Organ nakillerinde, by-pass ameliyatlarında ve daha birçok tedavide kullanılabilecek çeşitli boy ve ebatlarda kan damarları laboratuvar ortamında üretildi. Deri hücresinden üretilen damarlardan yüzbinlerce hasta yararlanacak.
ABD’den bilim adamlarının yaptığı bir bilimsel çalışma, donörlerden alınan deri hücreleriyle laboratuvar ortamında üretilmiş çeşitli boy ve ebatlarda her an ameliyatlarda kullanıma hazır kan damarlarının üretilmesinin yolunu açtı. Bilim adamları, hasta yerine donörlerden alınan deri hücreleriyle doku uyuşmazlığı ile doku reddini engelleyici ilaçlara ihtiyaç bırakmayan, laboratuvar ortamında üretilmiş kan damarlarını, bir soğutucu içinde muhafaza edilen her an kullanıma hazır, çeşitli boy ve ebatlarda kan damarları üretilmesi hedefine ulaşmada önemli bir adım olarak değerlendiriyor.
Doku reddi olmadı
Polonya’da laboratuvar ortamında üretilmiş kan damarları nakledilen 3 diyaliz hastasının, ameliyattan 2 ila 8 ay sonra doku reddi sorunuyla karşılaşmadan işlevlerini yerine getirdikleri, American Heart Association adlı tıp kuruluşu için görüntülü ve sesli internet ortamında yapılan bir bilimsel sunumla gösterildi. Bilimsel çalışmayı yöneten ABD’nin San Francisco kentindeki Cytograft Tissue Engineering Inc adlı hücreden doku üretimi mühendisliği şirketinin şefi Todd McAllister, yaptığı açıklamada, “Kan damarlarının, donörden alınan numune hücrelerle üretimi, maliyeti büyük ölçülerde azaltarak 6 ila 10 bin dolara indirdi” diye konuştu. McAllister dünyada bu teknolojiden istifade edecek yüz binlerce hastanın bulunduğuna işaret etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...