Takvim yaprakları 25 Nisan 2015'i gösterdiğinde Nepal'in başkenti Katmandu depremle sarsıldı. Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğündeki deprem, son 80 yılın en şiddetlisiydi. 9 binden fazla kişi öldü, yarım milyondan fazla bina yerle bir oldu.
Yer sallanmaya başladığında bazen birkaç saniye ölüm ve hayat konusunda belirleyici oluyor. 5 – 10 saniyenin büyük fark yaratabildiğini belirten uzman Louis Schreier, bu süre içinde hastanelerin uyarılabileceğini, kurtarma ekiplerinin hazırlanabileceğini ve böylece insan hayatının kurtarılabileceğini kaydediyor.
"My Shake", akselerometre (ivmeölçer) sensörü ile veri topluyor
Louis Schreier, Deutsche Telekom'un Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nde kurduğu inovasyon laboratuvarında görev yapıyor. Mesleği mühendislik olan Schreier, ekibi ve Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nin (UCB) deprem uzmanlarıyla birlikte yakın gelecekte depremlerde meydana gelen can kaybı sayısını azaltacak bir akıllı telefon uygulaması geliştirmiş. Uygulama "My Shake", Türkçesiyle "Depremim" adını taşıyor.
Uygulamanın resmi tanıtımı Barcelona’da başlayan Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) yapılıyor. Bundan birkaç gün önce başlayan resmi test aşaması bir yıl boyunca sürecek.
Uzman Schreier, "Akıllı telefonlardan oluşan bir ağın da profesyonel erken uyarı sistemleriyle boy ölçüşebilecek oranda veri sağlayabileceğini göstermek istiyoruz. Telefonların sensörleri daha az duyarlı olabilir. Bununla birlikte kitlenin yoğunluğu bunu dengeleyebilecek düzeyde" görüşünü savunuyor.
ntvtürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |