İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, özellikle Ramazan'a sayfiye bölgelerinde girmeye hazırlanan vatandaşların kafasındaki "Denize girmek orucu bozar mı?" sorusunu cevaplandırdı. Vücuda su girmediği takdirde denize girmenin orucu bozmayacağını aktaran Çağrıcı, iradi olmadan su yutma tehlikesine karşı oruçluyken denize girenlerin başlarını suya sokmamaları uyarısında bulundu. Her şeye rağmen Müslümanlara orucu riske sokmama çağrısı yapan Çağrıcı, "Ezan okunduktan sonra da zaman var, o zaman da denize girilebilir." dedi.
Oruç ibadetinin Müslümanlarda hoşgörüyü ve sabrı artırdığını belirten Çağrıcı, "Daha tahammüllü, sabırlı, hoşgörülü olmayı başaranlar aslında aklı, iradesi güçlü olan. İradesini, yüce dinimizin buyruklarına göre kullanmayı başaran insanlardır. Yoksa sabırsız, tahammülsüz insanlar da biliyorlar bu yaptıklarının yanlış olduğunu. Onların sorunu aklına, irfanına bilgisine göre yaşamakta kusurlu olmalarıdır." diye konuştu.
Oruç tutmanın tüm Müslümanların görevi olduğunu ancak, bazı hal ve şartlarda oruç tutulmamasına izin verildiğini aktaran Çağrıcı, seferi olanların, hastalık gibi zaruri sebeplerle oruç tutamayanların tutamadıkları günleri daha sonra kaza etmesi gerektiğini söyledi. Oruç tutması halinde sağlığı etkilenecek kronik hastaların ya da yaşlılıktan dolayı oruç tutamayacak durumda olanların ise oruç tutmadıkları her gün için bir fitre miktarı kefaret vermesi gerektiğinin altını çizdi.
ASTIM SPREYİ, DİŞ OPERASYONU
Çağrıcı, diş çekme, kanal tedavisi ağza verilen ilaç veya sıvının kesinlikle yutulmaması halinde orucu bozmayacağını dile getirdi. Astım hastası olan vatandaşların belli aralıklarla sprey kullanmak zorunda olduğunu söyleyen Çağrıcı, İslam'da yer alan 'vücuda giren şeyin nohut tanesi kadar büyük olması gerektiği' kuralı dikkate alındığında orucu bozmayacağını aktardı. Çağrıcı göz damlası, dil altı hapı gibi ilaçların da oruca mani olmadığını açıkladı. Zorunlu hallerde doktorlar tarafından başvurulacak endoskopi ve kolonoskopi gibi operasyonların eğer vücuda bir sıvı aktarımı yoksa orucu bozmayacağını vurgulayan Çağrıcı, "Endoskopi, kolonoskopi operasyonlarının Ramazan'da yapılması gerekebilir. Mümkünse bunları Ramazan sonrasına bırakmak iyi olur. Ama doktor 'yapmamız gerekiyor' diyorsa yapacağız. Bunlardan mideye su ve herhangi bir madde kaçmazsa orucu bozmuyor. Ama endoskopi yaparken, kolonoskopi yaparken herhangi bir sıvı veriliyorsa o sıvı mideye gidiyorsa o takdirde oruç bozulur. Böyle durumlarda oruç bozuluyorsa sadece kazası gerekir." şeklinde açıklamada bulundu.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...