Emeklilere Konut Edindirme Yardımı (KEY) piyangosu vurdu. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nden emeklilere de KEY ödenmesi yönünde karar çıktığını bildirdi. Emeklilere başvuru hakkı verilmesini isteyen Ergün, kararın nihai aşamada yürürlüğe girmesi halinde emeklilerin 1420 lirayı bulan miktarlarda KEY alacağını söyledi.
1987-1995 arası
BUGÜN'e bilgi veren Başkan Ergün, KEY kesintisinin 1987 ila 1995 yılları arasında yapıldığına işaret ederek, bu dönemde hemen çalışanlar hem de emeklilerden fona kaynak kesildiğini söyledi. Söz konusu kesintiyi işverenlerin çalışanlar adına ödediğini belirten Ergün, "Emekliler adına da sosyal güvenlik kurumu kesintiyi yapıp fona aktardı. Dolayısıyla bu tarihlerde emekli olanlara da şimdi KEY ödenmesi gerekiyor. Zaten mahkeme de bu yönde karar verdi" dedi.
Önce ret sonra kabul
Başkan Ergün, emeklilerin KEY hakkı olduğu konusunu sürekli gündemde tuttuklarını ve mahkeme sürecine taşıdıklarını ifade ederken 2009 yılında Ankara 15. İdare Mahkemesi'ne yaptıkları başvurudan olumsuz karar çıktığını söyledi. Daha sonra itiraz üzerine davanın Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde kabul gördüğünü ve emeklilere KEY hakkı doğduğunu belirten Ergün, emeklilerin beyan verme zorunluluğu olmadığına dikkat çekti.
En fazla bin 420 TL
Kazım Ergün'ün verdiği bilgilere göre, 1987 ila 1995 yılları arasındaki dönemi emekli olarak geçiren vatandaşlara, kendilerinden yapılan kesinti miktarına göre değişen oranlarda KEY ödemesi yapılacak. Ergün, emeklilerin en fazla alacağı KEY tutarının bin 420 lira olacağını, maaşı düşük emeklilerin de buna göre kademeli olarak daha düşük miktarlarda KEY alabileceğini bildirdi.
Başvuru için süre verilmeli
Kazım Ergün, mahkemeden çıkan kararın uygulanabilmesi için emeklilere başvuru hakkı verilmesi gerektiğini, bunun için de Meclis'ten en kısa sürede yasa çıkması gerektiğini söyledi. Ergün, "Aksi halde emekliler için hak kaybı oluşacak. Süre verilmezse emekli hak kaybına uğrayacak, sonra da yasal süre elimizden kaçtı denilecek. Oysa bu bizim hatamızdan kaynaklanan bir durum değil. Mahkemenin kararını uygulayacak şekilde gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor" dedi. (bugün)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...