1960'lı yıllarda yurtdışına gurbetçi olarak açılan Türkler, 1980 sonrasında kazandığı girişimci ruhla 21'inci yüzyılda Türk markalarını dünyaya benimsetme mücadelesi veriyor. Türkiye Odalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin (DEİK) yanı sıra Dünya Türk Girişimcileri Konseyi'nin Başkanlığı'nı da üstlenen Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya çapında yerleşik Türk girişimcilerinin tek bir çatı altında toplanması önerisinde bulundu. Lenin'in, "Organize olmuş küçük bir topluluk, organize olmamış kitleleri rahatlıkla yönlendirebilir" sözünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Bu sayede ülkemiz için daha çok iş, daha çok yatırım fırsatları ortaya çıkacaktır" dedi.
DEİK bünyesinde kurulan Dünya Türk Girişimcileri Konseyi'nin dün İstanbul'da gerçekleşen toplantısında bir araya gelen 47 ülkeden 200'ü aşkın Türk girişimci, küreselleşen dünyadaki yeni fırsatları yakalamaya hazır oldukları ve daha etkin bir şekilde organize olunması durumunda çok daha büyük başarıların elde edilebileceği mesajını verdi.
Dünya Türk Girişimcileri Konseyi'nin Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı'na getirilen Coca-Cola İcra Kurulu Başkanı Muhtar Kent yaptığı konuşmada, dünya ekonomisindeki büyüme potansiyelinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için büyük fırsat yarattığını belirterek, "Bu fırsatların ne ölçüde değerlendirilebileceği, Türkiye'nin yerini belirleyecek" dedi. Her ülkenin yurtdışında birer marka olduğunu dile getiren Kent, "Biz de Türkiye'nin markasını daha değerli hale getirmek, daha iyi yerlere getirmek için her gün çaba sarf etmekteyiz. Bu oluşumu, bu bakımdan alkışlıyorum, destekliyorum. Konsey Kurul Başkanlığı görevini de en iyi şekilde yürütmek için gayret göstereceğim" diye konuştu.
Coca-Cola'nın 3 prensibi başarının anahtarı
Başarının resmini "Türkiye'nin imajını, markasını düzeltmek, daha iyi yerlere getirmek, daha iyi şekilde Türkiye'ye yatırım çekebilmek, aynı zamanda yurt dışında emek veren Türk yöneticilere, girişimcilere, bürokratlara Türk sivil toplum örgütü üyelerine imkan sağlamak, daha iyi şekilde ilerlemelerini sağlamak" olarak çizen Kent, küresel anlamda başarılı olmak için hazır bir format ya da şablon bulunmadığını söyledi. Her bir ülkenin diğerinden farklı olduğunu vurgulayan Kent, bu alanda şirketi Coca-Cola'nın belirlediği 3 prensibin hem şirketler hem de Türkiye gibi ülkeler açısından da geçerli olduğunu ifade etti. Bu prensipleri ise "yerel topluma adaptasyon sağlama yoluyla güven duygusunu oluşturma, doğru anlayışa sahip liderler yetiştirerek şeffaflığı geliştirme ve sosyal sorumluluğu üstlenerek devamlılığı sağlama" olarak sıraladı.
"Bardakların dolu tarafını aktarmasını bilenler daha avantajlı oluyor" diyen Kent, tanıtımda bir master plana ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Fırsat ve risklere hazırlıklı olmak lazım
Türkiye Odalar Birliği (TOBB) ve DEİK'in yanı sıra Dünya Türk Girişimcileri Konseyi'nin Başkanlığı'nı da üstlenen Rifat Hisarcıklıoğlu ise, dünya genelinde, ekonomide lokomotif rolünü Türkiye gibi yükselen piyasaların üstlenmeye başladığını söyledi. Küresel değişimi iyi okumak, fırsatları iyi değerlendirmek, risklere karşı hazırlıklı ve güçlü olmak zorunda olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bugün ihraç ürünlerini dünyanın her bölgesine gönderdiğini, Türk müteahhitlerinin, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Körfez, Orta Asya ve Doğu Avrupa'da 110 milyar dolarlık proje tamamladığını ifade etti.
Türkiye'nin, kalifiye insan gücü, yatırıma müsait coğrafyası, güçlü altyapısı ve lider müteşebbisleri ile '21'inci yüzyılın hızla yükselen' ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bugün yurt dışında toplamda 22 milyar doları bulan Türk özel sektörü yatırımı mevcuttur. Yine bu süreçte Türk şirketleri, ülke dışında şirket satın alma yoluyla da tarihte ilk defa küresel piyasalarda adını duyurdu" dedi. Genç ve dinamik Türkiye'nin, bu süre zarfında tüm dünyaya nitelikli insan gücü de ihraç etmeye başladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Coca-Cola'yı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu'nu, Dünya Bankası'nı, İslam Konferansı Örgütü'nü ve Brezilya Merkez Bankası'nı idare eden yöneticiler yetiştirdiklerini anlattı.
Türk girişimcilerinin Türkiye'nin dünyaya açılan kapıları olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizin en iyi alanlarda temsil edilmesi, hepimizin ortak menfaati. Türkiye'nin temsil kabiliyetini artırmak zorundayız. Bu platformu ne kadar etkili hale getirirsek, yurt dışındaki etkimiz de o kadar artacaktır. Gelin bugünü bir milat yapalım. Bölünmeleri hep beraber geride bırakalım. Geleceğimiz için birlik olalım" diye konuştu.
Tek çatı ekonomik ve siyasi yararlar sağlar
Dünya çapında yerleşik Türk girişimcilerinin tek bir çatı altında toplanması ile ekonomik açıdan tarihte ilk defa Türk girişimcileri arasında Rusya'dan ABD'ye, Azerbaycan'dan Nijerya'ya kadar uzanan işbirliği ağının devreye gireceğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bu sayede ülkemiz için daha çok iş, daha çok yatırım fırsatları ortaya çıkacaktır" dedi. Bu oluşumla Türkiye'nin siyasi alanda dış politikadaki etkinliğinin artacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Ermeni soykırımı iddiaları karşısında yurt dışında yerleşik vatandaşlarımızın sağlam birliktelik oluşturamamasının, sesimizin ve tepkimizin zayıf kalmasına yol açtığı hepimizin malumudur. Oysa bir zamanlar Lenin'in çok isabetle vurgulamış olduğu bir söz var 'Organize olmuş küçük bir topluluk, organize olmamış kitleleri rahatlıkla yönlendirebilir" dedi.
Toplantıda, dünyanın çeşitli bölgelerini temsilen gelen Türk işadamları da birer konuşma yaptı.
Özilhan'dan Japonya'da işbirliği sinyali
Dünya Türk Girişimcileri Konseyi Genişletilmiş İstişare Kurulu Toplantısı sırasında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan sohbet ederken, gazetecilerin sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün Japonya ziyareti sırasında Özilhan'ın, yatırım konusunda bir işbirliği anlaşmasının olacağını belirterek, "1 ay sabredeceksiniz, Haziran'ın başında" dedi. Tuncay Özilhan da bu konuda Japonya'da bilgi vereceklerini, bu ülkede bir anlaşmaya imza atacaklarını ifade ederek, "Yatırımı orada açıklayacağız. Olan bir ortaklığın geliştirilmesi" diye konuştu.
Referans
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...