Tiyatro Oyuncuları Derneği (TODER) ve Birleşik Oyuncular Meslek Birliği (BİROY) Yönetim Kurulu Üyesi tiyatro sanatçısı Ulvi Alacakaptan, Türkiye'de televizyon dizisinde düzenin çok vahşi işlediğini, dünyanın hiçbir yerinde 90 dakika süren dizi olmadığını söyledi.
Alacakaptan, bir programa katılmak için geldiği Konya'da, devlet, şehir ve özel tiyatrolardan yaklaşık 1000 oyuncunun TODER'e üye olduğunu ve bunların yaklaşık 200'ünün sürekli veya aralıklarla dizilerde rol aldığını belirtti.
Dizilerde hep aynı yüzleri görmekten şikayet edildiğini ifade eden Alacakaptan, ''Bir dizi bitiyor, oradakiler bir başka dizide görülüyor. Bu bana çok tuhaf geliyor. Galiba yapımcılar ve halkımız fazla macera istemiyor, bu nedenle böyle bir tercih ortaya çıkıyor'' dedi.
Hiçbir tiyatro sanatçısının dizide oynamaktan hoşlanmayacağını, ancak ekonomik anlamda buna mecbur kaldıklarını öne süren Alacakaptan, şunları kaydetti:
''Dünyanın her yerinde tiyatro oyuncuları belli bir gelir düzeyinin üzerine çıkamaz. Bu nedenle dizilerde görev almaları normal. Sorun dizilerde oynamaları değil, dizi düzeni. Türkiye'deki dizi düzeni maalesef çok vahşi. Dünyanın hiçbir tarafında 90 dakika süren dizi yok. Bir oyuncu arkadaşımız bir günde 23 saat çalıştığı için diziyi bırakmak zorunda kaldı. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Gerçekten insana aykırı bir durum söz konusu. 90 dakika normal bir film süresine denk geliyor. Yine her akşam onlarca dizi var ekranlarda. Şu anda 100'e yakın dizi var. Bu sayının da azaltılması gerektiğini düşünüyorum.''
'RTÜK DİZİ SÜRELERİNİN KISALTILMASI İÇİN ADIM ATMALI'
Reklam kuşağı yayınlamada getirilen standartlar ve televizyon kanallarının daha fazla reklam yayınlama arzusu nedeniyle dizi sürelerinin bu noktaya dayandığını belirten Alacakaptan, RTÜK'ün dizi sürelerinin kısaltılması yönünde bir an önce adımlar atması gerektiğini bildirdi.
Bir bölümü 90 dakika süren diziler nedeniyle oyuncuların saatlerce mesai yaptığını bunun da verimliği olumsuz etkilendiğini öne süren Alacakaptan, ''Sette 6-7 saat bekledikten sonra rol gereği gülmenizi, ağlamanızı, sevinmenizi istiyorlar. Bu yorgunlukla bunu başarabilmek çok zor, ama bizim oyuncularımız bunu başarıyor. Ben onları tebrik ediyorum. Bazı dizilerde 3 ekip birlikte çalışıyor. Aynı gün biri bir yerde, diğerleri başka yerde çekim yapıyor'' diye konuştu.
OYUNCU ÜCRETLERİ KRİZDEN ETKİLENDİ
Ekonomik kriz nedeniyle yüksek maliyetli diziler yerine yavaş yavaş daha az harcama gerektiren kapalı mekanlarda diziler çekilmeye başlandığını kaydeden Alacakaptan, kriz nedeniyle oyuncuların ücretlerinde de önemli düşüşler olduğunu belirtti.
Birkaç başrol oyuncusu dışında diğer oyuncuların çok yüksek paralar almadığını vurgulayan Alacakaptan, ''Ekonomik krizin ardından oyuncuların ücretleri 3'te 1 oranında azaldı. Reyting rekortmeni dizilerin ortalama bir oyuncuya bölüm başına verdiği ücret 500 liraya kadar düştü. Hatta 'diziyi bitireceğiz' tehdidiyle anlaşmalar yapılıyor'' diye konuştu.