Zaman Gazetesinin haberine göre, Maliye'nin 5 milyar TL'lik vergi cezası kestiği Merkez Bankası Vakfı'nın uzlaşma masasında 'sıfır' liralık teklifte bulunmasının ardından yeni bir gelişme yaşandı. Rekor cezada mahkeme sürecinin uzama ihtimali, Maliye Bakanlığı'nda 'amme alacağı tehlikeye girebilir' endişesine yol açtı. Edinilen bilgilere göre mahkemenin uzamasını risk olarak değerlendiren Gelir İdaresi Başkanlığı, yasal süreç tamamlanmadan vakfın kasasındaki paranın üyelere dağıtılmasından kaygı duyuyor.
Maliye'den üst düzey bir yetkili, iki hafta önce yapılan uzlaşma görüşmelerinde vergi ziyaı cezasının silinmesi başta olmak üzere Merkez Bankası Vakfı'na her türlü kolaylığı sağladıklarına dikkat çekerken, "Bizden uzlaşma talep ettiler ancak pazarlık masasında farklı davrandılar. Ortada 5 milyar liralık bir ceza var. Bu, kamunun alacağıdır. Eğer yasal süreç tamamlanmadan vakıf tüm birikimini üyelerine dağıtır ise ortada herhangi bir mal varlığı kalmaz. Bu durumda da amme alacağı tehlikeye girmiş olur. Herhangi bir şekilde de tahsilat yapılamaz." dedi. Merkez Bankası'ndan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları aylığın haricinde vakıftan da emekli maaşı ödeniyor. Merkez Bankası'nın vakıfta bulunan yüzde 54,7 hissesi Hazine'ye ait. Vakfın sermaye büyüklüğü ise 6 milyar TL civarında.
Merkez Bankası (MB) Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, elde ettiği gelir ile Türkiye'nin en büyük finansal kuruluşlarından biri konumunda. Gelirler kontrolörlerinin inceleme raporunda söz konusu vakfın ticari kazanç elde eden bir fon işletmesi haline dönüştüğü ve vergi ödemesi gerektiği tespiti yapılıyor.
İncelemelerde vakfın sigorta şirketi gibi bireysel emeklilik sistemi hizmeti verdiği sonucuna da ulaşıldı. İdare, ticari faaliyette bulunan vakıfları, ticari işletme olarak değerlendiriyor.
Rekor miktarda vergi cezası kesilen Merkez Bankası Vakfı ile Maliye, iki hafta önce yapılan uzlaşmada anlaşmaya varamamıştı. Vakıf talep etmesine rağmen pazarlık masasında uzlaşmaya yanaşmadığı için vergi dairesi tarhiyat işlemi başlatmıştı. Vakfın, İdare'nin teklif ettiği nihai rakamı bir ay içerisinde ödeme hakkı bulunuyor. Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri 2002-2003 yıllarına ait 1 milyar 881 milyon liralık vergi kaçağı tespit ettikleri vakfa 2004-2005-2006 ve 2007 yıllarına ait incelemelerden de yaklaşık 3 milyar TL'ye yakın fatura çıkarmıştı. Son cezanın 1,5 milyar TL'si vergi aslından kaynaklanıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...