletildi.
Türkiye 15 Aralık'ta yayımlanacak AB dönem başkanlığı açıklamasında, çözüm paketine atıfta bulunulduğu takdirde üzerine düşen yükümlülükleri yerine getireceğini Finlandiya'ya iletti.
KAYNAK: MİLLİYET – CNNTURK - ANKA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...