Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ilk kez oluşturulan İngiltere-Türkiye CEO Platformun'da İngiltere'nin önde gelen şirketlerinin CEO'ları, uluslararası arenada Türkiye'nin markalaşması için çalışacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İngiltere'deki resmi temasları sırasında Türkiye'den 9, İngiltere'den 10 CEO'nun katılımı ile gerçekleşen platformun ilk toplantısında, 'Branding Turkey' başlığı ile İngiliz CEO'ların pazarlama ve markalaşma deneyimlerini Türkiye'nin pazarlanması için paylaşmasına karar verdi. İngiliz CEO'lar bu amaçla Türkiye'ye dönük projeler gerçekleştirecekler ve bulundukları her ortamda Türkiye'yi anlatacaklar. İki ülke işbirliğinde, ilk etapta finans, inşaat-altyapı, bilgi teknolojileri, savunma ve havacılık ile enerji sektörlerine odaklanacak.
SUZAN SABANCI DİNÇER BAŞKAN
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde Türk-İngiliz İş Konseyi (TİİK) öncülüğünde oluşturulan CEO Platformu'na, Türk tarafını temsilen TİİK Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, İngiliz tarafını ise temsil etmek üzere İngiliz hükümeti tarafından görevlendirilen Vodafone Global CEO'su Vittorio Colao başkanlık ettiler. Türkiye'den, Koç, Sabancı, Borusan, Doğuş, gibi gurupların katıldığı toplantıda, BP, Rolls Royce, BAE Sytem, Mott MacDonald, HSBC gibi dünya devi şirketler katıldı. İlk toplantıda her iki ülkenin
CEO'ları öncelikle işbirliğine daha açık, potansiyeli yüksek sektörleri belirleyerek, bu alanlardaki faaliyetleri takip etmek birer çalışma komitesi kurulmasına karar verdiler. Türkiye'nin bir marka olarak pazarlanması konusunda ise CEO'lar sektörlerden bağımsız hareket edecek.
CEO'lar dersini çalıştı toplantı bir saat sürdü
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı David Cameron'un da son 10 dakikasına katıldığı toplantı bir saat sürdü. Türk tarafından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış'ın yanı sıra Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Başkanı İlker Aycı da toplantının son bülömüne katılırken, İngiliz Ticaret bakanı Lord Green of Hurstpierpoint de katılımcılar arasında yer aldı. Her iki tarafın CEO'larının hazırlanarak gelmiş olmaları nedeniyle toplantının fazla uzamadığı ve ilk toplantıda bile önemli kararların alındığı belirtildi.
%8.9'luk büyüme güven verdi
TÜRKİYE'NİN 2010 ekronomik büyümesinin yüzde 9 seviyelerinde yüksek çıkması CEO Platformu'nun da ilk toplantısına damga vurdu. Türkiye'nin bu kadar yüksek oranda büyüme sağlamasının, Türk tarafına cesaret verdiği, Türkiye'nin potansiyelinin altının çizilmiş olduğu belirtildi. Türk tarafında yüksek büyümenin verdiği keyif ve güven hissedilirken, toplantıya katılan İngiliz CEO'larda 'doğru bir ülke ile işbirliği' yapıyoruz yorumları yaptılar.
Toplantıya kimler katıldı?
Suzan Sabancı Dinçer ve Vittorio Colao'nun başkanlık ettiği toplantıya katılanlar şöyle: Türkiye tarafı; Sabancı (Zafer Kurtul), Koç (Turgay Durak), Borusan (Agah Uğur), Vodafone (Serpil Timuray), Doğuş (Hüsnü Akhan), Türk Hava Yolları (THY) (Temel Kotil), Çalık Holding (Berat Albayrak), Zorlu (Ömer Yüngül ) ve Ramsey (Remzi Gür) katıldı. İngiltere tarafı; BAE System (Ran King), BP (Bop Dudley) Mott MacDonald (Keith Howell), ARUP (Philif Dilley), Clifford Chance&The City UK (Stuart Pophan), Diaego Europe (Endrew Morgan), HSBC Turkey (Martin Spurling), URS Scott Wilson (Jerome Munro Lafon), Rolls Royce (Michael Shipster) ve WPP (Martin Sorell).
Komite başkanları belirlendi
İNGİLİZ tarafından çalışma komitelerinin başkanları belli olmazken, Türk tarafında dağılım gerçekleşti. Her bir çalışma komitesine iki CEO'nun başkanlık etmesi de gündemde. Belirlenen çalışma komiteleri başkanları şöyle;
- Finansal hizmetler: Doğuş Grubu
- Bilgi-telekomünikasyon-teknoloji sektörü: Vodafone Türkiye
- Savunma sanayi ve havacılık sektörü: Koç Holding ve THY
- Elektrik üretim, yenilenebilir enerji ve verimlilik: Sabancı Holding
- Petrol, doğalgaz dağıtımında enerji koridoru: Çalık Holding
- Altyapı ve İnşaat: Borusan Holding
Sağlık ve tarım daha sonra eklenebilir
EĞİTİM konusunda her sektöre yönelik projelerin geliştirilmesinin önemli olduğuna karar verilen toplantıda ayrıca tarım ve sağlık sektöründeki fırsatlar da gündeme geldi. Ancak bu alanda herhangi bir hazırlığın olmaması nedeni ile şimdilik araştırılmasına karar verildi. Belirlenen 6 sektör ve Türkiye'nin markalaşması konusundaki çalışmalar ilerledikçe, tarım ve sağlık sektörüne de yeniden bakılacak.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...