Küresel Perakende Hırsızlık Barometresi Raporu'na göre dünya perakende sektörünün 2009 cirosunun yüzde 1.43'ünü yani 114.8 milyar doları hırsızlar götürdü. Hırsızlık oranı yüzde 6 arttı
Yaklaşık bir yıldır devam eden küresel ekonomik durgunluktan en çok etkilenenlerden dünya perakende sektörünün başı, krizin yanı sıra hırsızlarla da dertte. Dünya perakende sektörü 2009 yılında cirosunun yüzde 1.43'üne karşılık gelen 114.8 milyar doları hırsızlara kaptırdı. Bu rakam geçtiğimiz yıl 104.5 milyar dolar seviyesindeydi. Centre for Retail Research araştırma kuruluşunun her yıl yayınladığı geleneksel Küresel Perakende Hırsızlık Barometresi Raporu'na göre 2009 yılında hırsızlık oranı yüzde 5.9 oranında artış gösterdi. 822 milyar dolarlık bir ciroyu kapsayan araştırma Temmuz 2008 ile Haziran 2009 arasında hazırlandı.
HİNDİSTAN BİRİNCİ!
41 ülkeyi kapsayan araştırmaya ilk kez Türkiye, Çin, Tayvan ve Fas da dahil edildi. 41 ülkeden 38'inde perakende hırsızlığı artarken sadece 3'ünde azaldığı dikkat çekti. Hindistan, Fas ve Meksika hırsızlıkta başı çekerken Hong Kong, Tayvan ve Avusturya'da hırsızlık azaldı. Bölgeler bazında perakende hırsızlığının yüzde 8.1 ile en fazla Kuzey Amerika'da artış gösterdiği tespit edildi. Onu yüzde 7.5 ile Orta Doğu ve Afrika, yüzde 4.7 ile Avrupa izledi. Hırsızların 41 ülkede 553 milyon aileye verdiği zarar ise 208 dolar olarak hesaplandı.
5.8 MİLYON KİŞİ YAKALANDI
ABD'de işsizliğin artmasıyla birlikte son 12 ayda mağazalardan yapılan hırsızlıklar toplam satışların yüzde 8.8'ine çıktı. Rapora göre sözkonusu dönemde dünya çapında 5.8 milyon hırsız yakalandı. Şirketler hırsızlığa karşı korunmak için 900 milyon dolar yatırım yaptı. Araştırmada ayrıca, orta sınıf insanlarda hırsızlık yapma eğiliminin arttığı, bu insanların ellerindeki değerli eşyaları satmak yerine hırsızlık eyleminde bulunmayı tercih ettiğine dikkat çekildi. En fazla çalınan ürünler ise Parfüm ve yüz kremi gibi kozmetik ürünleri, alkol, taze et, cep telefonu, bilgisayar oyunları, kamera, müzik çalar oldu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...