TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü tarafından yürütülen proje kapsamında işlenmiş gıda ürünlerinde kullanılan ve çoğu zaman analizlerinde zorluklar yaşanan katkı maddeleri daha kolay ve hızlı tespit edilecek.
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ve TÜBİTAK MAM tarafından imzalanan protokolle "Helal Gıda Denetimlerinde Jelatin, Glutamat ve L-Sistein’in Kaynağına Yönelik Hızlı, Ekonomik ve Pratik Tespit Metotlarının Geliştirilmesi, Uygulanması ve Yaygınlaştırılması Projesi" hayata geçirildi.
TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü araştırmacıları tarafından yürütülen ve 2018'de tamamlanması hedeflenen proje kapsamında, dünyada helal gıda denetimlerinin analizinde zorluklar yaşanan domuz kaynaklı jelatin, monosodyum glutamat ve l-sistein maddelerinin daha kolay ve ekonomik tespit edilebilmesine ilişkin metotlar geliştirilecek.
Projenin tamamlanmasının ardından denetimlerin çok daha kısa sürmesini sağlayacak DNA bazlı yerli yöntemlerin uygulanmaya başlamasıyla hem ulusal gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir adım atılmış hem de sektördeki haksız rekabet büyük ölçüde önlenmiş olacak.
Geliştirilen yerli analiz yöntemlerinin TSE laboratuvarlarında kullanılmaya başlanmasıyla 800 milyon doları aşan helal gıda denetimi pazarından Türkiye'nin aldığı pay artacak.
"Katkı maddeleri daha hızlı tespit edilecek"
TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsünde baş araştırmacı olarak görev yapan Doç. Dr. Canan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, monosodyum glutamat, l-sistein ve jelatinin yiyecek ve içecek sektöründe kullanılan çok kritik gıda katkı maddeleri olduğunu belirtti.
Gıda katkı maddelerinin testlerinin çoğu durumlarda 1-3 hafta arasında değiştiğini ama jelatin gibi katkı maddelerinin analizlerinin yapılamadığını dile getiren Doğan, "Tüm dünyada bu durum bu şekilde. Örneğin l-sistein de ekmeklik unların içine dışarıdan ilave edildiğinde tespit edilemiyor." diye konuştu.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...