MAĞDUR DEĞİL MÜFLİS
Oysa Show TV'nin yüzde 80 hissesini 9 yıl önce Çukurova Grubu'na satan Erol Aksoy 'Mağdur edilen küçük ortak' değil, hisselerin devir işleminden sonra ortaya çıkan trilyonlar tutarındaki borcu, taahhüt ettiği halde ödemeyen müflis bir işadamıydı.
ZOR YILLARDA YOK
Ayrıca 2001 krizinde tüm kanallar gibi Show da ayakta kalmak için sermaye artırımına gitmek zorunda kalmıştı. Erol Aksoy tüm davetlere rağmen tek kuruş ödememiş, onun yerine sermaye artışını Çukurova sağlamış, Aksoy'un hisseleri yerlere düşmüştü.
PARA KOPARTIRIM
Peki Aksoy bunca yıl sonra niye ortaya çıkmıştı. Cevap basit.. Show TV yabancı ilgisi çekecek kadar büyümüştü. Çukurova yabancı bir grupla ortaklık görüşmeleri yapıyordu. Aksoy'u 'Yüzde 20 hisse yalanıyla para koparırım' hevesi sarmıştı.
Aydın Doğan neden saldırdı
Her kamu ihalesinde devlete inanılmaz kazıklar atan Aydın Doğan, bunları dile getiren herkese düşman
POAŞ'ın yüzde 50 hissesini 5 yıl vade ile 500 milyon dolara alıp, hemen ardından yüzde 33 hissesini Avusturyalı OMV'ye 1 milyar euro'ya satan Aydın Doğan bu ballı alışverişleri kimse duysun, saadet zincirini kopsun istemiyor.
İş Bankası'nın elindeki Dışbank'ı 14 milyon dolara alan, bir süre sonra da İngilizler'e 1 milyar euro'ya satan Aydın Doğan 'Bu işte bir anormallik var. Kim kazık yedi, kim kazak attı' diye soranlara düşman olduğu için bize böyle saldırıyor.
Biz değil en has adamı anlatıyor
Uzun yıllar Aydın Doğan'ın Hürriyet'i ve Kanal D'sinde köşeler yazıp, programlar yapan Fatih Altaylı, yeni Harman Dergisi'ne konuştu. işte 'Vay canına' dedirten röportajdan bazı kesitler:
Kaça aldı
Şimdi Aydın Doğan'a ben sorayım.. POAŞ'ın yüzde 50 hissesini İş Bankası'ndan kaça ve hangi şartlarda aldı.. O söylemez.. Ben söyleyeyim. İş Bankası'nın devletten aldığı fiyata, yani yüzde 50'sine, aşağı yukarı 500 milyon dolar ödeyerek aldı..
Kaça sattı
Peki İş Bankası'ndan aldıktan sonra aynı Aydın Doğan POAŞ'ın yüzde 33'ünü Avusturyalı OMV'ye kaça sattı. Onu da ben söyleyeyim. 1 milyar euro'ya.. Hiç bir şey eklemeden, şirketin büyüklüğünde hiç bir değişim olmadan..
Gözü doymadı!
Aydın Doğan'ın hesabında akıl almaz bir haset ve inanılmaz bir gözü doymazlık var. Rakibi Çukurova'nın yapacağı ortaklığın önünü kesmek için kafaları karıştırmak istiyor. Ve bunu kendine yakışır bir şekilde, yalan haberle yapıyor.
Koca Hürriyet tetikçi
Türk basınının en köklü gazetelerinden Hürriyet, Aydın Doğan'ın dinmek bilmeyen servet iştahının tatmini için bir araç haline getirildi
BUNUN son örneği, Hürriyet'te yer alan ve Çukurova Grubu'nu 'Show'un içini boşaltmakla' itham eden yalan haber oldu. Hürriyet, ilk bakışta bu haberi 'Show TV'nin mağdur edilen küçük ortağı Erol Aksoy'un haklarını savunmak için yapıyor' görünümü veriyordu. Oysa amaç hak savunmak değil, Erol Aksoy'u kullanarak rakip Çukurova Grubu'nun yapması muhtemel bir ortaklığın önünü yalan haberlerle kesmekti. Akıl almaz bir hasetliğin ve inanılmaz bir doymazlığın tatmini için Hürriyet Gazetesi'ne tetikçilik yaptırılıyordu.
Erol Aksoy'a gelince.. 9 yıl önce Show TV'nin yüzde 80'nini Çukurova'ya satan Aksoy, en zor kriz yıllarında ortada görülmezken, şimdi ne olmuştu da 'Benim yüzde 20 hissem vardı. Küçülttüler' diye ağlayarak piyasaya çıkmıştı. İşte bu sorunun cevabı:
Erol Aksoy Show TV ilişkisinin geçmişi
Aydın Doğan ile önce ortaktılar sonra kavgaya tutuştular.
Özel Televizyonlara müsade edildikten sonra o zaman İktisat Bankası sahibi olan Erol Aksoy 2 televizyon kanalı kurmuştu. Bunlardan Show TV şifresiz, eğlence yayını yapıyor; Cine 5 de şifreli futbol ligi yayınları ve film yayınları yapıyordu. Show TV'ye Aydın Doğan % 20 ortak olmuş, Erol Aksoy da 1994 yılında Doğan Grubu'nun Hürriyet'i alışından önce Hürriyet'e %25 ortak olmuştu. Daha sonra Aydın Doğan ile Erol Aksoy anlaşamadı ve aralarındaki ihtilaf gittikçe büyüdü. Biribirlerinin şirketlerdeki hisselerini küçültmeye yönelik sermaye artışları yaptılar. Aralarındaki kavga medyaya da taşındı. Hürriyet Gazetesi'nde Erol Aksoy hakkında hakarete varan seviyede yazılar, Show TV'de de Aydın Doğan hakkında yayınlar olmuştu. Aydın Doğan Grubu'nun Hür-Bim şirketi Show TV'deki payının düşürüldüğü gerekçesiyle dava açtı. (Bu dava hala devam etmektedir. Hürriyet'te yer alan davalarda Hür -Bim de var, ancak Hürriyet bundan hiç bahsetmiyor.. Kendi davalarını medyaya yansıtmış olacakları için. Gizleyerek suç işlenmiş oluyor )
Erol Aksoy'un Show TV'yi satışı
Erol Aksoy'un medyaya girişi aslında iş dünyasındaki kuvvetinin sonunu getirdi. O dönemlerde TV piyasası bu şirketlerin kar edebilecekleri büyüklüğe ulaşmamış olduğu için Show TV ve Cine 5 devamlı zarar etmekteydi.
1998 yılına kadar Erol Aksoy bu iki kanalın finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sürekli ve sistematik bir şekilde İktisat Bankası , Trade Deposit ve Facto Finans şirketlerinden bu şirketlere kredi kullandırmaktaydı. Bu kredilerin boyutları kanuni limitlerin üzerine çıkmaya başladı.
Dönemin hükümetleri ile olan yakınlığı Erol Bey'in bir müddet daha idare edebilmesini sağlamıştı. Ancak 1998 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından İktisat Bankası'nda inceleme yapan Bankalar Yeminli Murakıp Raporları, bankanın Erol Aksoy Grubuna kullandırmış olduğu kredilerin tasfiye edilmesini söylüyordu. Bu durumda Erol Aksoy için Show TV'yi satmak ve borcunu İktisat'a ödemekten başka bir yol kalmıyordu.
Erol Aksoy Show TV'yi satıp
İktisat Bankası'nı kurtarmıştı.
Erol Aksoy ile Çukurova Grubu arasında yapılan görüşmeler neticesinde 1999 yılı sonunda Show TV bilançosunda bulunan İktisat Bankası borçlarının devralınması karşılığında Show TV'nin % 80 hissesi Çukurova Grubu'na geçiyordu. Bu geçiş ile birlikte İktisat Bankası'na el koyma girişiminin durdurulduğu bilinir. Erol Aksoy için bu geçici rahatlama 2001 yılındaki krize kadar devam etti. 2001 krizi sonrası Cine 5 kredileri nedeniyle banka ve şirkeleri zararını artırmaya başladı ve sonunda tüm varlıklarına devlet tarafından el kondu.
Karamehmet, Erol Aksoy'un ortaklığının devamını istemişti
Erol Aksoy çaresiz bir şekilde İktisat Bankası'nı kurtarabilmek için Show TV'yi satmaya çalışırken ve Çukurova ile görüşmeler devam ederken Mehmet Emin Karamehmet, Erol Aksoy'un Show hisselerinin tümünü alabilecekken % 20 ortaklığının şirkette devam etmesini kendi istediği söylenir. Karamehmet, Erol Aksoy'un da ortak olarak kalmasını ve yönetimde hak sahibi olmasını bizzat sağlamıştır. Show TV yönetimi bu dönemde, içinde Mehmet Emin Karamehmet'in ve Erol Aksoy'un da bulunduğu bir yönetim kuruluna raporlayarak çalışmıştır.
Erol Aksoy Show TV'nin toplam borçlarını Çukurova'ya bildirdi. Şirketin bu borcun dışında bir borcu olmadığını, ilerki yıllarda çıkar ise o borçlardan kendisinin sorumlu olup, ödeyeceğini taahhüt etti. Show'un devrinden sonra bir çok ilave borç çıkmaya başladı, bu borçlar Show TV ( yani Çukuorva) tarafından ödenmesine rağmen Erol Aksoy'dan tahsil edilemiyor. Cine 5'e el konulduktan sonra TMSF'nin incelemeleri sonucunda Cine 5'in İktisat Bankası'ndan aldığı kredilere bile Erol Aksoy yöneticileri imzasıyla Show TV'nin kefil yapılmış olduğu ortaya çıktı. Daha önce bildirilmemiş olan bu ve buna benzer bir çok meblağ ile ilgili Çukurova Grubu, Erol Aksoy aleyhine onlarca dava açmış durumda. Türkiye'de varlığı olmadığını belirttiği için bu bedeller kendisinden tahsil edilemiyor.
Erol Aksoy şirketlerine ve bankasına el konulduktan sonra Show TV'deki payını koruyamadı
Erol Aksoy kendisine bağlı Avrupa Amerika Holding bünyesindeki şirketlerinin yönetim ve denetimine el konulduktan sonraki süreçte Show TV'nin kanuni gereklilikler ve ihtiyaçları nedeniyle yapılan sermaye artışlarına davet edilmesine rağmen katılmadı. Böylelikle onun yerine sermayeyi Çukurova Grubu tamamlamak zorunda kaldı. Ticaret Hukuku'na göre hisse payı düşmüş oldu. Bu durum Çukurova Grubu tarafından oluşturulmamıştır. Kendisine ve Grubuna tüm sermaye artışlarında davet gelmiştir. Örneğin RTÜK yasası çerçevesinde televizyon kanallarının sermayelerinin asgari şartlarına uymak için gereken çok küçük sermaye artışlarına dahi, katılabilecekken katılmamış ve dava açmayı tercih etmiştir.
Çukurova Grubu Show TV'yi satın aldıktan hemen sonra çıkan ekonomik kriz nedeniyle 2001 yılında reklam sektörü % 50'lere varan şekilde küçüldü. Bu durumda Türkiye'deki tüm kanallar gibi Show TV'nin de sermaye artış ihtiyacı gittikçe artmaya başladı. Çukurova Grubu doğal olarak sahibi olduğu kanalına büyük miktarlarda sermaye soktu. Bu finansman akışında Erol Aksoy Grubu'ndan para girişi olmadığı gibi, önceden gizlenilen borçlar nedeniyle şirketin para çıkışları oluşmuş oldu. Şimdi Çukurova tarafından satın alındıktan sonra yıllarca finanse edilmiş, krizler sırasında içine para sokulmuş olan şirkette, katılmamış olduğu sermaye artışlarına rağmen şirketteki hisse oranının eskisi gibi % 20 olduğunu iddia ediyor.
Eski Düşman ile Dayanışma
Yıllar önce kurmuş olduğu kanala ortak aldığı ve daha sonra kanlı bıçaklı kavgalı olduğu Aydın Doğan ile şu sıralar işbirliği yapıp Hürriyet Gazetesi'nde isnatsız yazılara başladılar. Aydın Bey'in hedefi Çukurova Grubu'nun yapması muhtemel bir ortaklığının kafa karıştırarak önünü kesmek; Erol Aksoy'un hedefi ise sanki kendi ortakllığının % 20'ymiş gibi olduğunu empoze ederek yabancı ortaklık ilişkisinden para koparabilmek. Bu olaylar karşısında konuyu iyi bilen medya ve iş çevreleri 'Erol Bey yıllardır neredeydin? Şirket yıllarca zarar ederken ve Çukurova şirketine para koyup yaşamasını sağlarken sen de niye iştirak etmedin? Yıllarca sessiz kalıp kanuni olarak payın düşünce bir şey yok da şimdi yabancılar medyaya ilgi gösterdiği zaman mı aklın başına geldi' diye soruyor.
Not:
Bir şirkete yerli veya yabancı bir yatırımcı alma sürecinde, o şirketin mali, hukuki, organizasyonel ve işletmesel olarak incelenmesi süreci (buna due diligence denir) her iki tarafın konularında uzmanlaşmış bir çok kuruluşu görevlendirmesi ile olur. O nedenle de yabancı yatırımcı gazetelerdeki yanlış yalan bilgilere itibar etmektense gelirler ve Bağımsız Denetim Kuruluşları, Vergi Denetçileri, Yatırım Bankacıları ile şirketin kayıtlarını incelerler. Bu iş bu şekilde yürümektedir. Hürriyet Gazetesi'nde çıkan yazılar ile ilgili olan tüm davaların mahkeme kayıtları ve gerçek belgeleri ortaklık kurma işini çok iyi bilen yabancı yatırımcılar ve ekipleri tarafından o kadar iyi inceleniyor ki Hürriyet Gazete'sinin merak etmesine gerek yok. Yatırımcıların Doğan Grubu ve Erol Aksoy hakkındaki negatif algılamaları o kadar kuvvetli ki kendilerinin bu yazıları yazıyor olmalarındaki amacın alışılagelmiş bir davranış olarak kabul ediliyor.
Yalan ve gerçekler
Hürriyet'in iddiası FAİZSİZ BORÇ VERDİRDİ:
Erol Aksoy'a, Show TV'deki yüzde 18'lik hissesine yeniden kavuşmasının yolunu açan Yargıtay kararında adres gösterilen bilirkişi raporunda, Çukurova Grubu'nun Shov TV'de şirket içini boşaltma örneklerinden biri şöyle anlatıldı: 'Show TV'yi işleten AKS TV'den Euro Film (Çukurova Grubu'na ait) hesabına sadece 18 Mayıs 2001 ile 4 Aralık 2001 tarihleri arasında 12 ayrı işlemle para aktarılmış. Euro Film'in, AKS TV'ye faiz dez işletilmeden sürekli borçlu kaldığı görülüyor. Bu durum Türk Ticaret Kanunu'nun 20/2'nci maddesi ve ticari hayatın olağan akışıyla bağdaşmıyor.'
İşin doğrusu BU ŞİRKETLERDE DE EROL AKSOY ZATEN ORTAK
Euro Film Şirketi zaten Erol Aksoy'un Show TV'yi Çukurova'ya satmadan evvel kurduğu şirketlerden biridir. Show TV'nin Çukurova'ya satışı sırasında satılan 7 şirketten biridir. Bu şirket yurtdışından film alımları işlemlerini yürütmek üzere kurulmuştur. Dolayısı ile sözü geçen 12 hesap hareketi onun dönemine ait ticari ilişkinin devamı niteliğindedir. Ayrıca bahsedilen Euro Film şirketi zaten doğrudan ve dolaylı olarak Erol Aksoy'un ortak olduğu AKS TV ve diğer şirketlerin iştirakidir (Euro Film ortaklık yapısı:%50 AKSTV,%50 MEPAŞ.Her iki şirket te Erol Aksoy Ortaklığıdır.) Bu tesbitler dava ile ilgili görevlendirilen 2. bilirkişi tarafından da tesbit edilmiş raporlanmıştır. Bu rapor dosyada bulunmaktadır.
Hürriyet'in iddiası İNDİRİMLİ REKLAM HAKSIZLIĞI:
Bilirkişi raporuna göre, Show TV'nin çoğunluk hisselerini Mehmet Emin Karamehmet'e sattıktan sonra yüzde 18'le azınlıkta kalan Erol Aksoy'un uğradığı bir başka haksızlık da aşırı indirimli reklam tarifesiyle gerçekleşti. Çukurova Grubu, Show TV'den kendi şirketlerine dönük yüzde 96 indirimli reklam tarifesi uyguladı. Show TV'nin söz konusu reklam işlerini Mepaş üzerinden geçirirken, tarifeyi bu kez yüzde 50 indirimli olarak uygulama yoluna gitti. Böylece, Show TV'den Mepaş'a dolayısıyla Çukurova Grubu'na doğrudan kaynak aktarımı gerçekleşti.
İşin doğrusu SHOW'UN ÇUKUROVA'YA YAPTIĞI İNDİRİM AYNEN EROL AKSOY'A DA YAPILDI VE PİYASA KOŞULLARINDA:
Show TV'nin Çukurova Grubu'na geçmesinden sonra Çukurova Grubu şirketlerine uyguladığı Reklam tarifeleri Erol Aksoy Grubu'na ve diğer müşterilere yaptığı fiyat tarife ve indirimleri ile paraleldir. Aksine olan bu iddia hiç bir bilirkişi raporunda tesbit edilmemiştir. Ayrıca Doğan Grubu'na ait Kanal D'nin reklam satış işlemlerini yürüten BİMAŞ şirketinin o dönemdeki kayıtları incelendiğinde görüleceği gibi Show TV'nin grup şirketlerine uyguladığı fiyatlamalar piyasa koşulları ile paralellik göstermektedir.
Hürriyet'in iddiası ASLI GAZETECİLİK ÖRNEĞİ:
Bilirkişi raporunda, AKS TV'nin (yani Show TV) kaynaklarının Çukurova Grubu'nun diğer şirketlerine faizsiz kullandırıldığına bir başka örnek de Aslı Gazetecilik'le yer aldı. Bilirkişi raporunda, Aslı Gazetecilik'e de Show TV'nin kaynaklarından faizsiz borç kullandırıldığı, böylelikle AKS TV'nin küçük ortaklarının (yüzde 18 hisseyle Erol Aksoy) zarara uğratıldığı vurgulandı.
İşin doğrusu BÖYLE BİR BİLİRKİŞİ RAPORU YOK:
Aslı Gazetecilik ( Çukurova şirketi) ile ilgili suçlama tamamen gerçek dışı olup, Bu olgu da bilirkişi raporlarında tesbit edilmiştir.
Hürriyet'in iddiası 171.3 MİLYON YTL KULLANDI:
Erol Aksoy'un saptamalarına ve bilirkişi raporuna göre, Çukurova Grubu, Euro Film ve Medya Pazarlama A.Ş. (Mepaş), Aslı Gazetecilik başta olmak üzere kendi grup şirketlerine AKS TV üzerinden 171.3 milyon YTL aktardı. AKS TV'nin söz konusu şirketlerden alacağı aynı düzeylerde yıllarca sürdü. Örneğin, Euro Film'e aktarılan 96 milyon YTL için tek kuruş faiz işletilmediği dikkati çekti.
İşin doğrusu HESAP YANLIŞ, BU RAKAMLARLA BİR BİLİRKİŞİ RAPORU YOK:
Hürriyet'in iddiasında sözü geçen şirketler Show TV'nin faaliyetlerinin yürütülmesini üstlenen ve Erol Aksoy'un da ortak olduğu şirketlerdir. İddiada belirtilen tutarlar için düzenlenmiş herhangi bir bilirkişi raporu yoktur. Erol Aksoy'un ortak olmadığı şirketler olan Aslı veya herhangi bir diğer Çukurova şirketine para aktarımı olmamıştır. Erol Aksoy'un ortak olduğu Show Grubu şirketlerinde ise sözügeçen davaların dönemi ile ilgili örneğin Euro Film alım işlemleri, Mepaş Reklam Pazarlama işlemlerini yürütmektedir. Show TV'nin ticari işlemlerinde yayıncı kuruluş olan AKS TV ile sözü geçen şirketler arasında oluşan cari hesapların oluşması artan ticari işlemlerin doğasındandır. Kur Artışı etkileri: Örneğin AKS TV'nin Erol Aksoy Show TV'yi satışı sırasında EuroFilm'den alacağı 20 Milyon YTL'dir. Euro Film alacağı O tarihten itibaren Türk Lirası olarak hesaplandığında aradan geçen yıllarda kur artışı nedeniyle 62 Milyon YTL'ye çıkmıştır Bu değerlemeyi yapmak kanun gereğidir
Güneş