Türkiye'de doğalgazda arz güvenliği ve ticaretine önemli katkı sağlayacak 4 milyar metreküp kapasiteli 2 depolama tesisi yatırımı, kapsamlı bir teşvik paketiyle desteklenecek.
Doğalgaz depolama kapasitesinin artırılması çabalarının sürdürüldüğü bir ortamda, ekonomi yönetimi de bu alana yönelik yatırımlara ciddi teşvikler sağlıyor.
Bu çerçevede, Bendis Enerji'nin Toren Doğalgaz Depolama ve Madencilik AŞ ile Gaz Depo ve Madencilik AŞ aracılığıyla Mersin'de hayata geçirilecek 2 yeni doğalgaz depolama tesisi yatırım teşvikleri kapsamına alındı. Toplam depolama kapasitesi 4 milyar metreküp olan tesisler için yaklaşık 10,5 milyar liralık yatırım yapılacak.
Toren Doğalgaz Depolama ve Madencilik AŞ tarafından hayata geçirilecek yatırım 3 milyar metreküp kapasiteli olacak. Tesis için yaklaşık 7 milyar lira harcanacak. Bu yatırım için 695 milyon 447 bin 807 dolarlık makina ve teçhizat ithalatına gidilecek. Proje, 48 kişiye istihdam olanağı sağlayacak.
Gaz Depo ve Madencilik AŞ'nin yapacağı tesiste ise 1 milyar metreküp doğalgaz depolanabilecek. Depolama tesisi için yaklaşık 3,5 milyar liralık sabit yatırım yapılacak. Tesis için 360 milyon 67 bin 874 dolarlık makina ve teçhizat ithalatı gerçekleştirilecek. Bu yatırımla birlikte 24 kişi istihdama katılacak.
Doğalgaz depolama tesisleri için KDV iadesi ve istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, yüzde 90 vergi indirimi, yüzde 50 yatırım katkısı, 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği gibi yatırım teşvikleri verilecek.
- Ek rol kazandı
Doğalgaz yeraltı depolaması, doğalgaz zincirinin önemli ve ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Öncelikli olarak gaz arz-talebini dengelemek, iletim şebekesi işletilmesinin optimizasyonu ve arz güvenliği için geliştirilen doğalgaz depolama, pazar geliştikçe ve liberalleştikçe, ticarete destek aracı olarak ek bir rol kazandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji sektöründe gelişimiyle beraber doğalgaz depolama, gazın kesintili enerji teminine destek olarak kullanıldığı zamanlarda tamamlayıcı bir rol üstleniyor.
Doğalgazın Türkiye’ye ithal edilmesi için yapılan al ya da öde anlaşmaları tüketimin nispeten düşük olduğu yaz aylarında arz fazlasına, tüketimin yüksek olduğu kış aylarında ise arz eksiğine neden oluyor. Bu sorunun doğalgaz depolama kapasitesinin artırılmasıyla çözülmesi hedefleniyor.
Doğalgazın ülke toprakları içerisinde depolanması, talebin yüksek olduğu dönemlerde arzı karşılayabilmek açısından önem taşıyor.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...