TÜRKİYE demir-çelik üretiminin yüzde 40’ının gerçekleştiği, tesislerde 18 bin işçinin çalıştığı Hatay’ın Payas, İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde bu sektörde baş gösteren kriz, Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından düzenlenen toplantıda hükümet yetkililerine duyuruldu.
Yapılan açıklamada, son zamanlarda devletin demir çelik sektöründe faaliyet gösteren şirketler üzerinde büyük bir baskı kurduğu, kriz yaşandığı savunularak, "Şu anda üreticilerimizin tamamının üzerindeki mali baskıdan dolayı birçok firma dünya ile rekabet etmekte zorluk yaşamakta ve sektörden de ayrılmayı düşünmektedirler. Firmalar işçi çıkarmaya, üretimi durdurmaya başladı" denildi.
'SEKTÖRÜ BIRAKMAYI DÜŞÜNENLER VAR'
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, sektörde yaşanan sıkıntıların her geçen gün arttığını belirterek, şöyle konuştu: "Üç sanayi bölgemizde üretim yapan fabrikalarımızda 18 binin üzerinden insan çalışmakta. Sorun olarak devletin çelik sektörü üzerindeki mali baskısı ve mevzuat açıkları gelmektedir. Son olarak bölgemizde faaliyet gösteren Nursan A.Ş.’nin sıkıntılarını bu konuya delil olarak gösterebiliriz. Şu anda üreticilerimizin tamamının üzerindeki mali baskıdan dolayı birçok firma dünya ile rekabet etmekte zorluk yaşamakta ve sektörden de ayrılmayı düşünmektedirler. Bunun için biran önce sektör ile ilgili bir çalıştay yapılması mali düzenlemelerin devlet tarafından sistemde açık bırakmayacak şekilde üretici lehine düzenlenmesi gerekliliğine inanmaktayız."
İŞTEN ÇIKARTMALAR DALGA DALGA YAYILIYOR
Dörtyol Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi Mehmet Ertunç ise demir çelik sektöründe % 0 KDV ile alınan yarı mamulün % 18 KDV ile satıldığını ve sektörün 30 yıl önceki mevzuatlarla yönetildiğini söyledi. Sektörle ilgili bir çalıştayın düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Ertunç, şöyle konuştu:
"Fire payları, KDV oranları, enerji giderleri ve sektörün sorunları ile ilgili çözüm bulunmasını istiyoruz. Nursan’ın bu yaşadıklarından sonra birçok üretici üretimini durdurdu. Nursan’ın 1500 işçisi vardı üretimi durdurdu işçilere süresiz izin verdi. Yolublan A.Ş. 300’e yakın işçi çıkarttı. Aynı şekilde Tosyalı Holding işçi çıkartmak için hazırlık yapıyor. Baştuğ, Yazıcılar, Ekinciler hepsi tedirgin sırayla 50'şer 100'er işçi çıkartıyorlar. Ticaret odası olarak bizleri tedirgin eden şey bu bölgemizde sektörde 18 bin insan çalışıyor bu işten çıkartmalar giderek dalga dalga yayılıyor. Bunlar bizim lokomotifimiz tedirgin oldukları zaman, üretimini durdurdukları zaman bu bölge çöker. Dörtyol, Payas, İskenderun bölgesi çok büyük sıkıntılar yaşar."
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise Ortadoğu ülkeleri ve son olarak da Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle bölgenin yük taşımacılığı ve yaş sebze meyve ihracatı bakımından sıkıntı yaşadığını söyledi.
NURSAN İŞÇİLERİ: ŞU ANDA KİMSE NE OLACAĞINI BİLMİYOR
Nursan Grup bünyesinde 30 yıldır faaliyet gösteren demir çelik fabrikasında çalışırken ücretli izne gönderilen işçiler, "Hepimizin kredi borçları, taksitleri var ödeyemiyoruz. Şu an ne olacağımızı da kimse bilmiyor" diye konuştu.
Şirket yetkilileri işçilerin içeride olan izinlerini kullandırttıklarını belirtirken, detaylı açıklamanın daha sonra yapılacağını kaydetti.
Çelikhane ve haddehanesi 1,5 milyon ton yıllık üretim kapasitesi ile demir çelik söktürün önemli bir yere sahip olan Nursan, 2013’te İstanbul Ticaret Odası listesinde ilk 500’de 76’ıncı sırada, TİM’in en çok ihracat yapanlar listesinde 120’nci sırasında yer almıştı.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |