Zeynep Çiftçi'nin haberi
Eğitim sistemindeki sorunlar çocuklarına iyi bir gelecek hazırlama derdinde olan veliler için dersaneyi zorunlu kılıyor. Bilgi eksikliklerinin giderilmesi ve iyi bir üniversiteye girme hayaliyle dersanelerin kapısını çalan gençlerin sektöre aktardıkları para yıllık 7 milyar dolar civarında.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir araştırmasına göre son 7 yılda dersaneye giden öğrencilerin sayısında yüzde 152'lik bir artış oldu. Resmi verilere göre Türkiye'de ÖSS ve OKS hazırlıkta 3 bin 800'ü aşkın resmi dersane var. Bir o kadar da kaçak olarak faaliyet yürüten dersane bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün en iyi liselerden mezun olanların bile dersanelere gitmesinin bir garabet olduğunu belirterek dersanelerin kaldırılabileceği sinyalini vermesinin ardından gözler dersane eğitimciliğine çevrildi.
DERSANE PARASIYLA EV ALINIR
Türk-Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, dersanelerin eğitim sistemini tehdit eder hale geldiğini belirterek, “Dersaneciliğin önünün kesilmesinin tek yolu üniversiteye sınavsız bir giriş sistemi oluşturmaktır. Aksi takdirde aileler dersanelere para akıtmaya devam edecekler”dedi. İki çocuk okutan bir ailenin, üniversite sınavına kadar geçen 11 yıllık eğitim süresince harcadığı toplam parayla bir ev satın alabileceğine dikkat çeken Koncuk, 'Sınavlarla mücadeleye dayalı eğitim sistemimizde öğrenci önce iyi bir lise kazanmak için ilk okul son sınıftan itibaren dersaneye gitmeye başlar. 4 yıl SBS için dersaneye giden bir öğrencinin sadece dersane masrafı 12- 15 bin YTL. Liseden sonra üniversiteye gitmek için de 4 yıl yine dersaneye gider. Bunun da aileye maliyeti 15-20 bin YTL civarında. Yani sadece bir öğrencinin masrafı 7 yıl için 40 bin YTL civarında. İki öğrenci okutan bir aile dersaneye vereceği parayla bir ev satın alabilir' diye konuştu. Koncuk, ayrıca yılda 10 milyar dolar gibi bir paranın dersanelere aktarıldığını da bildirdi.
Parası olan şanslı
Eğitim Bir Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ise “Aslında öğrencileri dersanelere gitmek zorunda bırakan sistemde bir sakatlık var. Çünkü bu sistem eleyen bir sistem, yerleştirme mantığı yok. Burada başarının kriteri kimin ne kadar test çözdüğüdür. Böyle olunca hayallerine ulaşmak isteyen öğrenci önce iyi bir liseye gitmek için 3 yıl dersaneye gidiyor. Daha sonra da istediği üniversiteyi kazanmak için 4 yıl daha dersaneye gitmek zorunda kalıyor” dedi. Eğitim sisteminin zengin olanın lehine avantaj sağladığını da söyleyen Gündoğdu, “Anayasamız'da eğitimde fırsat eşitliği var ancak eğitim sistemimiz öğrencilerin üniversiteyi kazanmaları için onları dersaneye gitmek zorunda bırakıyor. Parası olan dersaneye gidebilirken, parası olmayan bu eğitimi alamıyor. Bu da eşitlik ilkesine aykırı” diye konuştu
(YeniŞafak)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...