Ülkede inşaat sektörünün yükselmesiyle birlikte son yılların gözde mesleği haline gelen emlakçılık, korsanların tehdidi altında. Günümüzde apartman görevlisinden sucuya, memurdan esnafa kadar ek iş olarak emlakçılık yapan birçok insanla karşılaşmak mümkün. Ekonomide kayıtdışılığa sebep olan bu durum, emlakçıları çileden çıkarıyor. Korsan emlakçılar kayıt altına alınmadığı sürece hem devletin hem de sektörün huzurlu olamayacağı ifade ediliyor.
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ziya Ercan, devlete karşı bütün vecibelerini seve seve yerine getirdiklerini söyledi. Muğla'nın turistik bir il olması bakımından 1194 km.'lik sahil şeridiyle yerli ve yabancı yatırımcıların gözbebeği olduğunu anlatan Ercan, "Bu nedenle bölgemizde yapılan her türlü alım satım. kiralama gibi işlemlerde yasal prosedürlerin işlemesi için bizlere öğretilen bilgiler doğrultusunda doğru işlemlerin yapılması için Tapu müdürlüklerine de kimlik kartlarımız ve bakanlıkça uygulanması istenen iş takip formlarımızla yardımcı olduğumuz gibi sorumluluk da almaktayız." dedi. Ercan, yaptıkları bütün bu olumlu işlemlere rağmen sertifikası, vergi numarası, işyeri ve sorumluluğu olmayan, kendilerini vatandaşlara ve yabancılara emlakçı diye tanıtan bazı korsan kişilerin, mesleklerini küçük düşürdüğünü ifade etti. Korsan emlakçıların, yaptıkları yanlış işlemlerin yanısıra imarlı olmayan yerleri imarlıymış gibi göstererek yerli ve yabancılara sattığını ileri süren Ercan, "Bu şekilde haksız kazanç elde ettikleri gibi hem mesleğimizin hem de Türkiye'nin itibarını düşürmektedirler. Bugüne kadar federasyonumuzca defalarca yaptığımız müracaat ve şikâyetlerimizden maalesef bir sonuç çıkmamıştır. Bu tip korsan emlakçılar kayıt altına alınmadığı sürece hem devletimizin vergi kaybı devam edecek hem de bu sektörde huzurlu çalışma ortamını yakalamamız zor olacaktır. Aynı zamanda bu korsan emlakçılar, yine kayıt altına alınmadıkları için son günlerde bakanlığımıza yaptığımız oda olma çalışmalarımızı da baltalamaktadırlar. Bu anlamda devletin tüm yetkili kurumlarının, korsan emlakçılara karşı yaptığımız çalışmalara destek vermelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.
KORSAN EMLAKÇILAR İNTERNETE DE EL ATTI
Ekonomide kayıtdışılığa sebep olan bu durum, sanal ortama da taşındı. Her gün onlarca daire, internet üzerinden satılıyor. Uzmanlara göre emlak sektöründe çalışanların üçte ikisi kayıtdışı. İnternetteki emlak portallarına yılda bin ile 2 bin TL veren kişiler, herhangi bir meslek odasına ve vergi dairesine kayıt yaptırmadan, üye olup ilanlarını yayımlayabiliyor. Böylece kendilerini emlak firması gibi lanse ederek ayda birkaç daire satıyorlar. Bunun karşılığında ise devlete gelir vergisi, KDV, SSK primi ödemiyorlar. Bu yolla çalışan emlak portallarına üye binlerce firma mevcut. Üyelik için herhangi resmi bir şartın aranmadığını kaydeden bir emlak portalı yetkilisi, "Yasası olmayan bir ortam olduğundan, bu tarz uygulamalarda herhangi bir yasal kayıt da söz konusu değil." ifadelerini kullandı.
EV KİRALANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kiralanacak evin demirbaşları kontrol edilmeli. Kira kontratı imzalanırken tapusu görülmeli ya da vekilin vekaletnamesine bakılmalı. Bankaya yatırılan kira bedeli, mutlaka ev sahibinin hesabına yatırılmalı. Çıkmadan bir ay önce ev sahibi haberdar edilmeli. Aksi takdirde yıl başını aşarsa kontrat otomatik olarak bir yıl daha uzamış olur. Bu durumda kiracı, bir yıllık kira bedelini ödemek zorunda kalabilir. Bu yolla bugüne dek birçok kiracı mağdur olmuş durumda.
EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Konut almadan önce mutlaka yetkili ve kayıtlı bir emlak müşavirine danışılmalı. Almak istenen konutun, imar planı içerisinde konut alanı olarak tescil edilmiş olmasına dikkat edilmeli. Beğenilen gayrimenkulün tapusu yoksa kesinlikle alınmamalı. Tapu üzerinde ipotek, amme alacağı, haciz varsa bu durumlar düzelmeden gayrimenkulü alınmamalı. Katalog ve maket üzerinden pazarlık yapılmamalı. Gayrimenkul mutlaka yerinde görülmeli. Gayrimenkul bir bina ise belediyeden yapı ruhsatı ve kullanma izni olup olmadığını araştırılmalı. Gayrimenkulü mal sahibi adına satan şahısların, noterlikçe verilmiş vekaletnamesi olup olmadığına bakılmalı. Gayrimenkulün üzerinde haciz, ipotek ve önceki dönemlere ait borcu olup olmadığı, belediye veya imar müdürlüğünden öğrenilmeli. Konut anlaşması yapılırken konuşulan ve anlaşmaya varılan bütün konular, bir mukaveleyle tespit edilmeli. Gayrimenkulün hissedarı olduğu durumlarda, bütün hisse sahiplerince satıcıya vekalet verilip verilmediğini öğrenilmeli.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...