Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Serdar Ünlü, çocuklarda geniz eti nedeniyle işitme problemi oluştuğunu ve beraberinde rahat nefes alamama sorunu görüldüğünü kaydetti. Bunun kolay fark edilmeyen sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen Ünlü, ''Eğer çocuğa seslenildiğinde tepki vermiyorsa, bir problem var demektir. Bazı aileler bunu atlayabiliyor. Çocukta görünen bir rahatsızlık olmuyor, ağrısı olmuyor, akıntı şikayeti olmuyor ama hafif işitme kaybı oluyor ve aile dikkatli değilse fark edilmiyor'' diye konuştu.
Geniz eti olan çocuğun rahat nefes alamadığını, ağzı açık uyuduğunu, horladığını, yatağını ıslattığını, yatakta sürekli yer değiştirdiğini, karın ağrısı şikayeti ile karşılaştığını anlatan Ünlü, ''Aileler (burunda et var) gibi meseleyi basit algılıyor ama sonuçları kötü'' dedi.
Okulda dikkat dağınıklığı
Okulda dikkat dağınıklı olan çocuk sayısının arttığına işaret eden Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çocuk ders boyunca hareketsiz kaldığı zaman nefes alamıyor ve sürekli hareket etme eğiliminde oluyor. Bunların çoğuna dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu tanısı konuyor, bu çocuklara hiperaktif deniyor. Ancak bu çocuklar hem rahat nefes alamadığı için hem de öğretmeni duymadığı için derse ilgisiz kalıyor. Bu çocuklarda 30 desibel, 40 desibele kadar kulakta işitme kaybı oluşuyor, yani orta derecede işitme kaybı oluşuyor. İki kelimeden birini kaçıran çocukta öğrenme bozukluğu olur, çocukta zeka geriliği anlamına gelmez. İşitme probleminden dolayı öğrenme bozukluğu olan çocuklar var. Öğrenme bozuldukça dikkat dağınıklığı oluyor.''
Okul çağındaki çocukların düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ve psikiyatri uzmanına giden bir çok çocuğun bu tür rahatsızlıklarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Ünlü, ''Bu nedenle çocukların önce işitme testi ve geniz eti kontrolünden geçirilmesi lazım. Duymayan çocuktan dikkatini toparlamasını bekleyemezsiniz. Eğer bunu tutup direkt psikiyatri uzmanı götürürseniz çocuğa yazık etmiş olursunuz'' diye konuştu.
A.A
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |