Maliye Bakanlığı, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) müsteşarlıkları ile IMF Kamu Maliyesi Bölümü tarafından Bilkent Otel'de düzenlenen ''Mali Kurallar Çalıştayı'' başladı.
Şimşek, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin yıllarca kötü yönetim ve bozuk kurumsal altyapının doğurduğu sorunlarla boğuşmak zorunda kaldığını belirterek, bu yıllarda ekonomik büyüme alanında istikrarın bir türlü yakalanamadığını, enflasyon oranlarının aşağı çekilemediğini, kamu kesiminde yüksek bütçe açıklarının olağan hale geldiğini ve finansal sistemde güçlü bir denetim ve gözetim altyapısının kurulamadığını anımsattı.
Bu dönemlerde, ekonomi yönetimlerinin bütün enerjisinin günlük sorunlar üzerinde odaklandığını ve Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarının hep geri planda kaldığını anlatan Şimşek, bu resmi iyi tahlil eden hükümetin, göreve geldikten sonra ekonominin önündeki yapısal engelleri ortadan kaldırmak amacıyla somut eylem planları ortaya koyduğunu ve gereken adımları kararlılıkla attığını vurguladı.
Şimşek, bankacılık kesiminden sosyal güvenlik sistemine, gelir idaresinden enerji sektörüne kadar birçok alanda yapısal reformlar gerçekleştirildiğini belirterek, izlenen akılcı politikalar, atılan bu köklü adımlar sayesinde bugün Türkiye ekonomisinin çehresinin değiştiğini ifade etti. Bakan Şimşek, artık önceliklerin gündelik konulara göre değil, ekonominin uzun dönemli stratejik gereklerine göre şekillendirdiklerini vurguladı.
Bu anlayışla bir süreden beri daha etkin bir kamu mali yönetiminde mali kuralların ne tür bir katkısının olabileceğini değerlendirdiklerini, bununla ilgili teknik düzeyde bir çok çalışma yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini bildiren Şimşek, bu çalışmalarda, diğer ülkelerin mali kurallar alanındaki deneyimleri ve karşılaştıkları güçlüklerin önemli birer veri olduğuna işaret etti.
MALİ KURALLARIN TASARIMI
Mehmet Şimşek, mali kuralların tasarımında, ülkelerin kamu mali dengeleri kadar, ekonominin yapısal özelliklerinin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Kamu kesimi, ekonomi içeresinde merkezi bir role sahiptir ve bu nedenle mali kurallar belirlenirken, kamu borcunun azaltılmasının yanı sıra fiyat istikrarı ve dış denge gibi temel parametreler de dikkate alınmalıdır. Tasarlanacak kuralların resmin tamamını dikkate alması önem taşımaktadır. Özellikle bu alanda, uluslararası kuruluşların ve diğer ülkelerin tecrübeleri bize ışık tutacaktır.
Mali kurallar tasarlanırken esnek bir çerçeve oluşturulmasının önemine dikkat çekmek istiyorum. Bu konu literatürde de çok tartışılan hususlardan birisidir. Mali kurallar, bir yandan kamu maliyesinin yönü hakkında piyasalar açısından öngörülebilir bir patika ortaya koyarken, diğer taraftan da dışsal koşullardaki değişimlere karşı gereken politika tedbirlerinin alınmasına imkan verecek esneklikte tasarlanmalıdır. Bu unsurların dengelenmesi oldukça hassas bir iştir.''
''ZORLU DÖNEMLERDE MALİ KURALLARDA SAPMALAR OLABİLİR''
Bakan Mehmet Şimşek, çalıştayda küresel ekonominin içinde bulunduğu süreçte, mali kuralların zorlu dönemlerdeki etkilerinin de ele alınmasında yarar olduğunu ifade ederek, ''Çünkü iktisadi açıdan zorlu dönemlerde siyasi iktidarların kontrolleri dışındaki etkenler nedeniyle mali hedeflerde sapmalar söz konusu olabilir'' dedi.
Bu durumun mali kurallara güvenin zayıflaması riskini de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Şimşek, bu çalıştayda özellikle ''zorlu dönemlerde ortaya çıkabilecek sapmalar nedeniyle mali kurallara olan güvenin zayıflamasının önüne nasıl geçilebileceği'' üzerinde durulmasında fayda gördüğünü kaydetti.
EKONOMİK ÖNLEMLER PAKETİ
Bu arada Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çalıştay'dan ayrılırken, gazetecilerin ekonomik önlemler paketine ilişkin sorularıyla karşılaştı.
Maliye Bakanı Unakıtan, bu sorulara cevap vermeyeceklerini belirterek, ''Çünkü Bakanlar Kuruluna gidiyoruz. Bakanlar Kurulundan sonra da gerekli açıklamalar yapılıyor, her zaman olduğu gibi'' dedi.
Unakıtan, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra paketle ilgili bir açıklama olup olmayacağı sorusuna da, ''Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gerekli açıklama yapılır'' yanıtını verdi.
Bakanların konuşmalarının ardından basına kapatılan Mali Kurallar Çalıştayı, yarın akşam sona erecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...